Yugo 1.1 EFI

Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.1EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Re: Yugo 1.1 EFI

Sre Apr 02, 2025 8:20 pm

Zelenko napokon dobija amortizere koje je zasluzio:
Slika Slika
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Korisnikov avatar
boki76
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Alfa Romeo Giulietta Rosska 1.6 jtdm 2014.
Ex 147 1.9jtd 2003.
Pridružio se: Uto Apr 12, 2011 10:58 pm

Pet Apr 04, 2025 7:07 am

Jel sam ja to sobro video da ljubicasti ide na oglase?
Korisnikov avatar
YUgisa

Pet Apr 04, 2025 9:00 am

Samo prvoaprilska sala :D
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Korisnikov avatar
boki76
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Ex 147 1.9jtd 2003.

Sub Apr 05, 2025 10:09 pm

Bas sam hteo da procitam razloge za takav potez hahaha
Ispade da je razlog dobar, sala uspela ;)
Korisnikov avatar
YUgisa

Ned Apr 06, 2025 8:13 am

hehehehe necu ja nikad prodavati njih, uz malo srece nadam se da cu biti u mogucnosti da ih vozim dok god imam vozacku. Ali ako ne, onda ce biti namestaj jednog dana ;)
Korisnikov avatar
boki76
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Ex 147 1.9jtd 2003.

Pon Apr 07, 2025 9:04 am

Tako se i ocekuje ;)
Korisnikov avatar
YUgisa

Pon Apr 07, 2025 4:43 pm

Kad nadjes ono sto ti odgovara onda se ne menja :D Sem sto se budzi hahahaha

Gotova kucista:
Slika
Korisnikov avatar
YUgisa

Pon Apr 14, 2025 8:15 pm

Napokon gotovi, Bilstein (236/177) spremni za ugradnju. Usput napravljene i ekscentricne caure u raznim dimenzijama za stelovanje nagiba tocka:
Slika Slika
Korisnikov avatar
YUgisa

Čet Apr 17, 2025 2:06 pm

Na ljubicastom nista za sada nije cackano, ali zeleni je dobio par stvari.

Zamenjen zadnji levi lezaj sa glavcinom, nisam siguran sta se sa njim desavalo, malo se cuje, malo ne, odjednom se poceo cuti kao da ce tocak otpasti i onda opet prestao ali definitivno jeste bio za zamenu:
Slika Slika

Nisam hteo menjati creva hladnjaka kad sam sklapao auto jer su se cinila ok, ali ovo gornje makar sta da sam probao konstantno curi na spoju sa hladnjakom. Interesantno da drugi kraj kao i donje se tako zalepilo da sam jedva skinuo. Ali preventivno zamenjena oba, za sad drzi:
Slika Slika

Montirani novi sportski Bilstein amortizeri kao sto sam tizovao, pre svega najbitnije je da je prosao test kod caleta :D Utisci su usustini kao sto sam i ocekivao, nesto malo neudobnije na manjim neravninama, tj osetnije su pukotine zakrpe i slicno gde su fabricki amortizeri "plutali", ali puno udobnije na vecim neravninama gde sada moze to da amortizuje umesto da udari u odbojnike. Plus je zimus bio problem da je ulje prilicno degradiralo u fabrickim pa je bio opet preterano tvrd na niskim temperaturama. Svakako uz udobnost tu je i veca stabilnost pre svega na neravninama, ali i na ravnom, kao i puno bolja stabilnost pri kocenju:
Slika Slika Slika Slika Slika

Nakon sto je uradjena reglaza trapa i nastelovani nagibi na 2.1 stepen napred i 1.3 stepena pozadi, ispalo je da su zadnji tockovi par milimetara uvuceniji pa sam montirao 3mm alu distancere:
Slika

Korisnikov avatar
YUgisa

Sre Apr 23, 2025 4:25 pm

Nazalost kad unapredis jednu stvar, onda druga pokaze svoju slabu tacku. Stavljanjem Bilstein amortizera na zelenog Yuga se odmah iskazao najveci problem u fabrickom trapu, a to su nosaci balans stangle. Iako sam imao aksijalne granicnike i na njima, jednsotavno su se gumice izgurale iz metalnih okova. Posle malo razmisljanja sta da uradim, resio sam da ipak ugradim nesto sto sam izbegavao, a to je "trkacko" resenje tj alu nosace sa Pa6 caurama i pojacanim aksijalnim granicnicima:
Slika Slika Slika Slika

Oduvek sam voleo analogne cajgere ali GSI tabla koju sam imao u ljubicastom je imala neki svoj smek. Posle 18 godina kod mene ipak sam odlucio da vratim auto na fabriku:
Slika
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Sub Apr 26, 2025 10:00 am

Sto si izbjegavao trkacko resenja?
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
Korisnikov avatar
YUgisa

Sub Apr 26, 2025 12:57 pm

Iz vise razloga, prvo iako ih ja pravim cena materijala je visestruko veca od fabrickih, drugo ne bih da pravim 2 trkacka Yuga, cela poenta ovog je bila da bude sto blize fabrici :D Sad jeste da su radjene neke stvari kao sto je pojacavanje motora radi povecanja efikasnosti i smanjivanje potrosnje, stavljeni isti Bilstein amortizeri kao sto su i na ljubicastom, ali to je radjeno jer bukvalno nema nista vise na trzistu da je kvalitetno za Yuga, da sam siguran da se potrajati i da bi barem pruzili ovaj nivo udobnosti. Sad cinjenica da je dobio na udobnosti i ozbiljno na performansama je samo bonus :D Plus ima nekih stvari kao sto je da ponekad se javlja buka od tih nosaca u nekim ekstremnijim situacijama, to nije toliko problem na ljubicastom jer vece neravnine moras da izbegnes zbog nizeg auta pa retko naletis na neravninu koja izaziva lupkanje, ali kod zelenog posto se ne razmislja toliko o tome onda se cuje nesto cesce. Opet nije ono svaka rupa ali tu i tamo se cuje tup udarac. Takodje je stvar trajnosti, ovi nosaci po pitanju kilometraze traju krace nego fabricki, ali za razliku od fabrickih gumenih elemenata na trapu, imaju dozivotan prakticno vek u smislu vremena, dok gumeni elementi na trapu izdrze 3 do 5 godina plafon. Istina sa trenutnom kilometrazom otprilike ce biti isti zivotni vek ovih nosaca po kilometrazi i fabrickih gumica po starosti i sledeca zamena ce biti cenovno slicna kao i fabrickim jer se menja samo umetak, ali ako budemo vozili vise onda ce imati nepotrebnu notu dodatnog odrzavanja.

Usustini nista kriticno ali sam hteo da ih izbegnem ako ne moram da montiram. Razmisljao sam o poliuretanskim (kao najbolji kompromis) ali poliurtan ima tendeciju da skripi u odnosu na poliamid, a opet ako ga dobro podmazem da bih bio siguran da nece da skripi onda postoji rizik da sklizne balans stangla unutar njih kao i kod fabrickih :D Ja sam imao aksijalne granicnike koji jesu sprecavali stanglu da klizi u nosacima, ali nisam ocekivao da ce gumice da klize unutar metalnih okova :D Sto sam razmisljao takodje da pravim nove metalne okove koji bi to izbegavali ali sam bio u fazonu mnogo kompikujem umesto samo da stavim "trkacko" resenje.

Povratak na “Automobili Prijatelja”