Pitanje za gume

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Re: Pitanje za gume

Ned Mar 02, 2014 12:50 pm

Kao i obično vrlo zanimljivi rezultati testova guma i od velikog značaja za sve koji planiraju kupovinu. Koristan link svakako :gr8:
Sava Intesa se zaista nameće kao zanimljiv izbor, prevashodno zbog cene. Koristim njihov proizvod tokom zimske sezone i zaista nemam nikakvih zamerki. Za letnji set odlučio sam se za Dunlop Sport Maxx bez obzira na pritužbe vezane za brzo habanje. Cena kod nas im je sasvim OK, a imajući u vidu godišnje prosečne kilometraže računam da ću u kombinaciji sa zimskim moći da ih koristim 5 godina. To je sasvim OK uz sve ostale kvalitete Dunlopa vezano za eksploataciju, a ne bi mi se isplatilo da kupujem izdržljivije gume koje bi svakako od starosti izgubile svojstva...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Ned Mar 02, 2014 1:03 pm

Ja sam nabacio gume pod rednim brojem 22. Dobio sam dobar deal kada sam uzimao "Laganu" i mogu vam reci da su odlicne. Bitno mi je bilo da se "lako kortljaju" sto i jeste slucaj zbog potrosnje goriva...
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Ned Mar 02, 2014 2:10 pm

Za letnji set odlučio sam se za Dunlop Sport Maxx bez obzira na pritužbe vezane za brzo habanje.
Samo pazi koliko ti je "otvoren" trap na kolima sa "sportski" orjentisanim trapom koji ima malo vece uglove gume koje se brze trose se takodje brze nejednako trose pa mozes doci u situaciju kao ja da imas 5mm saru na spoljasnjoj polovini gume i da su mi izasle zice na unutrasnjem obodu :) prednji minusi sabijaju meke gume, zadnje odlicne, prednje u kontejneru :)
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Ned Mar 02, 2014 2:19 pm

Zanimljiv test. Mene čeka neplanirana promena guma. Planirao sam da će Semperiti da izdrže bar 3 sezonu, ali pre neki dan sam gledao letnji set - prednje još kako (tj bivše zadnje do pola prošlog leta), ali zadnje su gotove, ono ne bih smeo da vozim više. Doduše, prešle su blizu 30 hiljada, što je izgleda u ovoj dimenziji i sam maksimum.

Fulda SportControl se dobro pokazala na ovom testu, a baš je gledam po cenovnicima - vrlo pristupačna u dimenziji koja me interesuje (cca 4 hiljade jeftinija od Semperita u fabričkoj dimenziji za 17"). Dunlop mi se sviđa, ali po testovima izgleda kao da bih morao da ih menjam svake sezone, što je bulšit.

Ono što ostaje pitanje je koliko je test tendeciozan. ADAC se obrukao i sve više otkrivaju korupciju u čitavom njihovom sistemu, tako da je sad upitno gledati njihove testove.

Čije su ove gume Apollo? Dobro se kotiraju, moraću da istražim malo.

@JaMaL, ja imam sportski podešen trap, ali ne preko dozvoljenih granica - u minusu naravno. Uz samu granicu su (vizuelno se vidi da su nagnuti točkovi, ne treba ti da meriš ništa) i gume nisu asimetrično potrošene, što je sasvim interesantno. Na zadnjem trapu su se pojele po sredini, ali to je moja loša praksa da volim da vozim malo više naduvane gume. Očigledno sam malkice preterao - srećom baš malkice, možda 1-2mm je razlika.
Danilo
Garaža: 159 2.2JTS '08
Pridružio se: Sre Dec 03, 2008 11:44 am

Ned Mar 02, 2014 2:40 pm

Zanimljiv test, svakako. Da, Sava je očigledno dobar izbor, ali obratiti pažnju da ima jedan od najvećih otpora kotrljanju, što uglavnom znači i veću potrošnju goriva.

Takođe, sve ove gume nisu iz istih kategorija, tako da su neke orijentisane na potrošnju, a neke na sportske karakteristike (npr. i Sportmaxx RT je znatno bolji od Intense UHP u držanju u krivini).

