novi sam clan, ovo mi je prvi post, tako da nemojte da mi zamerite ako sam negde pogresio

Treba mi mala pomoc. Skoro mi se drugar hvalio sa svojim novim uredjajem ELM327, pa posto on nije znao da mi odgovori na neka pitanja, nadam se da neko moze da mi pomogne. Zeleo bih da kupim takav (ili slican) uredjaj za svoj auto. Vozim alfu 156 1.9 JTD. Zanima me sledece:
1. nasao sam na netu ljude koji to prodaju polovno. Interesuje me da li u Srbiji ima radnja gde mogu da kupim novi uredjaj? Ne zelim polovan.
2. U opisima tih polovnih, pise:
RADI NA:
-Svim Evropskim automobilima sa dizel motorom proizvedenim od 2003. godine pa nadalje.
Jel to znaci da moram da "lovim" neku stariju verziju kompatibilnu sa mojim kolima? Auto je 2001. godiste. Da li uopste postoji uredjaj kompatibilan sa dizelasom iz 2001?
3. Koji softver koristim za rad sa tim uredjajem? Drugar koristi torque. Jel torque najbolji ili ima neka bolja alternativa? Koristim telefon sa androidom.
4. Trazio sam torque na google storu, ima makar 30 verzija. Kako da znam koju da instaliram i da li to ima veze sa uredjajem koji koristim?
5. Koliko od prilike kosta uredjaj, aplikacija, ugradnja itd?
Znam da su verovatno banalna pitanja, ali prosto nisam upoznat u materiju, pa bolje spreciti nego leciti
VELIKO HVALA!