Pitanje za gume
- ceftriaxone
- Garaža: 2.0 159 SW
У оној књижици која иде уз ауто пише да обични ланци не могу да се монтирају на 225/50 17. Ко пита, не скита.
- Bojan90
- Garaža: 156 1.6ts
Ako imas dobre gume, lanci ti ne trebaju. Ne znam sto se toliko plasite snega i planina?!
Dobre gume bez problema izlaze uz uzbrdicu pri visini snega koji kaci pod, apsolutno nikakav problem. Mozda bi problem bio da se krene na uzbrdici pri toj visini snega, to ne znam, nisam se zaustavljao
. Cak sam prosle godine prosao kroz smetove koji su bili visine do lajsni na braniku 156, delom i na uzbrdici i to nisu bili kratki smetovo, ono pola metra pa cisto, nego je negde bilo prilicno dugackih, po 15-20m, mozda i vise. E sad, sneg je bio suv, pa je to donekle olaksalo posao.
Po meni, uze 16" bi dosta bolje odradile posao, nego 17".
Dobre gume bez problema izlaze uz uzbrdicu pri visini snega koji kaci pod, apsolutno nikakav problem. Mozda bi problem bio da se krene na uzbrdici pri toj visini snega, to ne znam, nisam se zaustavljao

Po meni, uze 16" bi dosta bolje odradile posao, nego 17".
- ceftriaxone
Тамо где ја идем без ланаца иде мало теже
Знам ја да су уже гуме боље, ал видевши да сви кажу како са 16'' качи, у дилеми сам.

Знам ја да су уже гуме боље, ал видевши да сви кажу како са 16'' качи, у дилеми сам.
- turshija
- Garaža: Alfa Romeo Spider (939) 3.2 V6 2007
159ka sa 17kama pise da ne mogu obicni lanci, nego neki specijalni "pauk lanci" (spider chains) i navodno kostaju boga oca ... E sada mozda ce se neko javiti da me ispravi ako sam se nalupetao, mada mislim da sam ja to vec pitao pre 3 godine ovde i da sam dobio tako neku informaciju 

- themancic
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0jtdm
Са 205/55 16 качи гарант... Сутра би требало да их заменим за 205/60, које су мало ниже у односу на 235/45 18, бар по бројкама, а за које сви кажу да су најбољи избор шеснаестица за 159 па могу да ти јавим искуство ако ће то да ти помогне...
- Sava
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170ks
Ja sam kupio obicne lance za 225/50/17 i ne vidim zasto bi imao problem sa montiranjem, prostora ima svuda, i ne vidim zasto su obavezni spider chains(mozda zato sto je siroka guma pa da ima bolji grip)
A ti slobodno mozes i 16 da stavis, niko ne kaze da ce u svakoj dimenziji biti nizak. Stavi 215 55 16 ili 205 60 16 ili 215 60 16...
Iskreno, mislim da je debela dezinformacija da je 205/55/16 jedna od preporucenih dimenzija za 159.
Sent from my LG G4
A ti slobodno mozes i 16 da stavis, niko ne kaze da ce u svakoj dimenziji biti nizak. Stavi 215 55 16 ili 205 60 16 ili 215 60 16...
Iskreno, mislim da je debela dezinformacija da je 205/55/16 jedna od preporucenih dimenzija za 159.
Sent from my LG G4
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
Ljudi, ja ne kazem da ne vjerujem nego pitam sto jer mi je bas cudno..
Sto kaze sava mjesta ima dovoljno, lanci kao lanci..
Jel ko stavljao carape? Valja li to cemu?
Sto kaze sava mjesta ima dovoljno, lanci kao lanci..
Jel ko stavljao carape? Valja li to cemu?
Assumption is the mother of all fuckups
- nole1985
- Garaža: ex Alfa 147 jtdM 16v 2006. 5p distinctive
Da je 147ica u pitanju pa i nekako, ali ta dimenzija je smešna za 159ku. Pa ja primećujem kada pređem sa letnjeg seta 215/45R17 na zimski 205/55R16 da mi je auto niži jedno 3-5mm...
Re:
sava napisao:Iskreno, mislim da je debela dezinformacija da je 205/55/16 jedna od preporucenih dimenzija za 159.