Generalno, testove treba koristiti da saznate da slučajno ne kupite neki dud od gume koja ništa ne valja. Kao i u svemu ostalom, kada dostignete neki nivo performansi, svaki mali napredak košta eksponencijalno više.

Meni test govori da se Dunlop Sportmaxx RT ponaša mnogo bolje na svojim granicama izdržljivosti, i to je ono zašto bih bio spreman da platim za njih (a i hteo sam da ih uzmem, ali nije bilo u odgovarajućoj veličini, pa sam se odlučio za Goodyear Eagle F1 Assymetric 2, koje bi trebalo da se ponašaju gotovo isto, a imaju i slične cene, tj. oko 26 hiljada po komadu za 235/45/R18).
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Ned Mar 02, 2014 4:42 pm

Sa svakom gumom čovek pravi određene kompromise i ne može se u jednom paketu dobiti sve idealno. Tako kupac bira ono što odgovara njegovim prohtevima i stilu vožnje.

@ JaMaL
Upravo imam situaciju sa fabričkim Pirelli PZero Nero da su se prednje gume totalno izjele sa unutrašnje strane. Očigledno je da nisu bile menjane po osovinama tokom eksploatacije obzirom da su zadnje daleko očuvanije i ravnomerno potrošene, baš kao i da je MiTo fabrički došao sa tako podešenim trapom.
Čim sam kupio Alfu dao sam da se prednji trap podesi i u startu sam se malo čudio, ali mi je kasnije palo na pamet da je verovatno namerno setup podešen u skladu sa sportskom orijentacijom vožnje.
Sad kad stavim nove gume proveriću još jednom trap, a verovatno ću ostaviti neutralno ili najmanji mogući minus, baš zbog karakteristika gume i činjenice da će eksploatacija biti normalna.
Podrazumeva se i da će se na svakih oko 5.000 km (godišnje) gume menjati po osovinama, pa ću lako pratiti situaciju.
U svakom slučaju hvala za savet :drink
Korisnikov avatar
Alex V6
Garaža: V6 inside
Pridružio se: Ned Sep 11, 2011 11:23 pm

Ned Mar 02, 2014 4:54 pm

Trap u minusu :D
Slika

Sto se tice guma, vozio sam SportMaxGT 15.000km i mogu da kazem da me nisu odusevile. Po mokrom sam imao par nezgodnih situacija gde je aquaplaning bas bio izrazen, a na suvom su bile prosecne. Sad sam kupio Intensu UHP i odusevljen sam. Apsolutno ne zaostaje za gumama sa jacim imenom (Intensa UHP je Made in Germany u Goodyear/Dunlop fabrici). Odlicno drze na suvom i mokrom, mada bi mogle biti malo tise.

Losa iskustva sam imao sa ContiSportContact 2 koje su vrlo brzo postale kockaste i pravile uzasnu buku, a ContiSportContact 3 je poceo da se kruni posle 2 godine. Michelin Primacy HP je bio izuzetno glasan, cak su zimske ContiWinterContact TS810 bile tise, a pri jacim ubrzanjima drugom auto obavezno bezi u stranu. Lep utisak su ostavile Barum Bravuris 2 pogotovu ako se u obzir uzme cena.

Testovi se fina stvar da se otprilike vidi odnos guma, ali dok ih sam ne probam ne vredi im 100 nagrada. Takodje, ljudi imaju razlicita iskustva pa ce neko za jednu stvar reci da je najbolja, a drugi najgora. Zato mislim da na tudja iskustva sa gumama ne treba previse obracati paznju.
Korisnikov avatar
Jurke
Drug Član
Drug Član
Garaža: ex 156 1.8 (2.0) TS
ex 156 1.8 TS
ex 147 1.9 JTDm
ex 156 1.8 TS Polizei
ex 159 Rosso 1.9 JTS
ex 166 Grigio 2.4 MJet
156 1.9 MJet 16V SW
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 9:43 pm

Pon Mar 03, 2014 9:37 pm

Ljudi gledam da obujem 156 u letnju obuću pa mi nude Fuldu EcoControl HP i Dunlop BluResponse koji je za 1000 skuplji po gumi.
Ja malo prelazim a imam i zimski set pa se bojim da će mi trajati set koji kupim i 10 godina, tj. hoću reći da ću ih pre zameniti zbog starosti nego što ću ih potrošiti te se pitam da li kupovati taj skupi Dunlop ako nema potrebe i ako ta Fulda nema nekih većih mana?!
Bolje te 4000 potrošiti na nešto drugo za Alficu :D

