Alfa Romeo Giulietta

Alfa Romeo MiTo forum | Alfa Romeo Giulietta forum | 4C | GIULIA | Prototipi
Korisnikov avatar
DejanGT
Garaža: Giulietta MultiAir | 2010
Pridružio se: Pet Apr 23, 2010 12:09 am

Re: Alfa Romeo Giulietta

Čet Sep 13, 2012 5:59 pm

Najbitnije je da se ne štedi na mehanici, performansama i da je auto zabavan za vožnju. Koga briga kakva je plastika, važno je da ne škripi, ko uopšte ima vremena da gleda plastiku na 100 na sat u nekim lepim krivinama...

Ko na auto gleda kroz plastiku svakako je skroz zalutao u Alfa Romeo...
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Čet Sep 13, 2012 6:19 pm

Svako ima pravo na svoje misljenje. Dva puta sam vozio Giuliettu i oba puta nisam stekao poseban utisak da sam u Alfi. Jer mi je, naprimer, ispred nosa piiiip kozni volan od Stila. Svaki put kad sednem u GT, 156, 166...taj utisak je veoma jak. S tim ima veze i enterijer...

Ne kazem da je Giulietta losa, sta vise, u sadasnjim kretanjima auto-industrije kotira se jako dobro. Ali, ja imam problem generalno...

Ili, ajde, da lazem sam sebe da bi neko ne bi rekao da sam zalutao ovde... :huh:
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
DejanGT

Čet Sep 13, 2012 8:51 pm

Niko ne kaze da si zalutao, daleko od toga, ne dopada se ni meni milion sitnica na Giulietti, ali cela auto-industrija lagano odlazi u k... pa tako i Alfa nije nikakav izuzetak. Niko izgleda ne zeli automobile kakva je Alfa nekad bila, pa oni pokusavaju da nadju sta bi to bila nova Alfa, lutaju, eksperimentisu, nabadaju, a usput su skroz bez kinte, pa tako zalepe volan od bravo-a ili dugmice od punta u nadi da to nije esencijalno i da niko nece primetiti.

Buduci da vec nekoliko godina skoro da ne mozes da pojedes paradajz sa ukusom paradajza, sta ocekivati od Alfa Romea? Zato mi i kritike na racun plastike ponekad zvuce smesno, kao kad neko ode u McDonalds i kaze "pa escajg i nije neki..." preskocivsi da primeti kakva je hrana tamo ustvari...

V6 nije nestao jer je sranje, ali je izgubio od radara, prenaseljenosti, greenpeace-a i benzina od 2 eura/litar . Ko zna sta nas jos ceka... Verovatno cemo sa setom nekada u buducnosti pricati kako je Giuliettin volan bio super, kad EU donese propis da svi automobili moraju da imaju iste volane dizajnirane tako da zene nebi unistavale nokte i turpijanjem istih zagadjivale zivotnu sredinu...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Čet Sep 13, 2012 11:49 pm

Bez obzira na sva sranja globalizacije i smanjivanja troškova, ipak ne ide da jedna te isti volan vuku od Grande Punta do svih ostalih modela Fiata, Lancia i Alfe.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
EnricoAdams
Garaža: Alfa Romeo 156 restyle 1.9 JTD 16V
Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 7:32 pm

Pet Sep 14, 2012 8:49 am

Generalno Giulietta (bar u toj 1.4 170ks verziji u Dynamic modu) daje odlican osecaj u voznji, i pored tog "Grande Punto" volana. Ali opet dizajn i te neke sitnice koje upotpunjuju kompletan osecaj su bitan razlog zasto ici na Alfu a ne neki drugi brend koji pravi automobile vrhuskih performansi. Npr da ja hocu da kupim najbolje u kompakt segmentu, i razmisljam racionalno, zasto bi se opredilio za Giuliettu QV umesto npr za Renault Megane RS? Mada mi se cini da su ove standardnije verzije dosta konkuretne kada se sve uzme u ozbir, i ako covek nije picajzla pa mora da ima najbolji kvalitet materijala u toj klasi :)
Korisnikov avatar
DejanGT

Pet Sep 14, 2012 11:43 am

Znaju i oni sigurno da nije dobro da se volan s Grande Punta provlači na svim automobilima u gami, na kraju krajeva prethodna generacija 156/147/GT je imala čitavu paletu volana možda i nepotrebno, ali to samo pokazuje na kakvoj su oni ivici provalije u ovom momentu, kad je i jedan relativno banalan alat za proizvodnju volana najednom ogroman nepodnošljivi trošak.
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
......................................
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Pet Sep 14, 2012 6:34 pm

