Dvostruko nazubljeni kais

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Dvostruko nazubljeni kais

Ned Jul 10, 2005 8:56 pm

Dvostruko nazubljeni ili " balance shaft belt": cemu sluzi, na koliko se menja i da li svi TS motori poseduju isti.

Na slici se vidi izmedju kanalnog i zupcastog kaisa.

Slika

Slika
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Jul 11, 2005 9:38 am

on pokrece dve osovine koje sluze da stabilizuju motor tj da nema vibracije i skakanje... tegici ovo ono i te fore ;)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Jul 11, 2005 10:13 pm

OK, video sam neke osovine koje idu od njih u Manual-u ali nisam znao sta pokrecu. Vidim da taj kais takodje poseduje pripadajuce pritezace - "spanere" pa me zanima da li je moguce da posle izvesnog vremena (koliko vremena?) isti pocnu da proizvode zvuk slican pritezacima rebrastog kaisa.
Naime poceo je da se cuje zvuk koji najvise na spaner podseca. Spaner zupcastog kaisa je menjan sa kaisem u kompletu pre 2500 km tako da ne verujem da je do njega, kanalni remen je takodje OK, pa je jos ostalo da proverim ovaj dvostruko nazubljeni. Ako ne onda je do varijatora, vec par meseci se cuje pri paljenju (99% je varijator).
Koliko je komplikovana procedura zamene dvostruko nazubljenog (obzirom da je ispred zupcastog mislim da sem skidanja tocka i kanalnog remena nema nekog drugog posla) i kakav zvuk proizvodi kada je zreo za zamenu pomenuti dvostruko zupcasti.
Nisam cuo da je neko menjao isti a ako ode zapetlja se oko zupcastog kaisa (jer je jako blizu) pa i njega pokida. Svi znamo sta sledi.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Jul 12, 2005 9:33 am

kolko sam ja shvatio zamena nije komplikovan posao, a za njegov lezaj moguce je da se cuje... najbolje je da odes kod majstora da ti to pogleda i eventualno zameni... u sustini kad menjas zupcasti kais, najbolje je
"o istom trosku" zameniti i ostale kaiseve... manje boli glava posle ;)

Povratak na “Area Servizio”