Pitanje za gume
- yorda
- Garaža: -
Citroen DS3 1.6THP, '10
---------------------------------
Ex: FIAT 500 '08 1.2 8v - Pablito
Ex: Alfa Romeo 147 Q2, 16v '07
Ex: Audi 80s, '89
Ex: Golf 3, GTI ABF 16v '95
Ex: Alfa Romeo 147 8v, '05 - Lokacija: Beograd
Pozdrav,
Da li je neko od vas vozio na 225/40/R18, dok je ET32 na Alfi 147 i da li je to izvodljivo zbog rubova sa Eibach oprugama -30mm? Isle bi Dunlop SP Sport MAXX TT gume na njih. I da li neko zna vise o ovom setupu?
Citao sam na AlfaOwneru, kazu da sa 4 coveka unutra i malo prtljaga kace pozadi, ali nista spec samo na lezecim.
Hvala
Da li je neko od vas vozio na 225/40/R18, dok je ET32 na Alfi 147 i da li je to izvodljivo zbog rubova sa Eibach oprugama -30mm? Isle bi Dunlop SP Sport MAXX TT gume na njih. I da li neko zna vise o ovom setupu?
Citao sam na AlfaOwneru, kazu da sa 4 coveka unutra i malo prtljaga kace pozadi, ali nista spec samo na lezecim.
Hvala
- radovann
- Garaža: ex Alfa Romeo 156 sw 2002 1.9 jtd
ex Alfa Romeo gt blackline 2006 1.9 jtdm
exAlfa Romeo 156 mjet 2005 - Lokacija: beograd
Kacice ti sigurno,probao i kaci,sa 215 ne kaci nigde ali sa 225 kaci cak i ako nije spustena alfa
Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
- yorda
- Garaža: -
Citroen DS3 1.6THP, '10
---------------------------------
Ex: FIAT 500 '08 1.2 8v - Pablito
Ex: Alfa Romeo 147 Q2, 16v '07
Ex: Audi 80s, '89
Ex: Golf 3, GTI ABF 16v '95
Ex: Alfa Romeo 147 8v, '05 - Lokacija: Beograd
- radovann
- Garaža: ex Alfa Romeo 156 sw 2002 1.9 jtd
ex Alfa Romeo gt blackline 2006 1.9 jtdm
exAlfa Romeo 156 mjet 2005 - Lokacija: beograd
- themancic
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0jtdm
Другари, један савет... Узео зимске 205/55 р16 за алфу 159 и кад амортизује преко неког нагиба качи ми шусплех, претпостављам да ће то кад падне снег да качи још више (слушао фабричку препоруку за димензије... какав данак неискуству!). Шта да радим, да возим пажљиво или да питам да мењам ове за неке друге (ако да, за коју димензију? 205/60 или 215/55 или нешто треће?)?
Хвала
Хвала
- Boxa
- Saradnik Uprave
- Garaža: Alfa Romeo
Ja imam isti problem i iste gume, vozim jos ove zime i prodajem na prolece jer kacim sve zivo bez snega a sa snegom tek ce da bude kacenja
Mislim da malo deblja guma 16-ica nece resiti problem.

YouTube: https://www.youtube.com/@joksimoviic
- themancic
Не знам само зашто је то стављено као фабричка препорука, али читах, додуше касно, да 205/60 решава проблем... Дилема је сад, нервирати се и даље или продати то и узети 205/60? Да ли стварно решава проблем та димензија? Ако не, која решава? Муке... 

- popovicvl
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4
Ja sam uvek za dimenziju više od fabričke preporuke. Mada na 159 stavili su širok dijapazon dimenzija, od visine 205/55R16=632 do 235/40R19=671 mm. Ja sam smontirao 225/55R17 = 680 mm, milina.
- Boxa
- Saradnik Uprave
- Garaža: Alfa Romeo
ja sam vozio letnje 225/55R17 bilo se extra udobne
YouTube: https://www.youtube.com/@joksimoviic
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
ja sam imao problema prosle zime upravo sa tom dimenzijom.. o tome sam i pisao ovdje. neki ljudi su se navikli, i ja sam na neki nacin, ali bilo je stvarno smor... po snijegu se vukao kao pas kad ima gliste...
205/60 su vise za 1 cm, neki procenat ce sigurno manje da kaci
205/60 su vise za 1 cm, neki procenat ce sigurno manje da kaci
Assumption is the mother of all fuckups
- themancic
Да ли постоји нека димензија шеснаестица која неће да качи? Нешто ми се не купују фелне... 

