"Klubić" vlasnika Alfa Romeo 159 forum

Generacija najlepših Alfinih automobila iz novije istorije
Korisnikov avatar
ognjeni159
Garaža: Peugeot 407 2.0 HDI sport
Pridružio se: Čet Nov 18, 2010 4:16 pm

Re: "Klubić" vlasnika 159-ki

Uto Okt 11, 2011 12:53 pm

Narode jedno bitno pitanje..

da li restilizovana 159-ka ima vise prostora u kabini, u odnosu na model pre 2008 god ?

nasao sam neki stari podatak na netu ali ne mogu da nadjem da li su to i ostvarili ...

159 MY2008 will be in the market from the upcoming October and presented in Frankfurt expo (September). After the 2.4JTDm upgrade AR will also tune the 1.9JTDm at 165hp.159 3.2 will weight 130kg less (-90kg less at the car body cause of the new steel and -40kg cause of the last version of Q4 which is currently offered with the 2.4JTDm) and all versions will have suspension upgrades.New options and Customisation Programme will be available from September.
-1st semester of 2008.
New 4cylinder engines.
1.8 with 150,190 and 230hp will replace current 1.8(140h),1.9(160hp) and 2.2(185hp)
New diesel.
2.0JTDm with more than 195hp and less consumption/NOx emissions
-2008
New 2.5JTDm and 3.0JTDm
-FL159 will be presented between 2008 and 2009 with a new-looking outerior but with redesigned of the interior in order to take advantage of the space.
-Q1 of 2009
New 3.5lt (100hp/lt) 6cylinder and a 3.0lt version will follow.both engines will be fitted with multiair (until 2010 all engines will have multiair)
-2012
Rwd 159 successor will be presented.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Uto Okt 11, 2011 7:01 pm

Verovatno modeli proizvedeni od avgusta ili septembra 2008 pa do danas imaju više prostora,bar sam ja tako razumeo ovaj tekst,moja je jun 2008 ali sem izgleda unutrašnjosti prostorno je ista kao i modeli pre!!
U ovom tekstu vidim da se pominju i motori 2.5jtdm i 3.0jtdm,nisam siguran da sam to video,posebno 2.5jtdm :shock:
Vidjao sam modele mart,april 2008 koji nisu zahvaćeni restilizacijom,ko će ga znati talijani su to :cool:
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Uto Okt 11, 2011 7:09 pm

Ti motori su bili u planu ali nikada nisu zaživeli. Tekst je mator i koliko vidim pisan 2008.
Korisnikov avatar
ognjeni159
Garaža: Peugeot 407 2.0 HDI sport
Pridružio se: Čet Nov 18, 2010 4:16 pm

Uto Okt 11, 2011 10:20 pm

da..koliko vidim pola ovih izmena nije zazivelo al reko bolje da pitam strucnjake....

znaci jeli ima iko sa Ti modelom, da li je unutrasnjost ista kao i u verziji pre 2008 ? ovo je jako bitno, jer mi je svaki cm bitan, da li cu ili ne kupiti 159 : ((((
Korisnikov avatar
matovic
Garaža: AR 159 1.9 jtdm SW
Pridružio se: Pon Nov 22, 2010 11:39 am

Uto Okt 11, 2011 10:25 pm

ognjeni159 napisao:da..koliko vidim pola ovih izmena nije zazivelo al reko bolje da pitam strucnjake....

znaci jeli ima iko sa Ti modelom, da li je unutrasnjost ista kao i u verziji pre 2008 ? ovo je jako bitno, jer mi je svaki cm bitan, da li cu ili ne kupiti 159 : ((((
Kupi i iseci nokte :grin: ... siguran sam da ces stati bez problema hahaha
Korisnikov avatar
paul smart
Garaža: /Alfa Romeo 159SW, 2009
Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 11:30 am

Čet Nov 10, 2011 11:43 am

Upravo sam pristupio forumu i pre svega pozdravljam sve forumase.

Moja dilema je sledeca...
Koliko je realno ocekivati da se za 8 do 8 500e uzme Alfa 159 u limuzinskoj verziji karoserije i po mogucstvu sa dizel motorom od 150 ks? Vidim da ih ima po oglasima u tim cenovnim okvirima ali pretpostavljam da su u pitanju primerci sumnjivog porekla i znatno vece kilometraze od navedene.
Dakle, da li je sa tim budzetom uopste i pametno ulaziti u potragu za jednom 159-kom relativno pristojne kilometraze i ocuvanosti...?