Dejane, savršeno se slažem sa tobom. Svet se dramatično menja bukvalno u svakom segmentu, novije generacije imaju drugačije prioritete i po njima se pravi mera. Sve je manje onih koji u vožnji vide čistu strast i ljubav, a sve više vozila za prelazak od tačke A do B, ali tako da im komšija zavidi i da to protekne u što većoj udobnosti. Drugim rečima Vozač sa velikm V je u izumiranju, a shodno tome i firme koje su prema takvima orijantisane. Naravno, nekima i dalje sjajno ide ali niko nije ostao isti, da nije pravio kompromise, pa kako su se kome zvezde namestile. Nije to prosta jednačina inače bi bila lako savladiva i danas ne bismo bili u problemu.
A plašim se da je upravo tehnologija ta koja je pomogla u uzdizanju vozačkog iskustva, da bi ga uskoro mogla ugušilti u potpunosti uz neke dodatne spoljne faktore. Mislim da nije daleko dan kada će bukvalno svi putevi biti nadzirani i kada nigde čovek neće moći malo da udari po gasu, ekologija i bezbednosni standardi će dati svoj doprinos i da rezimiram sa činjenicom da nisam siguran kako će moj sin ikada doživeti išta od one vozačke strasti koja nas je u krajnjem i okupila ovde. Daj bože da grešim..
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
nmartin771
Garaža: Giulietta MultiAir 1.4
Pridružio se: Uto Jul 10, 2012 7:57 pm

Čet Okt 11, 2012 2:18 pm

Pozdrav svima,
Evo i mojih par komentara posle 7 meseci i predjenih 12000 km u Giulietti 1.4 170.
Ne bih se sada osvrtao na one dobre stvari, svi ih vec vrlo dobro znamo, a u ostalom zbog tih dobrih stvari sam se i odlucio za Giuliettu.
Malo cu da spomenem one ne bas tako "dobre" detalje. Koliko god trazio bilo kakvu zamerku kod motora, ne mogu da nadjem ama bas nista! Jednostavno motor je za sada, savrsen. Ne bih bio iskren kad bi se pozalio na potrosnju, jer ipak je to motor od 170 konja i svako ko je iole upoznat sa fizikom, deklarisanu prosecnu kombinovanu potrosnju od 5,8 moze jedino da dozivi kao salu. S' obzirom na snagu i agilnost motora prosecna potrosnja u gradu od 11L/100km, na otvorenom 7.8, po meni deluje vise nego korektno.
Problem nastaje kod menjaca. Vrlo cesto se desava da synhrono na prvoj ne radi bas najbolje, pa iz stanja mirovanja ne mozete ubaciti u prvu. Resenje je da se pusti kvacilo, stisne opet i ubaci u prvu, nista strasno ali priznacete, mala stvar koja zivcira. To se desava samo na benzinskim motorima, kod dizela problem je kod 3. brzine. Koliko sam uspeo da saznam od sredine 2011 su uspeli da rese taj problem. Modeli do sredine 2011 su uglavnom zavrsavali na zameni sinhrona pa cak u nekim slucajevima kompletnog menjaca. Meni se to desilo 5-6 puta u pocetku, ali evo kako vreme prolazi sve redje i redje, ali opet se desi ponekad.
Cesto pominjana tema je kvalitet plastike i uopste enterijera. Moram vam priznati da je dosta bolji od prethodnih Alfi, ali opet na mnogo nizem nivou od nemacke konkurencije. Cesto je porede sa BMW 1 ili Audijem. Nije za poredjenje, nemci su dosta iznad. Uzgred budi receno ne treba ni ocekivati takmac sa pomenutim Nemcima. Dosao sam do podatka da je Marchionne kupio dva kljucna coveka 2007 godine, sefa kontrole kvaliteta iz BMW-a i sefa proizvodnje iz VW-a i da je njihov prvenac upravo Giulietta. Odlican potez, nema sta. Kvalitet se u mnogome popravio, ali su oni doneli i nacine ustede koji se nama bas i ne svidjaju. Dakle, volan je presao iz Grande Punt-a, vecina mehanickih sklopova od Fiata Bravo, klima konzola se koristi identicna u Fiat-u 500 L itd ...
Ukupan utisak enterijera je stvarno ok, ali posle nekoliko meseci sve pocne nekako da skripi i lupka, doduse dosta neprimetno ali svakako smeta. Vrlo cesto samo od sebe prestane. Na primer, vozacevo sediste pocne da skripi, kao stari dusek sa zicanim jezgrom, e to jako nervira. Jos jedna boljka je bravica na poklopcu za rezervoar, meni je riknula i nisam mogao da otvorim :) sva sreca bio sam u istom gradu gde i ovlasceni servis. Ok, slazem se, recicete na svim automobilima se desavaju ovakve sitnice, pa na nekima i gore, ali ipak svi mi ocekujemo najbolje od proizvoda koji kupimo.
I na kraju, kad se osvrnete prema Giulietti obuzme vas neka cudna radost i u tom trenutku zaboravite na sve ovo o cemu sam pricao. A, ako vam smeta lupkanje i skriputanje, pojacajte muziku ! Ako nema nista dobro na radiju prebacite u "D" i DODAJTE GAS !