- Relja
- Saradnik Uprave
- Garaža: Alfa Romeo 159Ti
Alfa Romeo 147Ti
Alfa Romeo MiTo QV
Alfa Romeo GTV 1750 - Lokacija: Kragujevac
Ja mislim da tebi nisu problem felne i gume vec opruge i amortizeri..
Probao sam kod sebe 205/60/16, 215/55/16, 225/50/17 i nikad nije kacilo preko lezeceg niti ivicnjaka, naravno pricamo o stock visini auta.
Naravno zimi se desi da kaci sredisnji deo auta zbog snega ali ne uvek. 159ka je prilicno visok auto
Ove godine sam jedno vreme vozio sa 225/50/17 gumama + spusten auto 40mm + 4 osobe, cak ni tad nije kacilo preko lezeceg
Probao sam kod sebe 205/60/16, 215/55/16, 225/50/17 i nikad nije kacilo preko lezeceg niti ivicnjaka, naravno pricamo o stock visini auta.
Naravno zimi se desi da kaci sredisnji deo auta zbog snega ali ne uvek. 159ka je prilicno visok auto
Ove godine sam jedno vreme vozio sa 225/50/17 gumama + spusten auto 40mm + 4 osobe, cak ni tad nije kacilo preko lezeceg
- Super_genije
Sad sam racunao i 205/60 je dosta blizu 225/50/17 koje trenutno vozim i sa njima je ok
- themancic
А ништа онда, значи ове на оглас а друге на ауто, видим да ми не гине то.
Поздрав и хвала на одговорима!
Re: Pitanje za gume
Ма јок, гуме... Нису мени 205/60 већ 55, у томе и јесте проблем зато што се та 60 не помиње нигде у фабричким димензијама а ја нисам баш нешто размишљао да ће фабричка препорука да прави проблем...Relja napisao:Ja mislim da tebi nisu problem felne i gume vec opruge i amortizeri..
А ништа онда, значи ове на оглас а друге на ауто, видим да ми не гине то.
Поздрав и хвала на одговорима!
- Flavio
- Uprava ARCS
- Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70 - Lokacija: Srbistan
- Relja
- Saradnik Uprave
Alfa Romeo 147Ti
Alfa Romeo MiTo QV
- popovicvl
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4
Pre svega proveriti pravu visinu auta, tj. stanje vešanja. Za 16ke išao bih minimum 215/60R16 na 159ku, mada mislim da bih bih ipak razmotrio i 225/60R16 i pun gas.
- Relja
- Saradnik Uprave
Alfa Romeo 147Ti
Alfa Romeo MiTo QV
- themancic
Не качи мени преко полицајца, нити преко ивичњака, мада се нисам ни пењао на неке високе ивичњаке... мени качи кад има на путу улегнуће (назовимо га тако) па кад ауто амортизује, е ту очеше шусплех кад је ауто у најнижој тачки. Не знам дал добро објашњавам... У сваком случају ћу проверити вешање мада је пре месец дана био на сервису и гледано је буквално све што се гледати може, гледао га је и Деша у БГ-у, који важи за темељног мајстора. Но, два пута мери, једном сеци... погледаћу опет, хвала на сугестијама! 

- turshija
- Garaža: Alfa Romeo Spider (939) 3.2 V6 2007
A na tim ulegnucima u asfaltu ces kaciti sa bilo kojim dimenzijama
Ja sam po Novom Sadu na par mesta zapamtio sva ta velika ulegnuca i izbegavao ih u sirokom luku
To ti je uglavnom pred raskrsnice u skroz desnoj traci, autobusi naprave sranje od kocenja pa se na sredini onako izdigne malo i "nabora" asfalt ... Tu sam kacio i 159 na fabrickim 17kama i Spidera na fabrickim 18kama (a Spider ima manje medjuosovinsko rastojanje).
Jedino da uzmes nekog offroadera

Ja sam po Novom Sadu na par mesta zapamtio sva ta velika ulegnuca i izbegavao ih u sirokom luku

Jedino da uzmes nekog offroadera

- themancic
Летње су ми 18, 235/45, у истим улицама, при истим брзинама, на истим улегнућима ништа нисам качио, зато се и траумирам... душа ме заболи кад оструже... 

- turshija
- Garaža: Alfa Romeo Spider (939) 3.2 V6 2007
- Super_genije
Kako provjeriti visinu vjesanja? Amorti su dobri jer sam ih mjerio na tehnickom i bili su na 87 posto oba. Pitam jer su uglovi na prednjim tockovima malo u minusu u odnosu na fabricku preporuku i ako dobro razumijem vjesanje na 159 jedino visina bi mogla da utice na ugao (mada pitanje u kojoj mjeri).
Na 205/55/16 nisam kacio lezece i sl al zato kada silazim sa ulice na neku zemlju ili tako nesto e tu sam kacio nema sta nisam, a vidi se dosta oziljaka po podu tako da je i prethodni vlasnik imao isti problem
Na 205/55/16 nisam kacio lezece i sl al zato kada silazim sa ulice na neku zemlju ili tako nesto e tu sam kacio nema sta nisam, a vidi se dosta oziljaka po podu tako da je i prethodni vlasnik imao isti problem
- ceftriaxone
- Garaža: 2.0 159 SW
Moрам вас питати за савет пре него што направим глупост.
И даље гледам шта за зиму.
Готово сигурно ћу ићи на планину пар пута - Италија, Копаоник. Што значи да ће ми неки ланци врло вероватно требати. Видим да 225/50 17 не иде са обичним ланцима, већ само са оним што коштају 500е, а за ту егзибицију ове зиме заиста нећу имати кеша.
Имам буџет од 500е за зимску опрему (већ сам помињао - ил само гуме 17 или комплетан сет од 16).
Ако купим гуме од 17, онда ланци отпадају, је л тако??
А онда, ако узмем сет од 16, не гине ми лопатање.
Нисам паметан
Ај помагајте.
И даље гледам шта за зиму.
Готово сигурно ћу ићи на планину пар пута - Италија, Копаоник. Што значи да ће ми неки ланци врло вероватно требати. Видим да 225/50 17 не иде са обичним ланцима, већ само са оним што коштају 500е, а за ту егзибицију ове зиме заиста нећу имати кеша.
Имам буџет од 500е за зимску опрему (већ сам помињао - ил само гуме 17 или комплетан сет од 16).
Ако купим гуме од 17, онда ланци отпадају, је л тако??
А онда, ако узмем сет од 16, не гине ми лопатање.
Нисам паметан

Ај помагајте.
- Super_genije
Kako to? Ja evo nalazim online koliko hoces lanaca za tu dimenziju po regularnoj cijeni..