Gt trzanje prilikom starta

Bez duše bismo bili samo mašine...
denmlaa
Garaža: Alfa Romeo GT
Lokacija: Sabac
Postovi: 9
Pridružio se: Uto Dec 02, 2014 8:12 pm

Gt trzanje prilikom starta

Sre Avg 31, 2022 5:37 pm

Pozdrav

Evo me sa jos jednim problemom. U pitanju je alfa gt 1.9 jtd 2007. Zamenjen set kvacila (korpa, lamela, druk), oba cilindra (i u kabini i na menjacu) i donji nosac motora (na spoju motora/menjaca i mosta). Nakon zamene kvacila se javio problem da auto pocne da trza prilikom kretanja iz mesta. Ovo se desava samo kad se auto zagreje (nema trzanja dok je hladan). Sa starim kvacilom se ovo nije desavalo (kvacilo zamenjeno jer je na starom lamela pocela da kliza). Inace kvacilo je stavljeno novo sachs, mekano je, jedva da ima ikakvog otpora, razdvaja pri dnu. Zamajac proveren, nema lufta, frikciona ploca glatka. Auto ne menja zvuk prilikom stiskanja kvacila, radi ujednaceno... Nema potresa prilikom gasenja ili prilikom startovanja motora.
Neka ideja, sugestija ?

Hvala
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Lokacija: Beograd
Postovi: 4953
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Re: Gt trzanje prilikom starta

Čet Sep 01, 2022 8:07 am

Čudan malo problem pogotovu što kažeš da na hladno radi ok bez problema.
Možda malo detaljniji opis oko toga kako tačno trza i da li nešto lupa ili samo blago cima i koliko mu vremena treba dok ne počne da trza ?
denmlaa
Garaža: Alfa Romeo GT
Lokacija: Sabac
Postovi: 9
Pridružio se: Uto Dec 02, 2014 8:12 pm

Re: Gt trzanje prilikom starta

Čet Sep 01, 2022 9:05 am

Baš se čudno ponaša. Nema nikakvih zvukova, u smislu da nešto lupka prilikom trzanja ili nešto slično tome. Samo se auto blago cima dok krećem iz mesta (bez obzira da li krenuo sa 1000 obrtaja ili 1500). Jedini način da krenem iz mesta u tom trenutku a da ne cimne je da popuštam kvačilo baaaš polako, da auto mili bukvalno. Inače to se primeti kada auto dostigne nekih 70 stepeni i kako se približava radnoj temperaturi, tako je sve izraženije (u ovim letnjim danima je to par minuta vožnje pre nego što dođe do granice da krene da cima).
denmlaa
Garaža: Alfa Romeo GT
Lokacija: Sabac
Postovi: 9
Pridružio se: Uto Dec 02, 2014 8:12 pm

Re: Gt trzanje prilikom starta

Uto Sep 06, 2022 4:24 pm

Juče sam menjao ponovo cilindar koji stoji na menjaču, vratio sam stari jer mi par ljudi sugerisalo, čisto da vidim da li će biti neke razlike ali problem je i dalje prisutan. Primetio sam čudan zvuk prilikom ozračivanja cilindra. Čuje neki klik iz menjača na svako stiskanje kvačila. Kad god poluga aktivira druk ležaj (dok je auto ugašen), čuje se neki klik (kao da nešto nije leglo kako treba ili kao da nešto ima lufta). Prilično sam siguran da je sve stegnuto, jer sam pazio na to kada sam ugrađivao novo kvačilo, čak sam ispratio kojim paternom se steže korpa da se prvo privuče pa je tek onda stegao na propisanu kilažu. Da li taj klik sme da se čuje pošto sam druk ležaj nije 100% fiksiran na korpu nego ima malo tolerancije ?
ChobbyNS
Garaža: 147 jtd
Lokacija: Novi Sad
Postovi: 44
Pridružio se: Sre Feb 29, 2012 10:03 am

