Problem sa paljenjem! POMOĆ!

Bez duše bismo bili samo mašine...
djota
rookie
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9mjet 16v 170ks Q2 Ti Ducati Corse
Pridružio se: Sre Maj 28, 2025 10:36 am

Problem sa paljenjem! POMOĆ!

Sre Jun 04, 2025 5:01 pm

Zdravo ljudi,

Kupio sam Alfu 147 1.9jtdm 125kw(170ks) 2008 16v Q2 Ti Ducati Corse, od ulaganja sam imao samo zadnje amortizere i opruge.

Pre 4,5 dana je pocela da lose pali i da trosi ko narkoman.

Vodio sam je kod elektricara i kod mehanicara, dijagnostika ne pokazuje nista.
Elektricar kaze da su anlaser, alternator, grejaci i ostala elektronika ispravni.
Mehanicar kaze da na dijagnostici prikazuje da obe pumpe salju dobar pritisak i da generalno sto se tice cele mehanike auto je u odlicnom stanju.

Kada okrenem kljuc, grejaci odrade posao, auto krene da se pali, krene zamajac da se vrti pa takodje i motor krene da se trese i sad on vergla i trese, ali nece da upali... Bukvalno mu fali taj jedan korak da upali... Sve imam neki osecaj da je smesa vazduha i goriva losa, pa da zbog toga nece da upali. Generalno kada posle par pokusaja ona jedva upali, motor radi mirno, ne preskacu obrtaji ni na niskim niti na visokim obrtajima.

Kupio sam je sa plocicom egr, ali jedan majstor kad ju je analizirao rekao mi je da joj se check engine pojavio zbog plocice na egr, te mi on rekao da skinemo i da ce to sve biti super, na kraju od tog dana je sve nekako krenulo nizbrdo i svakim danom je sve losije i losije palila, da evo danas bukvalno jedva i to mozda upali. Nakon toga ja sam vratio plocicu i isti djavo. Mozda je i neispravan bio egr pa mi je zaprljao ko zna sta sad, samo nagadjam.

Vecina ljudi sa kojima sam se savetovao kazu dizne, ali kako dizne ako auto radi normalno kada je upaljen i kada se stisne gas ide.

Nadam se da je neko imao slicno iskustvo i da ce podeliti sa mnom.

Pozdrav!
Djordje :)
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Re: Problem sa paljenjem! POMOĆ!

Čet Jun 05, 2025 11:59 am

Pozdrav Đorđe.

Kao prvo bih ti savetovano da nađeš nekog mehaničara koji će posvetiti malo vremena da pregleda auto ali nekog specijalizovanog za Alfe ne ove što rade svašta.

Obzirom da je ismao blokiran EGR na CF4 JTD motoru on je morao da se deaktivira i softverski kroz mapu da se greška ne bi javljala.
E sad kao što si napisao sve je krenulo nizbrdo od tog trenutka pa sada ko zna šta je moglo da krene naopako. Kao prvo nisi trebao uopšte da skidaš blokadu EGR-a jer to apsolutno nema veze sa problematikom ali sada šta je tu je ...

Imaš kod na na forumu spisak servisa koji su dobri, a imaš i iskustva članova (jesu teme malo stare ali mogu da posluže).
djota
rookie
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9mjet 16v 170ks Q2 Ti Ducati Corse
Pridružio se: Sre Maj 28, 2025 10:36 am

Re: Problem sa paljenjem! POMOĆ!

Čet Jun 05, 2025 3:34 pm

Poštovani predsedniče,

Prvo sam bio u Alfa servisu, oni rekli da idem kod električara, pa mi električar rekao da idem kod mehaničara, na kraju sam otišao kod porodičnog mehaničara koji stvarno za 15god nikad nismo imali problem, ali smatram da si upravu da se ni on nije potrudio dovoljno da istraži kvar.

Pločicu EGR je skinuo majstor iz Alfa servisa, a porodični majstor rekao da vratim, ja sam vratio, ali naravno kvar sa paljenjem nije rešen.

Danas mi je stigla dijagnostika, pa ću natenane sve da proverim.

A kroz koji dan ću je voditi da joj isključe skroz EGR softverski.

Hvala na odgovoru!

Pozdrav!
Djordje

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”