Ako je tako nesto ipak ostvarljivo molio bih za neke preporuke pri kupovini, kontakt osobe koja radi sa proverenim kredibilitettom ili nesto slicno sto bi bilo od pomoci...

Hvala svima unapred
Korisnikov avatar
nescha
Garaža: Alfa Romeo 159 JTDm 16V SW 110kW 2007. crna metalik
Pridružio se: Uto Jun 21, 2011 3:22 pm

Čet Nov 10, 2011 8:14 pm

Ja sam moju pre 4 meseca platio 8.5k €, sa 150KS za decembar 2007., karavan sa solidnom opremom. Kupljena u AutoItalia-i u Šapcu, sa nekom malom insajderskom informacijom da je auto korektan, bez dovođenja majstora i gledanja ispod trapova. Jednostavno sam pogledao nekoliko primeraka tog dana u cenovnom rangu, video stvarno krševe, a ova mi se učinila za klasu iznad.
Kilometraža je bila napisana na 126k a stvarna je bila samo oko 10-15k više (potvrđeno sa poslednjeg velikog servisa rađenog u Italiji).
Računaj na neko dodatno ulaganje od oko 1000€. Obrati pažnju da ima rezervni ključ, jer njegovo "narezivanje" košta oko 400€.
Da li sam dobro prošao ili ne, vreme će pokazati. Za ovih 6.5k km ja sam zadovoljan i ponovo bih uradio isto. Što se tiče preporuke za auto-plac, ne mogu da ti je garantujem, iako je moj drug imao isto dobra iskustva sa njima, nailazio sam i na loša iskustva po forumima.
Korisnikov avatar
paul smart

Pet Nov 11, 2011 12:43 am

Da racunam na ulaganje od oko 1000 e? Sta ulazi u tu cifru, posto sam cuo da je cena velikog servisa za 159-ku oko 350e bez ruku a ovo je znatno visa cifra...
Da li tu ulaze i troskovi registracije, prenosa, nove gume..ili samo zamena nekih stvari od vitalnog znacaja?
Korisnikov avatar
nescha
Garaža: Alfa Romeo 159 JTDm 16V SW 110kW 2007. crna metalik
Pridružio se: Uto Jun 21, 2011 3:22 pm

Pet Nov 11, 2011 11:11 am

paul smart napisao:Da racunam na ulaganje od oko 1000 e? Sta ulazi u tu cifru, posto sam cuo da je cena velikog servisa za 159-ku oko 350e bez ruku a ovo je znatno visa cifra...
Da li tu ulaze i troskovi registracije, prenosa, nove gume..ili samo zamena nekih stvari od vitalnog znacaja?
Moji troškovi:
* Probne table: 50€
* Registracija: 300€
* Kasko (sa štelovanjem na plaćenu vrednost auta): 420€
* Veliki servis: 300€
* Ispravljanje sve 4 felne, balansiranje, reglaža: 150€
* Rezervni ključ (tek treba da ga uradim): 350€
* Alarm: 150€
* Dijagnostike i pregledi: 20€

Gume su zimske, 2 su odlične a 2 su dobre. Nešto sam i sam opravio (električna pumpica za brisače, svetlo u gepeku...). Izaberi iz liste šta te interesuje...
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pet Nov 11, 2011 12:28 pm

Dobro došao budući kolega :arflag
Ovde je toliko toga napisano o 159 a moj savet ti je da pročitaš teme:Kupovina 159 i Par pitanja u vezi 159 i biće ti mnoge stvari jasnije :drink
Najbolje bi bilo pre kupovine da probaš auto i da ga pregleda stručan majstor ako je moguće,što se tiče trapa nemoj da brineš jer je odradjen vrhunski,naravno nemoj da kupiš auto za sve pare koje imaš jer će ti trebati ne samo za prenos i regu već i za veliki servis koji bi trebao da uradiš :arflag
Jako bitna stvar bar po meni su gume,obavezno pogledaj u kakvom su stanju jer kupovina istih pogotovo u veličini 17 nije uopšte jeftina i naivna investicija,nova guma 17 premium marke je oko 200 i kusur evra pa ti je to investicija od 800 evra ako kupuješ 4 nove gume jer 159 treba da ima kvalitetnu gumu!
Što se tiče cene koju si naveo,bolje pogledaj cene preko pa i u Sloveniji i sam ćeš zaključiti neke stvari da sad opet po 100 put nebi ponavljali neke teme,najbolje da pročitaš teme koje sam ti naveo :arflag
U svakom slučaju nek ti je srećna kupovina i obavezno je predstavi u virusu sa slikama naravno :drink
Bogdan156
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Pridružio se: Sub Jun 13, 2009 9:18 am

