Povezivanje auta sa računarom?

CD, radio, ozvučenje, navigacija itd... Sve o elektrouređajima u našim Alfama.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Re: Povezivanje auta sa računarom?

Čet Okt 27, 2011 7:55 am

Sledeći pokušaj - driveri se instaliraju bez uključenog USB KKl kabela...
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
Marko NS
Garaža: AR Brera 2.0jtdm
ex AR 156 2.0jts
Pridružio se: Ned Jul 04, 2010 7:31 am

Pet Okt 28, 2011 6:01 pm

Hvala svima na pomoći, uspeo sam! :good: :amen: Problem je bio što iz meni ne poznatih razloga nakon instalacije driver-a on mi prikaže samo USP Serial port, potrebno je bilo samo nakon instalacije restartovati sistem (što sam radio) i nakon toga samo kliknuti na Scan for hardwere changes i to je to- prepoznaga... Ja sam svaki put nakon restarta brisao ono što sam instalirao... :banghead:
Living for the open roads.
Korisnikov avatar
Marko NS
ex AR 156 2.0jts

Pet Okt 28, 2011 6:48 pm

Evo i rezultata nakon konektovanja :)

Slika

Greške koje mi je prikazao su bile očekivane, P0300 i P0301 su zbog dotrajalih bobina... Već sam imao isto na 2 i 4 cilindru i to sam sredio, sad mi se pojavilo na 1 tako da u narednih par dana planiram da zamenim iste na 1 i 3. Što se tiče P1151 nisam u potpunosti siguran zbog čega je došlo do greške, otići ću ovih dana do majstora i kod plindžija da vidim šta se tu dešava- grešku mi je pokazao dok sam vozio na plin u momentu kada se pojavio missfire po nekoj mojoj logici izostavio je slanje signala jer nije imao šta da očita ali proveriću...

Zanimljivo je što ništa od ovih grešaka neće da umemoriše, izbaci mi grešku i nakon minut-dva nestane... Uspeo sam da je uhvatim tako što sam priključio laptop i vozio dok je nije izbacio. Jel zna neko zašto mi ne pamti ovakve greške??
Boki_Dj
Garaža: Ex Alfa 33 1.4IE Imola, '93;
156 SW Distinctive, 2.0 JTS, '03
Pridružio se: Pet Jul 17, 2009 11:38 am

Pon Okt 31, 2011 4:45 pm

Marko NS napisao:Evo i rezultata nakon konektovanja :)

Slika
Zanimljivo je što ništa od ovih grešaka neće da umemoriše, izbaci mi grešku i nakon minut-dva nestane... Uspeo sam da je uhvatim tako što sam priključio laptop i vozio dok je nije izbacio. Jel zna neko zašto mi ne pamti ovakve greške??
Koji auto? JTS? Ne pamti na cemu?
Btw, kada prikljucis profi elektroniku, ocita ti mnogo toga sto ovako ne vidis. FES ne prikaze ni 30% onoga sto tvoj komp pamti. Mislim da ni Alfa Diag ne moze.
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car, understeer is when you hit the wall with the front of the car, horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take it with you."
Korisnikov avatar
Marko NS
ex AR 156 2.0jts

Pon Okt 31, 2011 5:13 pm

Znam da je FES samo za ono osnovno... Videću sad kada zamenim bobine šta će se dešavati, ako nastavi da mi pravi problem potražiću nekog profesionalca.. ne bi se puno igrao sa tim :scratch:
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Pon Okt 31, 2011 7:34 pm

Nije tacno da je fes samo za ono osnovno , on je prerastao u dosta ozbiljan alat .
Ni sa jednim skenerom neces videti nista vise niti bolje od poslednje verzije fesa .
Na osnovu parametara odredjenih senzora saznaju se mnoge stvari vezane za dobar ili los rad motora.
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
Marko NS
ex AR 156 2.0jts

Pon Okt 31, 2011 8:00 pm

Ok, ne bi da nikom protivurečim jer ne znam mnogo o ovim stvarima... Samo mogu reći da koristim FES 2.6 i da mi ne prikazuje nikakve greške, i ako mi ne retko izbacuje iste tokom vožnje. Jedno od objašnjenja sam dobio još ranije kada su mi rekli da ECU ne pamti "sitne" greške, tj konkretno za bobinu- ni jedna meni nije u potpunosti riknula, ali desi se da ne odreaguje kada treba i da mi izostane varnica na nekom od cilindara... Na osciloskopu mi pokaže da je ispravna, ali kad je namotiram i odem u više obrtaje (4500+) desi se da izostane varnica, na trenutak zaštuca auto, prikaže grešku i nakon 10ak sekundi mirnijeg rada (na konstantnim obrtajima) ona nestane. Kada prikopčam komp, ne prikazuje nikakve ranije greške. :scratch: :scratch:
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Uto Nov 01, 2011 2:49 pm

Marko NS napisao: Greške koje mi je prikazao su bile očekivane, P0300 i P0301 su zbog dotrajalih bobina...
Ne razumem ovo oko dotrajlih bobina?
Koja je to greška?
Mora da registruje missfire ... šta drugo ?
Boki_Dj

