Kao i svaki odgovoran vozač alfe, pobeogao sam na forume da potražim rešenje i tu dolazim do večitog pitanja: Šta od četiri stvari u naslovu ne valja?
Forumi kažu da postoji 4 rešenja ovog problema (rangirano po težini):
- Zamena senzora bregaste
- Zamena solenoida
- Čišćenje solenoida
- Zamena varijatora
- Zamena lanaca i lančanika.
Konkretno u mom slučaju sa autom se dešava sledeće:
- Pre kupovine mi je prošli vlasnik rekao kako su mu u servisu Jakšić rekli da postoji problem sa varijatorom (vrlo upitno prvo zbog pouzdanosti prošlog vlasnika kao osobe i načina održavanja auta, drugo zbog pouzdanosti Jakšića kao servisera, budući da su stavili lance koji su se posle 7.000km rastegli za 1 cm.)
- Pre malo manje od 20.000km (u tom momentu na satu 232.000km) su zamenjeni lanci sa lančanicima (Rađeno kod Brane, stavljen set Ina)
- Posle menjanja, periodično (jednom u 2-5 meseci) se palio check engine, sa greškom P0016. Kada se ugasi preko dijagnostike ne upali se narednih 2-5 meseci.
- Pre 4 meseca ili 2.000km - 3.000km (u tom momentu 248.000km) počinje redovno da se pali Check Engine (posle gašenja greške na svakom 4-om paljenju auta) i da na dijagnostici izbacuje grešku P0016
- Auto je bio kod Brane na malom servisu i zbog check engine-a, gde je njegovo objašnjenje bilo "To beži bregasta za koji stepen, sve je uredu, ako ti smeta, ugasi ga dijagnostikom, neće praviti problem".
Možda neće praviti problem na autu, ali pravi problem meni mentalno. Tu sam se bacio u lični pohod da saniram problem jednom zauvek:
- Zamenio sam oba senzora bregaste, idalje se pali CE i izbacuje P0016 tako da sam senzore otpisao
- Očistio sam Solenoide. Međutim na situ koji se nalazi na istim sam našao gromuljice veličine 1x1 milimetar koji izgledom vrlo podsećaju na grafit. U razgovoru sa jednim od članova na AlfaOwner forumu došli smo do zaključka da su to ili komadići klizača lanca, što je vrlo verovatno, ili karbon koji je otpao sa nekog dela motora i došao do solenoida, manje verovatno. Čišćenje solenoida naravno nije pomoglo, tako da sad ostaju radikalnije, a i skuplje metode: Zamena lanaca i lančanika, zamena solenoida i zamena varijatora.
Pre nego što uopšte planiram dalje bilo šta od toga napravio sam mali set testiranja u nadi da shvatim do čega je. Testiranje sam obavio ovako:
- Povezao sam dijagnostiku i očitao vrednosti za realan položaj izduvnog varijatora i idealan položaj istog. Tu sam naišao na prvi problem. Nisam dobio nikakve vrednosti. Čisto radi primera to treba da izgleda ovako . Ja sam imao samo dve paralelne linije koje su konstantno bile jednake nuli.
- Potom pokušao da očitam vrednosti za varijator na usisnoj bregastoj i dobio sam ovo:

Opet postoji problem budući da narandžasta linija bi, da je motor zdrav, trebala da prati plavu, a ukoliko nešto ne valja da odstupa od plave, ali da se pomera. Kod mene iz nekog razloga stoji u mestu i ne pomera se.
Cela ideja ovoga bila je da se vidi da li se odstupanje od idealnih vrednosti pozice varijatora dešava sa obe strane (što bi indikovalo na rastegnut lanac) ili samo sa jedne (što bi indikovalo na solenoid ili varijator). Ovo testiranje nije i nije me doveli ni do kakvog zaključka.
Sledeći test bio je da vidim šta se dešava sa greškama kada ne gori check engine. Bitna informacija ovde jeste da postoje 2 vrste grešaka: sačuvane i aktuelne. Sačuvane su u nekom momentu bile prijavljene međutim onda su se ugasile (ili zbog neadekvatne dijagnostike (kao što je u mom slučaju) ili zato što je problem nestao, a greška nije obrisana). Dake očitao sam greške na motoru i dočekalo me je ovo:

Naime, kada sam zamenio senzore na bregastim napravio sam grešku u postavljanju što je izazvalo senzor za usisnu bregastu da prijavi grešku (P0017). Ja sam tu grešku obrisao dijagnostikom na telefonu koja je nije izbrisala iz memorije već samo kao aktuelni problem. U nastavku možete slobodno da zaboravite da je P0017 bio prijavljen.
Što se tiče druge greške (P0016), ona je prijavljena kao aktuelna. Obrisao sam obe i ugasio auto. Upalio sam auto ponovo i greška je opet prijavljena ali Check Engine nije upljen. Opet sam ugasio auto i opet upalio i opet sam počašćen sa P0016 i Check Engine-om.

Ja više nemam ideja a pitanja imam koliko volite.
Sa jedne strane sve me šalje na varijator / solenoid na izduvnoj bregastoj: nisu izbacivali rezultate pozicije, za njihovu bregastu izlazi greška, lanci su promenjeni tako da nije logično da su oni i na kraju što mi je prošli vlasnik spomenuo varijator.
Sa druge strane imam ozbiljne sumnje na lanac: Masovno, ljudi prijavljuju rastezanja, gromuljice nađene na solenoidu, kvalitet zamenskih lanaca, inženjerski aspekt rešenja podmazivanja lanca (dizna koja se lako zapuši, pritom na ovo čak indukuju gromuljice).
Šta vi, cenjene kolege možete da zaključite iz svega ovoga. Ima li iko iskustva sa ovakvim problemom i ima li iko da preporuči mehaničara koji bi se baktao sa ovakvim problemom?