Pet Nov 11, 2011 7:01 pm

Problem sa 159 je sto ima poprilicnu nezgodnu dimenziju gume i zbog toga je i skuplja guma. Buduci da sam trazio 159 za sebe, mislim da se za te pare NE moze uzeti kvalitetan auto, pogotovu ne sa placeva...
Korisnikov avatar
paul smart

Sub Nov 12, 2011 2:32 pm

Iscitao sam maltene sve teme vezane za Alfu 159 pa i ove sto si mi ti "nelle" preporucio... i dosao do zakljucka da ipak to trenutno nije auto za mene.
Jednostavno, situacija sa tim povoljnijim primercima je krajnje kriticna, dosta ulaganja je potrebno... Cena velikog servisa za takav automobil je veoma povoljna ali je za sve ostalo potrebno izdvojiti nemalu kolicinu novca (ne kazem da je alfa nesto skuplja u odnosu na ostale automobile u klasi, verovatno je i jeftinija, ali ja trenutno ne mogu to da ispratim...)

Glupavo je uzimati auto sa knap sredstvima kasnije za neke popravke, tj. neozbiljno. Pomoglo bi mi kad bi neko od vas znao da povuce paralelu izmedju Allfe 159 i par automobila nize klase koji su takodje u igri pri mom izbou, radi same odluke da li Alfa ispada iz konkurencije... Zanimaju me troskovi odrzavanja, delova, servisa Alfe i recimo Citroena C4, Fiata Bravo, Golfa V(njega ne planiram da uzimam ali cisto zbog stvaranja celokupne slike).

Hvala svima na pomoci

Jos nesto, video sam na par mesta da se pominje da je taj plivajuci zamajac za Alfu 2000 eura...
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Sub Nov 12, 2011 7:34 pm

Te automobile koje si naveo nikako ne mogu da se porede sa 159 jer nisu u istoj klasi,verovatno sam subjektivan jer je vozim ali ipak je ona u klasi sa A4,bmw 3,Honda itd itd...ali u svakom slučaju ćeš za te pare naći extra primerak tih modela koje si naveo koje ćeš i moći da prodaš kad budeš rešio da uzmeš 159 :arflag
Možda treba da razmisliš o restilizovanoj 156 koja je strašan auto ili nekom GT jer za te parice koje si naveo mogu da se uzmu extra primerci
Inače plivajući zamajac nije baš 2000 evra nego otprilike 700 evra i servis i delovi za 159 nisu ništa skuplji od ostalih u toj klasi...čak šta više :drink mene mali servis košta bez ruku 100 evra a za onu rumunku koju sam pre toga imao je bio isto 100 evra :scratch:
Videćeš i sam da je 159 sjajan auto ali za te pare siguran primerak teško da može!!
:wave:
Bogdan156
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Pridružio se: Sub Jun 13, 2009 9:18 am

Sub Nov 12, 2011 8:04 pm

Cisto da znas da 156 ima znacajno izrazeniju sportsku crtu nego bilo koji od prethodno navedenih automobila a cena servisa je maltene ista kao i za 159...
Korisnikov avatar
paul smart

Sub Nov 12, 2011 8:21 pm

Da se razumemo, ove automobile koje sam naveo ne bih ni u ludilu stavio u klasu sa 159-kom, tu su samo zbog kakvog-takvog poredjenja troskova eksploatacije i odrzavanja, nepredvidjenih kvarova jednih i drugih...
Naravno da mogu da biram, ne bi bilo sumnje koji od njih uzimam...
Ali treba biti realan i reci da u zadatim okvirima ne postoji 159-ka koja bi bila pametna kupovina.
"Bogdane" i "nelle", hvala na odgovorima u svakom slucaju, ali mislim da ce Alfa sacekati neku drugu priliku...
P.S. 156 nije u igri, pretpostavljam da bih uvek kad bih sedao u nju pomislio da je malo falilo da to bude 159.... :-) Iz istog razloga ne bih uzimao ni 159-ku od 120KS, mada, mozda kad bih je cipovao ne bi bila losa varijanta...
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Sub Nov 12, 2011 8:54 pm