Arrivederci :)
Korisnikov avatar
EnricoAdams
Garaža: Alfa Romeo 156 restyle 1.9 JTD 16V
Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 7:32 pm

Čet Okt 11, 2012 3:19 pm

A ova tvoja potrosnje je u "D" modu i sa "Alfista" nogom na gasu? :)
Korisnikov avatar
starac vujadin

Čet Okt 11, 2012 3:22 pm

170ks mora da potroši nešto benzina, ma šta proizvođači pričali da bi prošli neke norme i impresionirali kupce.
Acqua-Olio-Benzina
nmartin771

Čet Okt 11, 2012 5:08 pm

EnricoAdams napisao:A ova tvoja potrosnje je u "D" modu i sa "Alfista" nogom na gasu? :)
Ne, u "N" modu i potpuno normalna voznja, cak malo penzionerski gledano kroz "Alfista" prizmu :)

Ovako stoje stvari:
samo gradska voznja "N" mode: izmedju 11 i 11,5 L
Voznja pretezno auto putem ( 130 - 140 km/h ), nije bitno u kom modu se vozi : izmedju 8 i 8,8 L
Voznja samo regionalnim putevima: izmedju 6,8 do 7,5
kombinovano je oko 9

Ako prebacis u "D" mode .... samo nebo je granica :)
Uglavnom za jedno 20% vise, ali se najvise se oseti u gradskoj voznji, na otvorenom nema nikakve veze u kom si modu.
Korisnikov avatar
alfaholic
Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05.
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 8:16 pm

Čet Okt 11, 2012 6:01 pm

Ne vidim ništa loše, toliko troši 147 1.6 sa 105 ks.
Korisnikov avatar
Darko_NS
Garaža: Skoda Superb 1.4
Lancia Lybra 1.8
Pridružio se: Ned Mar 29, 2009 5:49 pm

Pet Okt 12, 2012 8:24 am

Voznja pretezno auto putem ( 130 - 140 km/h ), nije bitno u kom modu se vozi : izmedju 8 i 8,8 L

ipak neverovatna razlika u potrosnji u odnosu na 1.4 tsi vw. ja ne mogu cudu da se nacudim da sam sa superbom 1.4 tsi (1500kg) od portoroza do novog sada, trosio 6.57 litara na 100kmh, vozio sam uglavnom 130kmh autoputem
Korisnikov avatar
vnov
Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:27 pm

Pet Okt 12, 2012 11:00 am

Superb ima 125ks a Giulietta o kojoj priča nmartin771 ima 170ks.
Treba porediti potrošnju sa verzijom od 120ks.
Slika
nmartin771

Pet Okt 12, 2012 12:37 pm

Takodje, treba uzeti u obzir i benzin.
Ove podatke koje sam ja dao su sa benzinom iz Srbije.
Napolju ( Madjarska, Hrvatska, Slovenija, Italija ), sa njihovim benzinom, sam uspeo da postignem prosek izmedju 7 i 7.2 L ( auto put 130 do 140 ).
Interesantan je podatak da u "D" modu na konstantnoj brzini od 130km/h trosi 10% manje nego u "N" modu pri istoj brzini. U "D" modu je za 30nm veci obrtni moment i to puno utice.
Korisnikov avatar
Darko_NS
Garaža: Skoda Superb 1.4
Lancia Lybra 1.8
Pridružio se: Ned Mar 29, 2009 5:49 pm

Pet Okt 12, 2012 1:00 pm

vnov napisao:Superb ima 125ks a Giulietta o kojoj priča nmartin771 ima 170ks.
Treba porediti potrošnju sa verzijom od 120ks.
znam ali je i tezina znacajnije veca, pa i to utice.. ipak je giulieta C segment, a superb produzeni D
kad smo kod poredjenja razlicitih 1,4 t motora, koliko ti trosi octavia na auto putu?
Korisnikov avatar
vnov
Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:27 pm

Pet Okt 12, 2012 1:16 pm

O potrošnji Škodilaka na PM da ne trujemo forum :D
Slika
Korisnikov avatar
Diego
Drug Član
Drug Član
Garaža: AR 156 1.8 TS 2002.
Pridružio se: Pon Avg 09, 2010 10:20 am

Pet Okt 12, 2012 2:19 pm

http://www.b92.net/automobili/vozili_sm ... _id=650605" onclick="window.open(this.href);return false;

Sta reci za Dzoni Kesa na ekranu CD-a... Car... :)
nmartin771

Pet Nov 16, 2012 11:28 am

Evo jos malo podataka o potrosnji.
Naime, moj prijatelj je uzeo novu G 1.4 105 konja. Vozio sam je i auto tako dobro ide da je prosto neverovatno da ima samo 105 konja.

