JTD problem - dizne?

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
156JTD
rookie
Garaža: Alfa Romeo 156
Pridružio se: Pon Jan 20, 2025 7:45 am

JTD problem - dizne?

Pon Jan 20, 2025 8:12 am

Pozdrav Alfisti,
Godinama čitam forum ali evo sad sam se i registrovao i nadi da će te mi pomoći da rešim problem.

Da skratim priču, u pitanju je 156 jtd 8v
Alfa je jednog dana počela da radi na 3 klipa i duže je verglala pre nego što upali, sledećeg dana nije uopšte htela da upali.
-Dijagnostika ne izbacuje grešku (sem grejača koji je davno vrisnuo i egr-a koji je davno zatvoren)
-Majstor je krenuo od senzora radilice (stavljen nov), potom: nov filter goriva, regulator pritiska goriva na pumpi (polovan), pumpa u rezervoaru, pumpa visokog pritiska, 3 seta Dizni polovnih od kojih je jedan set pre ugradnje odnet kod bošiste na proveru da budemo sigurni da su ispravne

Auto sa svakim diznama upali normalno i radi nekih 20-30 min, počne da trokira, ugasi se i kraj.
Ono što je bitno napomenuti pre nego što je počelo sve to da se dešava sipao sam dizel iz kante (znam, kreten 🤬)
Majstor tvrdi da se prljavština iz nafte nakupila na zidovima cevi i svega ostalog i da se otopi kada motor dostigne određenu temperaturu i zapeknu dizne.
Inače, probali smo ubaciti dizne iz Alfe u moj drugi auto (isto jtd) neće da sastavi.
Stara nafta je naravno izvučena iz rezervoara i sipana je nova (sa pumpe, naravno 😁)
Bošista traži od 480-600e da uradi pumpu i dizne.
Sad ne znam da li mi je pametnije da platim to ili da dodam još toliko i da kupim drugu alfu 🤣

Eto, ako je neko imao sličan problem svako mišljenje je dobrodošlo, sem onoga da sam kreten, to znam 🤣
sasami
Pridružio se: Pon Dec 22, 2008 9:36 am

Re: JTD problem - dizne?

Uto Jan 21, 2025 8:02 am

Najbolje slep pa kod brane da ti rastavi i sastavi sa polovnim delovima, velika ulaganja se ne isplate osim ukoliko ne zelis da dugo zadrzis auto....

Povratak na “Area Servizio”