Da li ima kraja...

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Re: Re: Da li ima kraja...

Ned Okt 20, 2013 3:11 pm

mali radojica napisao:a što od batajnice do naplatne rampe ne može da se vozi srednjom trakm to nema veze...
Od isključenja za Banovce, ako voziš Alfu. ;-)

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Re: Da li ima kraja...

Ned Okt 20, 2013 4:11 pm

Ma, neka deca budu srecna kad vec mi nismo niti mozemo da budemo
Korisnikov avatar
Diego
Drug Član
Drug Član
Garaža: AR 156 1.8 TS 2002.
Pridružio se: Pon Avg 09, 2010 10:20 am

Pon Okt 21, 2013 8:44 am

Sta zna dete dete sta je 240 dinara... :)
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pet Nov 29, 2013 3:56 pm

Katastrofa!:

"Parking servis” skida novac sa računa građana

Beograđani koji nisu platili kaznu za nepropisno parkiranje suočavaju se sa neprijatnim iznenađenjem iz “Parking servisa”: ovo gradsko preduzeće počelo je sa prinudnim oduzimanjem novca sa ličnih računa.

Čitateljki “Blica” J. N. je tako sa računa skinuto čak 80.000 dinara, iako nije, kako ističe, dobila nikakvo pismeno obaveštenje pre toga. Ona priznaje da “nije platila nekoliko kazni”, ali je ogorčena načinom na koji joj je uzet novac.

- U banci su mi rekli da mi je skinuto 80.000 dinara sa računa. Nisam mogla da verujem, pa sam tražila da provere ko je to uradio. Kazali su mi: Odeljenje za prinudnu naplatu Narodne banke u Kragujevcu po zahtevu “Parking servisa”. Kako su mi uzeli novac? Nisam dobila nikakav dokument iz suda - ističe ona. Slično su, kaže, prošli i njeni prijatelji.

- Jedan prijatelj vozi automobil na lizing, a pošto nije platio kaznu za parking, ona je prinudno naplaćena lizing kući. Ta kuća je platila kaznu, a njemu to naplatila sa kamatom. Poznajem i čoveka čijoj su firmi naložili da deo njegove plate izdvoji za kaznu. Neverovatno je da neko može tako da upadne na račun i digne novac! - revoltirana je naša sagovornica

U “Parking servisu” se pozivaju na zakon.

- Ako dužnik ne plati, onda smo obavezni da ostvarimo potraživanja koja vode imenovani izvršitelji po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju. Kad dostavimo papire izvršitelju, sve je u njegovoj nadležnosti - tvrde u tom preduzeću.

Međutim, u Prvom osnovnom sudu našli su dva postupka protiv J. N, ali tvrde da ni u jednom slučaju nije pokrenuto izvršenje o prinudnoj naplati. Naša čitateljka ističe da u izveštaju od banke piše da je prinudna naplata stigla na zahtev “Parking servisa”.

Advokat Jovica Stojaković objašnjava kako bi to trebalo da funkcioniše u praksi.

- “Parking servis” dostavi predlog o izvršenju na osnovu verodostojne isprave Prvom osnovnom sudu. To je u ovom slučaju neplaćena dnevna karta. Na osnovu nje, sud donosi rešenje o izvršenju i obaveštava dužnika. Ako dužnik ne podnese prigovor pet radnih dana po prijemu obaveštenja, odmah se izvršava prinudna naplata. Ako uloži žalbu, zakazuje se parnični postupak, sastaju se tužilac i tuženi i utvrđuje krivica. Odeljenje za prinudnu naplatu Narodne banke uzima novac sa računa po rešenju Prvog osnovnog suda - kaže on.

A šta ako dužnik ne dobije obaveštenje od suda?