Uporedili smo potrosnje moje sa 170ks i njegove u iskljucivo gradskoj voznji, kratke distance od po par kilometara, u N modu, ukljucen start stop, potpuno normalna voznja. Podatke sam uzeo nakon predjenih 75-100km, jer board kompjuter uzima u obzir sve predjene kilometre od restarta, a obnavlja racunanje na svakih 30km.
I rezultati su sledeci

105ks trosi 12.1 L / 100
170ks 12.8 L / 100
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Sub Nov 17, 2012 5:33 pm

Au brate potrošnja kao da voziš rasni V6 maltene :eek:
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Sub Nov 17, 2012 6:01 pm

Znači ne isplati se slabiji motor. Ja čekam 5 godina pa da uzmem neki TBi :)
nmartin771

Sub Nov 17, 2012 7:06 pm

Da li se isplati ili ne to je dosta diskutabilno, ipak 105 ks kosta negde oko 16.000 dok 170 ks izadje oko 22.000
Inace kod mene, merena potrosnja na poslenjih 3700 km u proseku iznosi 8.6 L, sto i nije tako lose, ali grad je druga prica.
Primera radi, mom prijatelju koji vozi BMW 120D u samo gradskoj voznji trosi 9,5 L, pa cak ume da se popne i do 11 L, a opste je poznato da je taj motor izuzetno stedljiv.
Korisnikov avatar
DejanGT

Sub Nov 17, 2012 9:23 pm

Uz svo dužno poštovanje prema Novom Sadu, u Beogradu bi mogao mirne savesti da dodaš još 10% na tu potrošnju da bi imao realnu sliku.

12,8 L za benzinskih 170 KS u gradu i nije loše, dok je potrošnja za modernih 105 KS prilična. Mislim i da je to sve ipak daleko ispod bilo kakvog V6. Bar ako je onaj ko ima V6 dovoljno hrabar da izračuna realnu gradsku potrošnju.

Mislim da bi im bilo mnogo pametnije da 170 KS probaju da upakuju u 19 - 19,5K eura, nego što skidaju stvari sa automobila veštački da bi ga prodavali za 16K . Koliko vidim ni taj za 16K se ne prodaje kao alva, a pomalo kvari imidž brenda. 16K bi mogao da košta osnovni benzinac od 120 KS.

Uopšte uzev, kad se sve sabere najveći promašaj Giuliette je cenovna politika i pozicioniranje na tržištu. Sve drugo na njoj je daleko iznad ove dve stvari i lako bi se dalo progutati po pravoj ceni.

Ne postaješ ti premium brend samo zato što se probudiš jedno jutro i proglasiš da si premijum brend. Ima da se gilja nekoliko decenija da se tamo stigne, a AR u mnogim parametrima tamo još nije ni krenuo. Cena se zalepi na kraju, a ne na početku.
nmartin771

Ned Nov 18, 2012 12:40 am

Dejane potpuno se slazem sa tobom !
Da G nije ni blizu premijuma, nije! Ali smatram da su na pravom putu da to postane, vidi se ogromni potencijal ali losa politika kuce vezana za detalje, pre nego za cenu meni se cini.
Naime, premijum segment NE sme imati zajednicke detalje sa mnogo jeftinijim automobilima. Komande klima uredjaja - Fiat 500L, kvake na vratima - Lancia Y i mnogi drugi, kazaljke na satovima komandne table - skoro svi modeli fiata i lancie, isti softfer kao radia - Lancia, Fiat ... itd da ne nabrajam vise.
Zamislite platite 250 eura za noc u hotelu i dobijete na jstuku merima mali sapuncic ... ne ide, slozicete se.

Sto se tice cene, tu se ne mogu sloziti sa tobom. 170ks, sa takvom sasijom i tim performansama za 21k je vise nego dobra cena. Bilo koji od trojice iz premijum segmenta u tom rangu je preko 25k

A i taj premijum nije bas uvek premijum kao sto mi mislimo.
Vozio sam jedno vreme BMW 3 2009, BMW 1 2006, MINI cooper 2006, i svi imaju neke svoje bubice ...
Korisnikov avatar
starac vujadin

Ned Nov 18, 2012 2:38 am

Ne čini "premium" samo delovi na autmobilu i izrada. Taj pojam ima širi kontekst, mad se u stvari i zna šta sve obuhvata. Alfa će uvek biti "premium". Nećemo valjda da robujemo prepotenciji 3 nemačka proizvođača koji su sami sebe proglasili za "premium", a drugi treba prema njima da se odnose jesu li ili nisu...inače jedan od najbesmislenijih pojmova u auto industriji.
Acqua-Olio-Benzina

Povratak na “Alfa Romeo Nuova Razza”