:scratch:
Алфа Ромеотик

"Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!" Његош
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Pon Mar 03, 2014 9:49 pm

Fulda stvarno nije losa guma,ako malo prelazis mozes te jeftinije da gledas
Slika
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Uto Mar 04, 2014 8:45 am

Jurke, nova guma je nova guma i šta god da uzmeš biće ti bolje nego sada na ćelavim. Pogotovo ako ti vožnja ne podrazumeva trke i dovođenje gripa na samu granicu, a iz tvojih reči rekao bih da će eksploatacija biti normalna.
Obzirom da ne prelaziš puno i da očekuješ da ti traju duži niz godina probaj da nađeš što svežije gume proverivši DOT oznaku.
Ako hoćeš cimni me na pp da ti kažem kako sam ja došao do guma starih manje od dva meseca.
Korisnikov avatar
zare15
Garaža: Alfa Romeo 156jtd sw
Pridružio se: Sre Feb 06, 2013 1:19 pm

Uto Mar 04, 2014 11:14 am

U Kemoimpexu kupio 2 Fulda EcoControl HP 91V 205/55/16,cena 7140din./kom,a DOT je 0714,sto znaci da su "stare" samo par dana,za sada nemam nikakvih zamerki.
Korisnikov avatar
Jurke
Drug Član
Drug Član
Garaža: ex 156 1.8 (2.0) TS
ex 156 1.8 TS
ex 147 1.9 JTDm
ex 156 1.8 TS Polizei
ex 159 Rosso 1.9 JTS
ex 166 Grigio 2.4 MJet
156 1.9 MJet 16V SW
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 9:43 pm

Uto Mar 04, 2014 3:51 pm

Ma kupovao sam kod tog momka ranije i pogledam dot obavezno pre kupovine. Hvala alfanatic na ponudi! ;) Mislim da ću ipak ići na Fuldu, nijanse su u pitanju i da ne može da ne valja sigurno a i neću tražiti od nje maksimum ni kojekakve gluposti (ne teram 500 konja) već normala neka kao i 95% ljudi ;)
Алфа Ромеотик

"Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!" Његош
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Sre Mar 05, 2014 5:16 am

@Jurke, nisi ti lud :D
Ova 195/65/15 baš jeftina dimenzija :blink: .

@All, jel ima ko iskustva iz prve ruke sa Tigar Prima i Syneris gumom ??
Merkam ih u 205/55/16
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Sre Mar 05, 2014 2:28 pm

Dobio sam ponudu za 4 nove Tigar Winter gume 225 50 17, po ceni od 35.000 :scratch: .
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
nidza

Sre Mar 05, 2014 2:45 pm

Što da ne, 159 jako dobro radi sa tom gumom u širini 205. Sa 225 će samo još bolje da radi.

Vidi koliko te košta više neka bolja alternativa u toj dimenziji, ali čisto sumnjam da je ispod 50 hiljada.

Ono u čemu je Winter1 stvarno dobra u tim većim dimenzijama je što je potpuno tiha guma. Meni je uživancija da ih vozim na autoputu, jer se samo vetar čuje.
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Sre Mar 05, 2014 2:55 pm

Ja nemam ABS na mojoj 155 i nagla kočenja po mokrom nisu ni malo prijatna. U tim uslovima kliza prilično. Ako budem u mogućnosti izbegavaću je u nekoj budućoj kupovini.
Korisnikov avatar
G0XY

Sre Mar 05, 2014 3:12 pm

Imam ih na PUG 206 i stvarno mogu da potvrdim da su tihe.Takođe nisam primetio nikakva dramatična proklizavanja prilikom jačih kočenja ili ulazaka u krivinu po kiši,obzirom da na zimskim gumama i u zimskoj sezoni,gledam da što više umirim vožnju i nagle manevre.
Što se tiče AR 155,uvek sam imao problema sa njom,na gumama jeftinijih proizvođača.Auto je žustar, masivan,nema elektronske sisteme i zahteva širu kvalitetniju gumu i niže tvrđe ogibljenje,ako želiš da od njega da izvučeš maksimum.
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Sre Mar 05, 2014 3:25 pm

pogledaj datum, desava se kad su nebulozno jeftine da su matore 9 i vise godina...