- Ako sud ne nađe dužnika, trebalo bi da angažuje kurira da se raspita gde živi ili u policiji proveri njegovu adresu. Ali, i ako ga ne nađu, prinudna naplata nije urađena protivzakonito jer postoji verodostojna isprava na osnovu koje se to radi - priča Stojaković.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/423723 ... a-gradjana
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Pet Nov 29, 2013 4:27 pm

Aaauuuu jbt! :banghead:
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pet Nov 29, 2013 4:36 pm

Kako je uopšte parking servis saznao njen broj računa........moj bre ne zna ni žena a ne parking servis........ne razumem majke mi!Moj zna banka i firma ali bez obzira,to je poverljiva informacija i niko nema pravo da zna broj bez mog znanja a posebno da manipuliše istim!!!Ili sam ja u zabludi..........klasična otimačina
Uostalom kako neko moze podići pare sa nečijeg računa bez saglasnosti vlasnika?
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Pet Nov 29, 2013 4:40 pm

U lopovskoj državi može sve, a preko JMBG može da se sazna sve ako se ima pristup. Sada su ionako sve baze centralizovane i pitanje je ko svemu tome ima pristup pored policije.
Korisnikov avatar
Stromboli
Garaža: Giulia 952 QV
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V
Pridružio se: Uto Jul 30, 2013 10:06 am

Pet Nov 29, 2013 5:52 pm

Nemam reci.
`...owning an Alfa is a portal...´ - dovoljno receno.
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
......................................
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Pet Nov 29, 2013 5:54 pm

Postoje institucije koje barataju podacima o našim računima, telefonskim brojevima, adresama, JMBG-ovima,..., a tim podacima se trguje samo tako.
O legalnosti postupaka više niko ni ne polemiše, Veliki brat nas nadgleda zajedno sa onima koji su moćni i/ili imaju veze, a tek će toga biti u budućnosti...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
alfa&omega
Fiat Coupe 20 VT

Pet Nov 29, 2013 9:30 pm

Kada se ovaj nesrecni narod osvesti i shvati da ni jedan licni podatak nije zasticen u ovoj truloj drzavi tek ce biti svega. Da se ovo desilo bilo gde na zapadu pala bi vlada sigurno, a kod nas od ovakvih skandala advokati zadovoljno trljaju ruke.
Drzava je napravila skandalozan zakon o prinudnoj naplati i tera svakog gradjanina da pravi od sebe ono sto ne zeli. Toliko ova banana drzava pravi neprijatelje od svojih gradjana da je to ludilo. Sto si gori-bolje za tebe... Ne isplati se odavno biti posten u ovoj drzavi
Korisnikov avatar
Coo
Garaža: ex 147 '07 JTDm 8v
Yeti TDI 4x4
Pridružio se: Čet Apr 25, 2013 7:42 am

Pet Nov 29, 2013 9:52 pm

Kaligula napisao:Kako je uopšte parking servis saznao njen broj računa........moj bre ne zna ni žena a ne parking servis........ne razumem majke mi!Moj zna banka i firma ali bez obzira,to je poverljiva informacija i niko nema pravo da zna broj bez mog znanja a posebno da manipuliše istim!!!Ili sam ja u zabludi..........klasična otimačina
Uostalom kako neko moze podići pare sa nečijeg računa bez saglasnosti vlasnika?
U zabludi si, sudskim rešenjem može obustava 2/3 primanja bez ikakvog problema. To je grubo rečeno, da ne davim. Pošto su privatni izvršitelji u igri i privatni advokati, a ne firmini relax pravnici - stvari idu brže. Rade ljudi za procenat.
If it ain't broke, don't fix it.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pet Nov 29, 2013 10:31 pm

Znači moj privatni račun nije moj..............nego svačiji!Pa šta će nam onda sud,zaštita informacija,privatnost,definitivno nam ne treba ni jedan pravnik u zemlji!To treba ukinuti kao zanimanje i postojanje nego lepo brate ono kao OTIMANJEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE BREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Korisnikov avatar
sErGiO

Pet Nov 29, 2013 10:46 pm

Prvi i osnovni problem je način na koji je jedno javno preduzeće došlo do ličnih podataka o vlasniku vozila. Tražili su od MUP-a a ovi su im to i dali iako nemaju nikakvo pravo da to rade. To je kršenje zakona u startu.
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Veloce
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: ex Alfa Romeo GTV 2.0ts
ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo 159 1.9jtdm
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
ex Alfa Romeo Giulietta QV
-Megane 3 RS CUP
Pridružio se: Sre Avg 03, 2011 8:36 pm

Sub Nov 30, 2013 12:38 am

Ista situacija je zadesila mog oca.. Odbili su mu sa racuna nekih 50-100e ne secam se tacno,bas zbog parkinga..
Korisnikov avatar
Coo
Yeti TDI 4x4

Sub Nov 30, 2013 1:43 am

"Oni koji, osim problema sa dostavom rešenja, imaju problem i sa samim dugom, mogu da se žale sudu, ali preko izvršitelja. Međutim, prigovor neće odložiti prinudnu naplatu."