Da je 147ica u pitanju pa i nekako, ali ta dimenzija je smešna za 159ku. Pa ja primećujem kada pređem sa letnjeg seta 215/45R17 na zimski 205/55R16 da mi je auto niži jedno 3-5mm...
- ceftriaxone
Јеси ли имао прилике да монтираш ланце на твоје 17ице? Ако јеси, и ако ниси имао проблема, онда си ми разрешио велику дилему.
Re:
Не кажем ја да не могу обични ланци за 225/50 17, већ тако пише у упутству.sava napisao:Ja sam kupio obicne lance za 225/50/17 i ne vidim zasto bi imao problem sa montiranjem, prostora ima svuda, i ne vidim zasto su obavezni spider chains(mozda zato sto je siroka guma pa da ima bolji grip)
Sent from my LG G4
Зато сам и питао овде.
Јеси ли имао прилике да монтираш ланце на твоје 17ице? Ако јеси, и ако ниси имао проблема, онда си ми разрешио велику дилему.
- sinisa
- Garaža: '19 Alfa Romeo Stelvio 2.2
'23 Skoda Superb 2.0TDI
'13 Audi A6 Allroad 3.0TDI
###############
Ex '11 Alfa Romeo 159 2.0JTDm
Ex '09 Alfa Romeo 159 1.8MPI
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Ex '07 Citroen C4 2.0VTS - Lokacija: Beograd
sava napisao:Ja sam kupio obicne lance za 225/50/17 i ne vidim zasto bi imao problem sa montiranjem, prostora ima svuda, i ne vidim zasto su obavezni spider chains(mozda zato sto je siroka guma pa da ima bolji grip)
Sent from my LG G4

- Super_genije
pise i na tarabi....
salim se, vidio sam ovo nego me interesuje sto. jedino sto mi pada na pamet je da ne bi mozda nesto kacilo sa unutrasnje strane kada se smota pun...

- Sava
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170ks
Vidis da dole pise da je za odredjena trzista dimenzija 215/55/16. A u praksi nigde nisam video da je isla 205/55, moguce da su svuda stavljali te za odredjena trzista, a 205/55 stavili kao fabriku cisto da bi privukli stedljive kupce ili sta vec...
U svakom slucaju vecina nas slaze da je 205/55 nerealna dimenzija..
Nisam probao da stavim, jedino kad padne neki sneg, mogu da probam da montiram pa da javim jel pase..
Sent from my LG G4
Vidis da dole pise da je za odredjena trzista dimenzija 215/55/16. A u praksi nigde nisam video da je isla 205/55, moguce da su svuda stavljali te za odredjena trzista, a 205/55 stavili kao fabriku cisto da bi privukli stedljive kupce ili sta vec...
U svakom slucaju vecina nas slaze da je 205/55 nerealna dimenzija..
Nisam probao da stavim, jedino kad padne neki sneg, mogu da probam da montiram pa da javim jel pase..
Sent from my LG G4
- Bojan90
Re: Pitanje za gume
Ne znam gde ti ides, evo kuda ja idemceftriaxone napisao:Тамо где ја идем без ланаца иде мало теже![]()

