M3 je 2017, competition 450ks, facelift, automatik, uzet sa nekih 15k i sada ima 25 (sto bi verovatno bilo vise ali zbog situacije je uglavnom parkiran).
Prva stvar kada se sedne u M3 je neki slican osecaj kao u 911: vidi se da je auto tweakovan kroz generacije, da su mane popravljane i budzen kroz svaku iteraciju. Kada se sedne, to je isto kao i Giulia: vozacki auto. Kokpit ima informacije koje ti trebaju, nema nekih suvisnih detalja. Kvalitet je odlican, svi dugmici su robusni, koza vrlo kvalitetna itd... dakle to je ono sto je vec receno: kvalitet je bolji nego alfin.
Voznja... fenomenalna i tu mislim da dosta ide na menjac. U gradskoj voznji ume da bude svojeglav - kao da se zamisli u nekoj brzini pa onda naglo promeni. Medjutim u malo brzoj to je potpuno druga prica: auto menja brzine tacno kada treba, nema kasnjenja... mislim da je to najbolji dual clutch koji postoji (dok ne probam ferrarijev

Na putu je auto predvidljiv, ne pokusava da te ubije bez obzira u kom ste modu. Ono sto je ozbiljna mana auta je tvrdoca. Kako god podesis amortizere, zazalis kada naidjes na lezeci. U neku ozbiljniju rupu nisam upao, ali mislim da ce se auto raspasti u tom trenutku.
Staza... e tu su stvari drugacije: auto je vrlo zabavan, motor se jako lepo vrti i sa ukljucenom kotrolom, mora da se pazi na zadnji deo. Super se lako driftuje i vidi se ogromna razlika u odnosu na neki tezi auto kao npr M5. Ozbiljna mana je pregrevanje... postovao sam osnovna pravila da hladim posle svakog kruga i kocnice su se pregrejale posle 5-6 krugova. Cuo sam da se isto pojavi problem sa uljem u diferencijalu itd... dakle, ne znam bas koliko je auto track day killer, ali mislim da uz malo vezbe ide na navaku na 1.26-7.
Dakle, zakljucak: auto je german engineering at its finest. Nije izbalansiran kao QV jer za svaki dan je mnogo tezi za zivot. Prednost je definitivno sto je mnogo... normalniji: sport+ moze sa ukljucenim ESP, dok Race u QVu ne moze; Pilot 4s se zagreva mnogo brze nego Pirelli na QVu; Medjutim glavnu stvar nisam rekao: ja kad auto parkiram, pogledam ga sledeci put kada treba da ga vozim. Oko QVa sam obigravao svaki put kad izadjem iz kuce ili sam ga gledao sa prozora. Ovde toga nema iako je M3 100x upecatljiviji nego moja siva QV.