paul smart napisao:P.S. 156 nije u igri, pretpostavljam da bih uvek kad bih sedao u nju pomislio da je malo falilo da to bude 159.... :-)
Kolega, koliko god poštovao nečije mišljenje i nemao nameru da namećem svoje, ovo gore citirano jednostavno ne stoji. Ne treba tako posmatrati stvari, iako je 159 direktan naslednik 156-ice, postoje značajne razlike između njih, baš kao i razlozi "za i protiv" kada su oba automobila u pitanju. Ja recimo teško da bih ikada sa 156 prelazio na 159 i to je neki moj stav, ali to nipošto ne znači da mislim nešto loše o 159 - naprotiv!! Ovde se radi isključivo o tome da čovek treba da bira automobil po svojoj meri, a meni je 159 po gabaritima prevelik, odnosno nepotrebno mnogo lima. Pošto ne patim od onog sveprisutnog kompleksa "kupiti što veći auto za što manje para" biram auto kakav mi treba. Takođe, kao ljubitelju benzinaca 159-ka teško da može da me zadovolji svojim gabaritima, masom i izborom benzinskih motora do dve litre zapremine i po tom pitanju 156-ica mi je idealna.
Da ne dužim priču, ako je čovek pravi Alfista duboko u srcu, on će ostati veran brendu i u okviru aktuelne ponude (noviteta ili polovnjaka - svejedno!) odabrati ono što mu odgovara i što može sebi da priušti. Tačno je da neki drugi brendovi imaju veću ponudu, ali od neke stare 33-ke, 75-ice ili slične polovne opcije, preko 156 i 147 kojima je trenutno odnos uloženo-dobijeno izvanredan, pa do nekog noviteta - ima tu šta da se odabere. Barem tako ja gledam na stvari i ostajem uz Alfu do kraja.
A što se same 159-ke tiče, stvari su jasne. Taj automobil je sam vrh D segmenta i može se porediti samo sa serijom 3, C klasom, A4 i eventualno još ponekim rivalom sličnih dimenzija i namene i tu svaka priča staje. Bez obzira na krizu i slabu prodaju, Alfa je brend kome se zna mesto. Znaju to upućeni ljudi, pa sada na primer kada je izašla nova BMW serija 1 odmah je rečeno da su pravi rivali Mercedes, Audi i Alfa Giulietta!
Održavanje je priča za sebe. Alfino ne košta ništa više od održavanja rivala iz segmenta, a ako se ne može ili neće pružiti automobilu ono što treba, onda bolje ići na klasu ispod i pružiti se onoliko koliko je moguće.
Bilo kako bilo, srećan izbor automobila ;)
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sub Nov 12, 2011 9:18 pm

P.S. 156 nije u igri, pretpostavljam da bih uvek kad bih sedao u nju pomislio da je malo falilo da to bude 159.... :-)
Sta bi mislio to je subjektivan osecaj...neko bi mislio ovo, neko ono...verovatno da bi vecina Alfista pomislila suprotno s obzirom na epilog oba modela.
Ono sto je objektivno - fali ti dosta do dobre 159-ke. Zato ne treba zaliti, nego sacekati da cene jos padnu, skupiti vise para ili kupiti nesto pristupacnije.
156 i 166 mogu biti dobre opcije.
Acqua-Olio-Benzina
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Sub Nov 12, 2011 9:20 pm

Stvarno ne bih imao problema da recimo sa 159 predjem na 156 ili bilo koju drugu Alfu :arflag
Korisnikov avatar
paul smart

Sub Nov 12, 2011 9:59 pm

Ode prica drugim tokom,nisam mislio da prozivam bilo koju Alfu...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sub Nov 12, 2011 10:05 pm

Ma, ne...samo ne bi trebalo da imas takav osecaj - to je poenta. Isto moze da vazi za bilo koji auto, ni ne mora da bude Alfa. Bolja je kupovina neki slabiji/stariji/????? model, ali dobro ocuvan i pouzadan nego neka pregazena 159 u koju bi morao da strovalis jos 1000-2000 evra da bi je doveo u normalu.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
paul smart

