Pa tako ce otprilike i da bude, pricao sam sa Gumom (a bio si i ti tu) i objasnio mi je sve
Jedino sto nije bas 2-3x jeftinije vec nekih 20-30% ali je i to znacajna cifra...
jer budimo realni... ako radis to na uzbrdici gledajuci u ekran u najboljem slucaju ces izaci na istu ili malo losiju snagu ali u svakom slucaju losije tranzicije u nekim/svakom rezimu rada...
da li ima neka opcija dynometra a da nije stavljanje auta na slep i setnja do inostranstva...?
moj rezon je sledeci... ako imam ecu koji je bolji/brzi/pametniji/sposobniji od fabrickog zbog cega bi se zadovoljio istim ili u vecini slucajeva losijim radom tog novog sistema u celini i cemu onda ceo trud ako nisam nista dobio u kvalitetu i kvantitetu rada...?
cak i sa dynom dobro ispeglati neku mapu zahteva x odlazaka do istog... dakle po svakom vremenu/temepraturi/vlaznosti da bi dobio startovanje/rad/fluidnost kao fabricki ecu a povecao snagu i kvalitet rada...
Jamal: Stvar je isprobana, auto je mapiran prvo prepisivanjem originalne mape pa onda sa korigovanjem uz pomoc wideband-a. Pored toga je i meren te je izbacio odlican rezultat. Potrosnja goriva je ostala na smesnom nivou i ne vidim ni jedan problem u vezi sa ovim sistemom.
Grujo: Moze to jeftinije, pitanje je sta sve koristis od opreme. Ne moras ici na leptire i wideband (koji mozes pozajmiti za mapiranje), trebace ti komp, instalacija, razvodnik par senzora i pun gas!
Kapiram 300-350 eur plafon, mada mozda gresim... Vems nije toliko jeftin koliko ste racunali.
Ti mislis na piggyback sistem... koji menja/dopunjava samo ecu motora...
ja sam pricao o kompletnoj zameni sistema od ecu-a, preko kompletnog ozicenja i svih senzora do ubacivanja kompresora/turbo punjaca...
za piggyback nije tolika frka to se moze kao sto ti kazes odraditi na taj nacin...
ne znam koliko je to potrebno za TS... mada... ako bi se maknuo zlotokomera i samo ubacio map i recimo ITB-ove sa motora zbog odziva i zvuka.... ispeglao malo 2500-3500 mapu kod prelaza varijatora... to je za svakodnevan auto vishe nego dovoljno... slazem se... i cela akcija stvarno moze da bude ispod 500e sa svim delovima i neplaniranim troskovima oko prerade necega... ne vidim cega ali je dobro uvek imati 10-20% margine za nesto...
Kakav crni piggy back? Pomenuh PGMfi sistem (Honda) koji je provaljen i ima softversku podrsku za mapiranje u realnom vremenu. Ceo ecu se uzima sa Honde, a u zavisnosti od generacije kompova mozes terati motor u sekventu, polu ili u grupi. Jedna prelepa stvar je sto se prelazi na map...
Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020 Škoda Kodiaq Peugeot speedfight 3