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=771032
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Sub Nov 30, 2013 9:01 am

ima ovde ljudi koj žive preko na nek napišu šta se dešava tamo kad ne platiš neku kaznu, račun za struju i sl. :)

jeste sumnjiv način na koji dolaze do podataka ali ako nešto koristiš onda moraš i da platiš, ako ti se ne sviđa nemoj da koristiš to. u busu se ljudi svađaju sa kontrolorima (na stranu njihovo ponašanje, vaspitanje i sl, to nije tema) kako su busevi loši, kasne, prljavi... pa prijatelju lepo izađeš i sedneš na bajs ili ideš pešaka. ako ti se ne sviđa nemoj da se voziš. zamisli uđeš u pekaru i kažeš "majstore malo je zapečen ovaj hleb, ne sviđa mi se ali ću ipak da ti ga uzmem džabe"?!

posebna priča su oni koji su "sve ovo gradili, nosili pušku za ovu državu" i sl.
Korisnikov avatar
sErGiO

Sub Nov 30, 2013 9:06 am

To nije kazna nego doplatna karta i ne može isto da se tretira. Ja se slažem da mora da se plati ono što se koristi ali mi smeta to što je sve uređeno protivno zakonima ove države i što pojedinci na konto toga, siguran sam, uzimaju ogromne pare.
Ista je stvar sa Bus Plusom, privatna firma je preuzela naplatu od GSP-a i neko zgrće ogromne pare a GSP grca i raspada se.
Sve je napravljeno samo radi ličnog bogaćenja a ne zbog toga da bi nama bilo bolje. To je poenta i to je ono što meni jako smeta i što će me na kraju oterati iz ove banana republike.
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Sub Nov 30, 2013 9:48 am

jbg, građanska inicijativa, peticija, protesti, razna udruženja... ima načina ali smo mi dosta inertni i nezainteresovani, a volimo dobro da kukamo.

sergio i meni to sve smeta, i još dosta toga ali jbg. i moji postovi se ne odnose ni na koga iz ove teme, da ne pomisli neko da prozivam ili popujem.
Korisnikov avatar
Ognjen_HN
Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
Pridružio se: Pon Maj 21, 2012 1:27 am

Sub Nov 30, 2013 1:45 pm

Citao sam u kuriru i nisam mogao da vjerem. . . . Kod nas u CG je raspasoj i bezakonje ali ovo je preslo svaku granicu. . . . Svugdje ista situacija, katastrofa!
NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! :)
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Sub Nov 30, 2013 1:48 pm

Tamo 'preko' je to sve zakonski regulisano - ovde ne postoji zakon po kome mogu naplatiti 'doplatnu kartu' tj. kaznu, vec samo razliku koja je u visini prekoracenog vremena. Ali to ih ne sprecava da vec decenijama naplacuju kazne koje su protv ustavne.
http://vesnamihajlovicblog.wordpress.co ... ve-vozace/
Korisnikov avatar
Coo
Yeti TDI 4x4

Sub Nov 30, 2013 3:44 pm

Ko je bio u USA zna da se tamo ubacuju novčići, a može i karticom da se uplati vreme. Ako neko izađe ranije, staneš na njegovo mesto i koristiš uplaćeno vreme. Ovde na jedno parking mesto od 7-21h može bez problema 50-ak sati da se naplati... Dođem ja platim, budem deset minuta, sledeći opet dođe i plati... Milina neizreciva.
Korisnikov avatar
alfa&omega
Fiat Coupe 20 VT

Sub Nov 30, 2013 3:51 pm

BusPlus je paraorganizacija, to se vec zna
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Pon Dec 02, 2013 11:33 am

Ovo je neverovatno gde mi živimo :banghead:
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Pon Dec 02, 2013 12:17 pm

U razvijenom svetu su pravila liberalna (kadgod to može) i u službi korisnika neke usluge, a sankcije za prekršaj pravila su relativno stroge i važe za sve.