*za sneg je fantasticna, za mokro je solidna, za suvo shlajfuju uzas blagi. za kola 100+KS/toni i sa prednjom vucom - nisu bas.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Sre Mar 05, 2014 3:29 pm

Ja mogu da pohvalim Barum Bravuris 2 sa kojima sam bio i vise nego zadovoljan,posebno jer u toj dimenziji stvarno nisu skupe ;)
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Sre Mar 05, 2014 3:36 pm

Ja sam zadovoljan Winterom :)

Meni je zimska vožnja nužno zlo. Vozim uglavnom kad moram i to činim uglavnom max oprezno. Sve u svemu, u takvoj primeni nemam nekih bitnih zamerki za Winter1 gume. Kome gume trebaju da zadovolji zakonsku obavezu, da završi posao po zavejanom gradu pa i da oprezno krene na put, msm da ipak neće pogrešiti sa Winterom. Da ne zaboravim, dobra je i za proboj kroz smetove :D .
Ovde je košava naduvala smetove skoro do farova. 155 + Wintera = ULT 160 :yipi:

Slika

Ne mislim da je Winter Bogom dana ali, prilično upotrebljiva jeste ;)
Korisnikov avatar
G0XY

Sre Mar 05, 2014 4:00 pm

dekideki napisao:pogledaj datum, desava se kad su nebulozno jeftine da su matore 9 i vise godina...

*za sneg je fantasticna, za mokro je solidna, za suvo shlajfuju uzas blagi. za kola 100+KS/toni i sa prednjom vucom - nisu bas.
Kakve crne matore gume,ovo je ponuda u duhu saradnje sa mojom firmom ;)
Korisnikov avatar
nidza

Sre Mar 05, 2014 5:12 pm

Do ove sezone nisu ni postojale u 17".

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Sre Mar 05, 2014 6:16 pm

Winter 1 je odlicna guma,kazem po ko zna koji put.Nije za one koji auto zimi voze kao da je leto i naglo manevrisu i koce u poslednjem trenutku,u principu za takvu voznju po klizavom jos nisu napravili gumu da drzi kao po suvom.Godinama sam na winteri i necu je menjati
Slika
Korisnikov avatar
nole1985
Garaža: ex Alfa 147 jtdM 16v 2006. 5p distinctive
Pridružio se: Pet Okt 11, 2013 10:40 am

Sre Mar 05, 2014 7:22 pm

Dobra je dok ne probas lično i bolje pa vidiš njene mane...ne znam otkud Vam da je tiha, radi poredjenja, na prošlom autu montiram 4 nove Save Eskimo u širini 185, a ćale na njegovog punta nove Winter1 u identičnoj dimenziji, Save samo šušte, ne čuju se, a sa Winter 1 u kabini 'wrom, wrom, wrom'. . .napominjem da se na letnjem setu ništa od toga na istom autu nije culo.

Sada na alfi mi došle 2 ganc nove Winter1 u dim. 205/55/16,bile napred, dok nisam kupio još 2 zimske...Uzeo dve nove Nokian WR-D3, montirao ih napred a Winter1 prebacio pozadi...razlika očigledna, da ne kažem nebo i zemlja,držanje, buka, 'valjanje' u krivini...

Za sneg JESU dobre, ali po meni nisu za auto sa 100+ ks i za
preko 150km/h.
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Sre Mar 05, 2014 8:06 pm

Sve zavisi u kojim uslovima upotrebljavas auto sa zimskim guamama, dosta ljudi je hvali da je odlicna po snegu ali da zato ima prosecne performanse na suvom i toplom.

Konkretan primer je ova zima koja je bila prilicno topla i snega jedva da je bilo.

Ja sam pratio testove i odabrao zimsku gumu koja ima nadprosecne performanse po suvom i vlaznom jer zimi po snegu i ledu generalno ne vozim sem ako nema preke potrebe.

Povratak na “Area Servizio”