Uto Nov 01, 2011 3:12 pm

dejan555 napisao:
Marko NS napisao: Greške koje mi je prikazao su bile očekivane, P0300 i P0301 su zbog dotrajalih bobina...
Ne razumem ovo oko dotrajlih bobina?
Koja je to greška?
Da se nadovezem: te greske su greske "paljenja", mogu da nastanu zbog svecica, induktora (sto ti zoves bobine), kablova, brizgaljki...itd. A onda se redjaju: MAF, senzori...
Zameni mesta par svecica, par induktora...pa gledaj dalje.
Naravno, ako ti ocitava gresku na npr III cilindru, zameni svecice I i tog, a induktore doticnog i IV. Itd.
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car, understeer is when you hit the wall with the front of the car, horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take it with you."
Korisnikov avatar
Marko NS
ex AR 156 2.0jts

Uto Nov 01, 2011 3:27 pm

Zameni mesta par svecica, par induktora...pa gledaj dalje.
Već sam menjao mesta i ustanovio da je definitivno u njima problem.
Registruje missfire, ali ga očita preko FES-a samo ako mi još uvek svetli (trepće) lampica. Kada se ona ugasi, grešku više ne očitava...
Boki_Dj

Uto Nov 01, 2011 3:31 pm

Znaci otisli induktori...1 ili vise njih? Dva ako sam dobro shvatio broj tvojih gresaka.
I to je relativno cest kvar sudeci po ino-forumima. Znam da su ljudi menjali ceo paket - COIL PACK (svih 4), neki cak i instalaciju...kah kah...kosta boga oca. Nema to veze sa dotrajaloscu...jednostavno tako ti se pogodilo.
Korisnikov avatar
Marko NS
ex AR 156 2.0jts

Uto Nov 01, 2011 3:36 pm

SVI :banghead: Tačnije prvo dva, pa sad i treći... Zameniću i četvrti kad sam već dotle stigao. Zanimljivo je da mi je električar (Srđan iz NS) odmah rekao da moram sve da menjam i ako na drugim ne izbacije grešku, a cena prava sitnica 6500 kom.
mmladen
Garaža: Alfa 156 1,9 jtd SW
Pridružio se: Uto Apr 12, 2011 9:07 pm

Uto Jan 10, 2012 6:20 pm

Da li postoji mogucnost da sam sebi uradim dijagnostiku,da li trebe neko posebno znanje i da li je pomocu foruma moguce nauciti?
Nebih da placam dijagnostiku ako mogu sam odraditi,dakle sta mi je sve potrebno i koliko bih me to sve kostalo,posedujem samo laptop i alfu 156 1,9 jtd 8v :D
Korisnikov avatar
Bug
Garaža: AR 156 q4 1.9mJTD
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:41 pm

Sub Jan 14, 2012 11:44 pm

Treba ti kabel od max 20e na netu(pricali smo o njemu u ovoj temi, trazi), malo znanja engleskog i volje :)
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 1:54 am

Sub Jan 14, 2012 11:55 pm

Imas i bluetooth uredjaja, mozes ih povezati sa android platformom itd. ;)
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
Korisnikov avatar
Slaven
Garaža: Alfa Romeo 145 1.6TS
Pridružio se: Pon Okt 05, 2009 2:26 pm

Pon Feb 27, 2012 1:06 pm

prvo da se i ovdje zahvalim forumasima Alfaskorpion-u i One, koji su mi izasli u susret i poslali FES i Alfa Diag :D :arflag

Evo vec neko vrijeme koristim FES u kombinaciji sa KKL i home made tropinskim kablom :D , ali primjecujem da postoji neki lag (tj. kasnjenje) dosta znaju da kasne promjene parametara ili cak da pukne konekcija ... onda na tabli mi pise 170k km a u FES 270k km (kome vjerovati :D FESu ili tabli :D )
sve sam podesio po upustvima, podesio i port i brzinu i sve kao sto stoji u upustvu.
a pokusao sam i na nekim profesionalnim dijagnostikama da pristupim ECU ali nije moglo

moze li da pravi smetnju alarm(fabricki) koji nije uredu i koji je iskljucen trenutno ?
zna li neko proceduru (rado bih ga makao iz kola)

ps. u pitanju je Alfa 145 1.6ts M2.10.4
pps. moze li se ovom ECU-u pristupiti sa ovim Galletto 1260 da bih promijenio kod kljuca i mozda izvrsio neke izmjene ?
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
mmladen
Garaža: Alfa 156 1,9 jtd SW
Pridružio se: Uto Apr 12, 2011 9:07 pm

Sre Mar 21, 2012 7:55 pm

Ja pitah pre par meseci sta mi je potrebno da naucim sam sebi uradit dijagnostiku i dobih odgovor samo kabal i t je to,sta je sa instaliranjem nekog programa (jel to treba),drajverima(o tome nemam pojma),da li neko ima volje da mi da detaljna upustva u vezi toga,najbolje bi bilo na PP? :arflag
Korisnikov avatar
Darkstar
BANOVAN
Garaža: Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002
ex Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2002
Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 10:20 pm

Čet Mar 22, 2012 4:11 am

Kad kupis taj kabal tj elm327 obd2 uredjaj treba sa njim da dobijes jedn cd na kome imas te programe, ako nisi dobio skines negde FES (FiatECUScan) zadnji ili Alfadiag
http://www.fiatecuscan.net/
Korisnikov avatar
Dimce011
Garaža: 2001 Alfa Romeo 156 1.8 TS
2011 Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB Multiair
Pridružio se: Čet Sep 10, 2009 7:06 pm

Čet Maj 03, 2012 9:45 am

Drugari, treba mi pomoć.