Kod nas su pravila pomalo rigidna, što služi predstavi "o redu i poretku", a sankcije ne važe za sve podjednako.

Ovo prvo se zove "sistem", a ovo drugo "sistemski haos".
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Pon Dec 02, 2013 9:42 pm

CEkajte ljudi niste nikako upravu,ja imam par kazni za parking unazad 2-3 godine i skoro je moj majstor platio za pogresnu zonu sat vremena i normalno nalepili kaznu.Odmah je otisao u parking servis i zalio se na to,dobio je listing sa svim kaznama na ime firme a imamo par vozila koja su u opticaju i na sva su po neka kazna zakacena.P o zakonu o prinudnoj naplati potrazivalac ti uputi opomenu da ti sledi tuzba u roku od nekoliko dana ukoliko se obaveze ne izmire uprotivnom sud preuzima na sebe i odredjuje po izdatim fakturama i datumi a resenje o prinudnoj naplati.Kad odredi cifru sa glavnicom i kamatom od dana izdavanja racuna do dana donosenja presude i + sudski troskovi racun ti se blokira do izmairenja duga prema potrazivaocu.Ovo sto vi sad pricate nema nikakvog smisla i i zdrave pameti,pa bar bi meni kao pravnom licu to vec naplatili a ne ovako da mi dajulistinge da im dugujem.Jos je lakse naci informaciju o pravnom licu nego fizckom preko APR-a.
Evo vam kopirani clanak o parking kaznama
Kad procitate sve natpise u stampi,zavirite u vazece zakone,laicki gledano stvari stoje otprilike ovako.

Naplata parkiranja je komunalna usluga koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima.Duzni ste da platite cenu parking usluge na osnovu cenovnika Parking servisa.U slucaju ne placanja parkinga „Parking servis“ ima pravo da naplati onoliko vremena koliko ste prekoracili ,tj.onoliko vreme koje je utvrdio i dokazao materijalnim dokazom kontrolor.Ako je sat parkiranja 50din a vi niste platili 3 sata onda je to 150din.Za ta 3 sata kontrolor bi trebao da vam izda racun koji treba platiti u roku od 7 dana.U slucaju da se to ne plati,Parking servis ima pravo po Zakonu o izvrsenju i obezbedjenju da naplati sudskim putem racun od vas (sa kamatom i sudskim troskovima) na osnovu izdate verodostojne isprave (neplaceni racun).

„Parking servis“ nema pravo da izdaje doplatnu kartu jer ona predstavlja kaznu, a „Parking servis“ nema pravo da kažnjava niti je zakonski ovlascen za to.Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a ne grad ili opstina na osnovu svoje odluke.
Javno preduzeće ima ovlašćenje od grada, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka i nemaju pravni osnov za kaznjavanje neplacanja parkiranja.Parkiranje je regulisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS).Kaznenim odredbama ZOBS-a nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj.Neplacanje parkiranja nije klasifikovano kao delo u krivicnom zakonu,niti kao prekrsaj u prekrsajnom zakonu.

Da se vozilo ukloni paukom ili postavi uređaj kojim se sprečava odvoženje vozila (lisice) nalog izdaje saobracajni policajac samo ako je vozilo nepropisno parkirano ili ugozava normalno odvijanje saobracaja po odredbama ZOBS-a clan 278 stav 12., znaci Parking servis to ne moze da radi ako nije placeno parkiranje.