[video][/video]
- YUgisa
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Verovatno je problem to da kod tako sirokih guma moze da dodje do kacenja lanaca o rub karoserije pod opterecenjem ili kad se naleti na rupu i slicno. Tj u zavisnosti od ET felni, ako nije problem do ruba onda je mozda problem do delova oslanjanja sa unutrasnje strane.
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
- ceftriaxone
Нећете ми замерити што се поново јављам. Углавном, управо сам дошао до, за мене неочекиваног, сазнања, изненађења, разочарања...
По закону у Италији (немам представу како је код нас, никад се тиме нисам бавио), забрањено је монтирати пнеуматике који имају димензије другачије од оних у саобраћајној дозволи. У супротном, у случају да вас заустави полиција, или не дај Боже судара, оде ауто, оде дозвола, одоше паре.
По закону у Италији (немам представу како је код нас, никад се тиме нисам бавио), забрањено је монтирати пнеуматике који имају димензије другачије од оних у саобраћајној дозволи. У супротном, у случају да вас заустави полиција, или не дај Боже судара, оде ауто, оде дозвола, одоше паре.
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Nije to samo u Italiji,tako je u većini država EU. Kod nas još uvek nije ali biće.
- ceftriaxone
Претпоставио сам да вероватно важи и за друге ЕУ земље, ал толико сам се изненадио да нисам могао да гледам за остале, него сам дошао одмах овде да питам
Бокте мазо какав смор. А свако јутро гледам комшија мој што на аудију тројци има 225/45 17, и мислим се како би лепо ишло ма мој.

- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pa menjaju se i tamo dimenzije samo ideš da ti upišu novu dimenziju i naravno ima nekih ograničenja bez preterivanja.
- Super_genije
Ako su fabricke felne tesko da ce murija da ti gleda sta imas u saobracajnoj, ali mozes da dopises dimenziju u agenciji koja je zaduzena za to (ovdje je TÜV a tu je mozda ACI). Namontiras i odes kod njih. Oni provjere da li nesto kaci i sl i ako je ok i ti platis 60-70e dopisu za tvoj auto u PRA
- ceftriaxone
Oнда смо завршили. Continental WinterContact TS860 225/50 R17 94H XL 120-125e комад, и вози мишко 

- Super_genije
Ako ti nije ta dimenzija upisana mozes da vozis i da ne razmisljas uopste! Meni su i za 18 rekli : ma jesi blesav.., samo ceraj. 860 je strasna guma..
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Da li je neko vozio Sava Intensa HP gume? Vidim po forumu uglavnom iskustva sa UHP verzijom. Razmisljam polako o novom letnjem setu a ta guma mi je trenutno prvi pik, s obzirom da imam dobra iskustva sa drugim modelima Save od ranije a svidja mi se i sto ima rim protektor. Najvise me interesuje da li se brzo trosi? Gledao sam na tyrereview testove i misljenja i deluje da je malo bucnija, veci otpor kotrljanja i samim time brze trosenje, ali iskustvo me naucilo da obicno u praksi bude drugacije nego po tim njemackim testovima guma.
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Ne znam hoće li na leto stari model tj. HP biti aktuelan. UHP je njena poboljšana verzija, kad sam ja kupovao bilo je obe varijante...
- Bojan90
UHP ide od 17" pa na gore. Obicna intensa HP postoji u dve varijante, staroj i novoj. Nadjoh jednu dobru sliku.
Levo stara, desno nova

Potrazi ADAC testove, prilicno su merodavni.
EDIT
Nasao i test
https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... ordId=3464
ne trosi se ni malo ni puno, to valjda nema veze sa velicinom, nego sa smesom, a trebalo bi da je ista u svakoj dimenziji.
Po meni, Sava prilicno dobra za te pare.
Levo stara, desno nova

Potrazi ADAC testove, prilicno su merodavni.
EDIT
Nasao i test
https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... ordId=3464
ne trosi se ni malo ni puno, to valjda nema veze sa velicinom, nego sa smesom, a trebalo bi da je ista u svakoj dimenziji.
Po meni, Sava prilicno dobra za te pare.
- Kaligula
- Saradnik Uprave
- Garaža: ex 33 boxer(Gordana)
ex 145 boxer(Natasa)
ex 159 jtdm(Milica)
ex Sprint 1.7(Barbara)
ex 156 2.5 v6(Dita Von Teese)
147 1.6 ts(Milka) - Lokacija: Pancevo