Kupio sam VAG-COM (KLine) interface i prepravio ga da prespaja 1. pin na 7. za ABS i 3. pin na 7. za AIRBAG. Tako da sada treba da radi kada nije preklopljen sa Engine ECU, kada je kada je 1. ABS i kada je 3. preklopljen AIRBAG.

Pregledao sam veze nekoliko puta i imam sledeći problem:

1. Povezivanje sa motorom radi besprekorno.
2. Povezivanje sa ABS-om takođe na više automobila besprekorno.
3. NE RADI MI VEZA SA AIRBAG-om! Kada probam da vežem javi mi no ECU response.

Probao sam na 2 auta. Da li neko ima ideju?
Takođe gledao sam pinove na OBD-ovima na kolima, tu su. dolazi žica bela sa crnom linijom.

AirBag ECU je Allied 97, Alfa 156 1.8 TS 2001. god. i Lancia Lybra 2.0 2000 god.
Slika
Korisnikov avatar
Darkstar
BANOVAN

Čet Maj 03, 2012 9:53 am

jedino da otvorim moj kad dodjem kuci pa da vidim, ja imam vec uradjeno resenje sa prekidacem, ako nije tajna koliko si platio
Korisnikov avatar
Dimce011
Garaža: 2001 Alfa Romeo 156 1.8 TS
2011 Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB Multiair
Pridružio se: Čet Sep 10, 2009 7:06 pm

Čet Maj 03, 2012 9:59 am

Naravno da nije!

VAG-COM sam na Aliexpress.com-u platio 15 €, a prekidaš sam kupio u radio klubu za 300 din. Ili manje!

I onda sam otvorio i ožičio sam. Na osnovu uputstva na FiatEcuScan site-u, znači implementirao sam A2 i A3 kabl koji prodaju.
Slika
Korisnikov avatar
Darkstar
BANOVAN

Čet Maj 03, 2012 10:46 am

tako sam i ja pokusao na elm327 ali nije hteo da radi, pa sam uzeo kkl sa prekidacima na bubanj potoku za 25e
Korisnikov avatar
Sille
Garaža: Alfa 159 2.0 JTDm TI
Pridružio se: Sre Dec 31, 2008 6:09 pm

Pet Maj 04, 2012 7:21 pm

Dimce011 napisao:Drugari, treba mi pomoć.

Kupio sam VAG-COM (KLine) interface i prepravio ga da prespaja 1. pin na 7. za ABS i 3. pin na 7. za AIRBAG. Tako da sada treba da radi kada nije preklopljen sa Engine ECU, kada je kada je 1. ABS i kada je 3. preklopljen AIRBAG.

Pregledao sam veze nekoliko puta i imam sledeći problem:

1. Povezivanje sa motorom radi besprekorno.
2. Povezivanje sa ABS-om takođe na više automobila besprekorno.
3. NE RADI MI VEZA SA AIRBAG-om! Kada probam da vežem javi mi no ECU response.

Probao sam na 2 auta. Da li neko ima ideju?
Takođe gledao sam pinove na OBD-ovima na kolima, tu su. dolazi žica bela sa crnom linijom.

AirBag ECU je Allied 97, Alfa 156 1.8 TS 2001. god. i Lancia Lybra 2.0 2000 god.
A jesi probao da se nakacis na neki drugi airbag ecu? SIEMENS ili sta vec nudi... kod mene je simens.. a cini mi se da nisi dobro povezao... si bio na forumu fes-a http://forum.fiatecuscan.net/viewtopic.php?f=5&t=255" onclick="window.open(this.href);return false;
milans
Garaža: Alfa 147 1.6 T.S.
Pridružio se: Sre Apr 15, 2009 8:52 pm

Sub Maj 12, 2012 11:39 am

sto se tice interfejsa za povezivanje, najbolja i najjeftinija opcija je:
http://www.tinydeal.com/elm327-obdii-v1 ... 47071.html

Isporuka stize za 15 dana a moze se platiti Visa Electron karticom, ili neki drugi nacin koji vam odgovara :)

Ja narucio pre 3 nedelje i radi xtra!
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Sub Maj 12, 2012 2:30 pm

najbolja noje svakako. Izasao je V1.5 mini koji je manji i sa brzim odzivom. kosta dva do tri dolara vise...

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk

Povratak na “In Elettronica Alfa”