Policija nije nadlezna niti sme da proverava ako ste parkirani na mestu gde je dozvoljeno parkiranje da li ste platili parkiranje.Policija ne izdaje nalog za uklanjanje vozila sa mesta obelezenog za parkiranje ako vam je isteklo vreme ili niste platili parking.
Ako je „Parking servis“ bez naloga policajca odneo vozilo ili blokirao vozilo 'lisicama' treba prijaviti kradju i blokadu Policiji i uzeti potvrdu o prijavi kradje i blokade (Policija duzna da izda) s kojom mozete preko suda nadoknaditi nastalu materijalnu i nematerijalnu stetu (na vozilu,izgubljeno vreme,putne troskove,propali posao,izmaklu korist,pretrpljeni strah sto je vozilo ukradeno,itd.) u parnicnom postupku protiv Parking servisa ili lica koje je protivzakonito uklonilo vozilo ili postavilo ’’lisice“.
Odluka Ustavnog suda Republike Srbije o zakonitosti Pravilnika o korišćenju javnih parkirališta i uklanjanju nepropisno parkiranih vozila - Sl. glasnik RS br. 49/11
Ustavni sud Srbije je 12.05.2011g. proglasio da je gradska (opstinska) odluka o plaćanju doplatne karte -kazne na zoniranom parkingu protivzakonita i da se obustavi izdavanje doplatnih karti. To bi znacilo da doplatna karta nije verodostojna isprava podobna za izvršenje po Zakonu o izvrsenju i obezbedjenju i da je sud nece prihvatiti.
Ako ipak dobijete na kucnu adresu od suda Resenje o izvršenju doneto na osnovu verodostojne isprave (doplatne dnevne karte) Parking servisa imate pravo prigovora u roku od 5 dana koji ako propustite onda morate platiti trazenu sumu iz resenja.

Iz Zakona o izvrsenju i obezbedjenju:

Prigovor na rešenje o izvršenju doneto na osnovu verodostojne isprave
Član 46.
Protiv rešenja o izvršenju na osnovu verodostojne isprave, izvršni dužnik ima pravo prigovora.
Prigovor se može izjaviti isključivo iz sledećih razloga:
1) ako potraživanje iz verodostojne isprave nije nastalo;
2) ako je u verodostojnu ispravu unet neistinit sadržaj;
3) ako potraživanje iz verodostojne isprave nije dospelo;
4) ako je obaveza izvršena ili na drugi način prestala;
5) ako je potraživanje zastarelo.

Razlozi za prigovor
Član 47.
Izvršni dužnik je dužan da u prigovoru iznese sve razloge pobijanja i uz
prigovor da priloži sve dokaze na kojima se prigovor zasniva, a u slučaju da to ne
učini, gubi pravo da naknadno iznosi činjenice i predlaže dokaze.

Inace svaka ta izdata doplatna karta zastareva za godinu dana po Zakonu o obligacionom odnosima i opomene koje dobijate od parking servisa i njihovih zastupnika da ce naplatiti sve preko suda su samo pokusaj naplate da ne bi vodili sudski postupak za koji unapred znaju da ga tesko mogu dobiti.
Za naplatu doplatne karte preko suda u izvrsnom postupku mora biti postupak pokrenut u roku od godinu dana od datuma izdavanja doplatne karte,o cemu je sud duzan da vas izvesti,a kad je postupak pokrenut mozete proveriti u sudskim spisima u pisarnici suda.
Poseban problem je sto je doplatna karta pisana na vlasnika vozila koji mozda uopste nije upravljao vozilom taj dan, na sudu treba dokazati da je bas vlasnik vozio.Takodje vozacu nije urucena licno vec se stavlja pod brisace (kad dodjete po auto mozda je i nenadjete ispod brisaca),a zakon ne poznaje takvu vrstu urucenja,vec je to predvidjeno gradskom (opstinskom) odlukom koja olaksava posao kontroloru i stavlja se iznad zakona.Policija uvek utvrdi legitimisanjem ili naknadnim postupkom ko je vozac u trenutku prekrsaja ,a ne pise automatski kaznu na vlasnika vozila kao sto radi parking servis.Tu bi mogla pomoci komunalna policija koja ima ovlascenja da legitimise gradjane da se utvrdi ko je vozio, ali to je sve mnogo komplikovano jer bi morali da idu zajedno sa kontrolorima parking servisa i da cekaju vozaca da ga legitimisu.U svakom slucaju posavetujte se sa nekim advokatom ako dodjete u ovakvu situaciju.
ZAKLJUCAK: Parkiranje treba placati , a doplatnu kartu ne kako rece Ustavni sud Srbije.
01.03.2012. Ne plaćati doplatne karte za parkiranje!!!