Re: Gt trzanje prilikom starta

Sub Sep 10, 2022 7:50 am

I ja imam takav problem s kvačilom.
S tim sto kod mene se taj klik krene primecivati nakon 10-ak minuta vožnje.
Na prvom paljenju sve radi kako treba tih 10 minuta okvirno.
Drugi problem je sto kad krene da klikce kvačilo i pedala je tvrda i čuje se da škripi nešto u menjacu pri stiskanju pedale.
Set sam stavio sachs pre par hiljada km nov i nov cilindar u kabini.
Kaže mi majstor da može boti korpa, da je pretegnuta ili da je viljuška koja povlaci druk kriva.
Šta god da je, uskoro ću uzeti drugi menjač i drugi set pa jovo nanovo.
denmlaa
Garaža: Alfa Romeo GT
Lokacija: Sabac
Postovi: 9
Pridružio se: Uto Dec 02, 2014 8:12 pm

Re: Gt trzanje prilikom starta

Sub Sep 10, 2022 9:53 am

Ja sam uspeo da resim delimicno problem, zapravo bila su 2 povezana problema ... Prvi problem koji je uzrokovao trzanje prilikom kretanja iz mesta je bio druk lezaj, nije legao u korpu skroz i samo sam skinuo cilindar i nategao ga malo jace od gore dok nije legao kako treba, sad vise nema trzanja prilikom kretanja. Drugi problem je bio pomocni cilindar. U radnji su mi dali cilindar od 156 koji fizicki izgleda isto ali je unutrasnji klip dosta veci i onda se desava da kvacilo ne razdvoji skroz i previse nisko hvata. Uzeo sam cilindar za 147/GT koji ima manji klip i sad kvacilo razdvaja skroz i razdvaja gde treba ali sa ovim cilindrom za 147/GT mi kvacilo opet tvrdo dok je sa onim za 156 bilo mekano :banghead:

To sto skripi kod tebe moze biti caura na osovini koja aktivira druk lezaj. Desi se da se vremenom zaprlja i stvori se rdja od osovine. Inace taj problem isto moze da utice na tvrdocu papucice kvacila, imao sam ranije problem sa tim ali sam resio obe caure i podmazao sve kad sam menjao kvacilo. Ta gornja caura moze da se resi bez skidanja menjaca. Samo se raspremi gore oko cilindra sve, oslobodis pomocni cilindar da dobijes malo prostora, skines polugu koja aktivira druk (ima jedan zeger osigurac na vrhu) i onda dobijes pristup cauri koju mozes da izvadis, ocistis sve lepo, podmazes i napakujes (mozes malo ulja spustiti niz tu osovinu da dodje do donje caure, ali ne mnogo). Ako budes to radio, pazi kad budes skidao tu polugu sa osovine, ume da zapekne, ukoliko je to slucaj nemoj je siliti da ne izvuces osovinu iz donje caure, onda si u problemu :) Naprskas malo wd-om, sacekas probas opet i sve tako dok ne popusti. I obavezno obelezi prethodni polozaj poluge, da mozes da je vratis posle na isti.

https://www.alfaowner.com/attachments/d ... jpg.96285/
ChobbyNS
Garaža: 147 jtd
Lokacija: Novi Sad
Postovi: 44
Pridružio se: Sre Feb 29, 2012 10:03 am

Re: Gt trzanje prilikom starta

Sub Sep 10, 2022 8:51 pm

Upoznat sam s tim problemom i rešenjem što se tiče osovine i tih čaura.
Majstoru sam rekao za to i kaže da je uradio, sad jedino ako me laže
Meni nekako realno deluje i ta varijanta da je korpa loša/pretegnuta kako reče majstor i da se zato to dešava.
Probaću zamenom seta opet i sa drugim menjačem pa ćemo videti, ukoliko ne rešim bataljujem sve i ćao

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”