Sub Nov 12, 2011 10:15 pm

starac vujadin napisao:Ma, ne...samo ne bi trebalo da imas takav osecaj - to je poenta. Isto moze da vazi za bilo koji auto, ni ne mora da bude Alfa. Bolja je kupovina neki slabiji/stariji/????? model, ali dobro ocuvan i pouzadan nego neka pregazena 159 u koju bi morao da strovalis jos 1000-2000 evra da bi je doveo u normalu.
Mislim da je to poenta i rezime cele ove price... Koliko para toliko i muzike... :good:
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Ned Nov 13, 2011 1:57 pm

paul smart napisao:Ode prica drugim tokom,nisam mislio da prozivam bilo koju Alfu...
Ma nije ovde problem sa prozivkama, svakom modelu možeš pronaći vrline i mane, a prilkom kupovine polovnjaka uvek moraš računati na neka ulaganja i tako treba planirati budžet.
Poenta moje priče je samo da ako si istinski vezan za Alfu možeš pronaći nešto po meri budžeta koliki god da je. Zaboravih da spomenem i 166-icu jer 159 po dimenzijama i opremi pre predstavlja njenog naslednika, nego 156-ice, a cene su im danas abnormalno niske.
A ako ti je 159 baš jedini pik i ako nisi u mogućosti da ispratiš njeno održavanje, onda definitivno bolje odustani i spasi sebe buduće glavobolje. Pod pojmom održavanje ne mislim samo na veliki i mali servis, već ono što je kolega Nelle već apostrofirao, cene zamene guma npr. što je kod 159 povelik trošak u poređenju sa 156 gde su montirane 15-ice ili 16-ice...
Sve se na kraju svodi na onu narodnu "triput meri i jednom seci", ti najbolje znaš sa kakvim budžetom raspolažeš, a održavanje automobila sa našim prosečnim primanjima predstavlja prilično ozbiljnu temu za razmišljanje i donošenje odluke.
Pozdrav i srećno :wave:
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
alfaholic
Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05.
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 8:16 pm

Pon Nov 14, 2011 3:23 pm

Alfu žele Alfisti i oni koji to nisu.
Kada je reč o ovoj prvoj grupi, skoro je i nebitno koju će Alfu kupiti, ako uzmemo u obzir da većina Alfista nema novca za nov automobil, pa su primorani da kupuju polovan i u skladu sa tim pravi kompromise. Zbog toga će ti svaki Alfista reći da će ti svaka Alfa doneti ono zbog čega bi je trebalo kupiti, neka manje, neka više, ali u globalu ideja jeista i zatvorenih očiju se prepozna Alfa kad se u nju sedne i provoza.

Ova druga grupa su ljudi koji ne gaje ljubav prema brendu, već im se sviđa određeni model i samo bi njega zbog ovog, ili onog razloga i takvima treba davati savete oprezno.
Generalno, osim Alfista svi drugi se mogu podeliti na zalutale i poluzalutale. Zalutali su oni koji posle kupovine kažu da je potrošnja veća nego kod Golfa mkII 1.6D, da je udobniji Mercedes 190D, da se motor mnogo više čuje u visokim obrtajima nego kod Škoda Octavia i tako redom.
Poluzalutao je moj kum koji je hteo samo i isključivo 147, a sve ostalo mu je bilo delimično do nimalo poznato iz mojih priča o Alfi. Na kraju, kada je kupio prepoznao je sve što je trebalo prepoznati u tom automobilu, šta je to zbog čega ljudi vole Alfu, a opet i šta je to zbog čega je ne vole. Tu ću stati sa mojim kumom, jer je on vrlo neodlučan i u večitoj je borbi, da li da i dalje uživa kao nikad u životu, ili da uzme nešto jeftinije, jer je poenta upravo u odluci i spoznaji onoga što se kupuje.

Kad znamo šta hoćemo i dokle smo spremni da idemo, sve je posle lako. Ja sam bio malo preplašen kada sam prvi put kupovao Alfu, ali sam posle dosta konkretnog razmišljanja rekao sebi da ću je kupiti, pa makar pre i posle svake vožnje ležao pod njom i sastavljao je opet, plašili su me da će se raspadati prilikom svake vožnje.
Nakon moje odluke ništa mi nije bilo teško i naporno, sve loše je išlo u rok službe, a sve dobro se ionako podrazumevalo.

Možda je malo predugačko, ali hoću samo da ti kažem da bez predrasuda pogledaš i starije modele, jer najvažnije je uzeti kvalitetan i očuvan primerak, a nije toliko važno da je to poslednji model. Restyle 156 je i dalje veoma atraktivan automobil, čak više od bilo kog poslednjeg Renoa, Citroena, VW i ostalih dull brendova...
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pon Nov 14, 2011 3:54 pm

:podrzava svako slovo :arflag
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Nov 14, 2011 4:27 pm

Većina iz ove druge kategorije kupuju Alfe zbog niske cene.

Povratak na “Alfa Romeo 159 | Brera/Spider | 8C Comeptizione/Spider”