U mnogim segmentima društva, neminovna je organizovana borba građana protiv bahatosti vlasti i “partokratije” koja je uzela maha i dostigla zabrinjavajuće granice. Život u Srbiji je pun takvih primera i nema segmenta u društvu koji nije opterećen i kršenjem zakonskih propisa.
U svakom slučaju, građani ne koriste dovljno svoja prava koja im pripadaju, što iz neznanja, što iz nezainteresovanosti i stava: gde ću ja protiv DRŽAVE, ne shvatajući da tu Državu čini USKA interesna grupa ljudi, koji vode ovu državu u, po našoj oceni, lošem smeru. Stoga, saglasno osnovnim ciljevima, Udruženje za zaštitu prava potrošača “Prosperitet”–Novi Sad želi potrošačima–korisnicima komunalnih usluga da ukaže na jednu od protivzakonitih odluka koje su donele Skupštine opština, odnosno gradova u Srbiji.
Korisnici parkinga u zoniranim delovima gradova, osim satnu ili dnevnu kartu, plaćaju i doplatnu kartu, kao i ukoliko dođe do utuženja od strane “Parking servisa” i sudske troškove. To sve iz razloga što obični građani nisu u dovoljnoj meri edukovani o potrošačkim pravima, kao i usled nepoznavanja određenih zakonskih propisa.
Da bi se stalo na put diskriminaciji građana od nekih lokalnih samouprava, ovim želimo pomoći potrošačima u odbrani na tužbe “Paking servisa” koja se sastoji u sledećem:
Činom parkiranja, vozač je stupio u obligacioni odnos sa Parking servisom koji se reguliše ugovorom o pristupu ili tzv. adhezionim ugovorom gde se ne pravi pismeni ugovor jer se to smatra pravnom stvari i gde cena sata parkiranja, po odluci Skupštine grada, iznosi neku sumu para koja se menja, s vremena na vreme.
Obzirom da su u pitanju novčana davanja, Celokupan odnos je regulisan Zakonom o obligacijama.
Zakonom o obligacijama, Parking servis ima pravo samo na propisani iznos naknade parkiranja za sat vremena, sa zakonskom zateznom kamatom za sledeći sat parkiranja koji nije plaćen a do dospelosti isplate.
Ne može se odlukom Skupštine grada-opštine ili Parking servisa, o visini doplatne karte, (koji je desetostruko veći od cene parkiranja) derogirati Zakon o obligacionim odnosima, tim pre što doplatna karta nema karakter prekršaja, i ne sliva se u budžet RS, već odlazi na račun privredne organizacije, u ovom slućaju Parking servisu.
Kaznenim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno odredjenom periodu, niti je moguće, po drugim opštim zakonskim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj.
Doplatna karta pretstavlja kaznu, a Parking servis nema pravo da kažnjava. Pravo naplate kazne imaju državni organi, kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, ukoliko je u pitanju prekršaj. To ovlašćenje sigurno nema Parking servis. Takođe je povređen i čl. 270 stav 3. Zakona o obligacionim odnosima koji glasi:
“Ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obaveze”, (to može biti samo kamata) kao pravičan iznos za neplaćenu sumu sata parkiranja. Dakle, ne može odluka lokalne samouprave proizvoditi veće pravno dejstvo od Zakona (u ovom slučaju ZOO).
Tako je jedan naš član iz Beograda, na tužbeni zahtev Parking servisa svoju odbranu temeljio na navedenim činjenicama, koju je Sud prihvatio i “prećutno” odustao od prinudne naplate koju je tražio Parking servis.
Takođe je Ustavni sud RS na 20. redovnoj sednici, održanoj 12. maja 2011 godine, proglasio kaznenu politiku Parking servisa suprotnu Ustavu i Zakonu, na osnovu čega je prošle godine Skupština grada Beograda ukinula doplatnu kartu za parkiranje.
Kako se u mnogim gradovima, a pre svega u Novom Sadu i dalje krše zakonski propisi, ovim javno pozivamo sve gradonačelnike i predsednike Skupština gradova i opština da izmene sporne odluke i usaglase ih sa Ustavom i Zakonom. Dok to ne učine, pozivamo sva JKP “Parking servis da prekinu utuženja, a građane da ne plaćaju doplatne karte za parkiranje, a ukoliko su u toku sporenja sa davaocima usluga parkiranja, da se brane primenom navedenih odredbi Zakona.
S’poštovanjem i uvažavanjem.

Novi Sad, 01.03.2012.g. Za Udruženje za zaštitu prava potrošača
„P r o s p e r i t e t“- Novi Sad predsednik, Radomir Ćirilović, s.r.
Slika

Povratak na “Cafeteria da Romeo”