Pitanje za gume
- sinisa
- Garaža: '19 Alfa Romeo Stelvio 2.2
'23 Skoda Superb 2.0TDI
'13 Audi A6 Allroad 3.0TDI
###############
Ex '11 Alfa Romeo 159 2.0JTDm
Ex '09 Alfa Romeo 159 1.8MPI
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Ex '07 Citroen C4 2.0VTS - Lokacija: Beograd
Na 159 nisam osetio bočno proklizavanje, s konstantno uključenim ASR/VDC-om, mada nisam ni toliko agresivno ulazio u krivine da bih osetio podupravljanje. Na dužim krivinama sam postepeno ubrzavao da bih video gde je granica guma i tek pri dosta većim brzinama od ograničenja počinje blago "grebanje" guma, dakle progresivno. Rezultat tih "testova" je to što su prednje gume počele da se troše s unutrašnje strane (urađena je reglaža trapa, sve je na fabričkim specifikacijama).
Proklizavanje pri kočenju je realna opasnost, pogotovo po kiši. Dakle, brzina 10-20% iznad ograničenja, nesavestan vozač koji iz sporedne ulice ne staje na stop znak i odvratan osećaj da nemam kontrolu - nikakvo zanošenje, samo rano paljenje ABS-a i kližemo se u susret koliziji (srećom sam na vreme odreagovao i prošao bez posledica). Gotovo identične situacije probao sam sa Pirelli P Zero Nero GT gumama, i margina proklizavanja je bar +30% (ulazna brzina) veća, i po suvom i po kiši. Pirelli P7 Cinturato nije na tom nivou, ali su i dalje drastično bolje od Tigar/Taurus Syneris/401 guma.
Pominje se pitanje kako mi to vozimo i odakle proklizavanje... možda vozim agresivnije za nečiji ukus, ali vozim odgovorno ili se bar trudim da to tako bude, i da ne ugrožavam druge učesnike u saobraćaju. Sve ovo dešavalo mi se kada sam bio sam, dok s nekim drugim vozim nekih 30% mirnije.
Tigar Syneris (i spinoff brendovi) su svakako odlična opcija za normalnu vožnju i u smislu uloženo/dobijeno, tu nemaju konkurenciju. Nama kojima ipak "kližu" ostaje da vidimo koji drugi brend probati, pri čemu mene muče ulice Beograda noću i oni koji bi da ukradu i zarade.
@Rik: moje Taurus 401 235/45 ZR18 98W XL (DOT0315) kupljene u februaru 2015. došle su sa 7mm šare.
Proklizavanje pri kočenju je realna opasnost, pogotovo po kiši. Dakle, brzina 10-20% iznad ograničenja, nesavestan vozač koji iz sporedne ulice ne staje na stop znak i odvratan osećaj da nemam kontrolu - nikakvo zanošenje, samo rano paljenje ABS-a i kližemo se u susret koliziji (srećom sam na vreme odreagovao i prošao bez posledica). Gotovo identične situacije probao sam sa Pirelli P Zero Nero GT gumama, i margina proklizavanja je bar +30% (ulazna brzina) veća, i po suvom i po kiši. Pirelli P7 Cinturato nije na tom nivou, ali su i dalje drastično bolje od Tigar/Taurus Syneris/401 guma.
Pominje se pitanje kako mi to vozimo i odakle proklizavanje... možda vozim agresivnije za nečiji ukus, ali vozim odgovorno ili se bar trudim da to tako bude, i da ne ugrožavam druge učesnike u saobraćaju. Sve ovo dešavalo mi se kada sam bio sam, dok s nekim drugim vozim nekih 30% mirnije.
Tigar Syneris (i spinoff brendovi) su svakako odlična opcija za normalnu vožnju i u smislu uloženo/dobijeno, tu nemaju konkurenciju. Nama kojima ipak "kližu" ostaje da vidimo koji drugi brend probati, pri čemu mene muče ulice Beograda noću i oni koji bi da ukradu i zarade.
@Rik: moje Taurus 401 235/45 ZR18 98W XL (DOT0315) kupljene u februaru 2015. došle su sa 7mm šare.
- Vlada R
- Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Za normalnu vožnju mogu bilo koje ali razlika između jeftinih i skupljih dolazi do izražaja u tim graničnim situacijama, kada 1m kraćeg kočionog puta znači sudar ili ne. Ono na šta nemamo odgovor je koliko brzo (ili sporo) gume stare. Nisam još video test nove gume pa da sa istim gumama ponove test nakon 3 ili 5 godina. Ni ovim testovima po časopisima se ne može slepo verovati obzirom da proizvođači šalju gume na test. Ko može da garantuje da ne šalju gume koje su od bolje smeše u odnosu na one u maloprodaji?
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
Presao 15ak hiljada od aprila do sada na p zero rosso starim 10 (slovima: Deset) godina koje sam dobio sa felnama koje sam kupio. Gume su bile skoro pa nove. Lik ih je drzao navoskirane u podrumu gdje mu je pec za centralno. Nikad nisu presle 25 a ni pale ispod 5 stepeni. Kad sam na forumu pitao da li se to smije voziti svasta pogrdno na svoj racun. Medjutim, vise puta su mi trebala bolja sjedista od boljih guma.. Make love, not Warcraft... Ko zna - shvatice.
Assumption is the mother of all fuckups
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Prosto neverovatno kako neko ko kupuje polovne gume uvek nadje opravdanja za takav pristup. 10 godina stare gume pa taman i da su ih u NASA laboratoriji čuvali ne mogu zadržati svojstva nove gume,ali ne bitno tvoja stvar i tvoja percepcija samo nije u redu propagirati takav pristup. Mada svako zna svoju situaciju i svako odlučuje za sebe ali jedno je sigurno 5+ godina stara guma teško da se može meriti i sa novom "budžet" klasom guma a kamoli nekom skupljom. Inače jedan od problema sa polovnim gumama je baš stajanje jer guma kada se ne vozi menja svoja svojstva nepovratno.
- Super_genije
Gume mi je covjek dao rekavsi da nije htio da ih skida jer mu je bila greota jer nikad nisu skinute sa felni otkako je auto izasao iz fabrike. On je poslije par mjeseci presao na TI. Plan je bio da kupim nove gume naravno. Citajuci komentare kao sto je ovaj tvoj pomislio sam da ce se guma raspasti bukvalno. Edin mi je rekao da probam pa da vidim sam. Tako da sam eksperimenta radi nasao ozbiljnu krivinu na napustenom putu da testiram. I ispostavilo se ovo sto sam napisao gore. Tako da je ostalo da ih vozim bar jednu sezonu. Nema potrebe vise, dosta od njih. Ja ne znam kakva je nova p zero ali ova je bar duplo bolja od michelin energy saver koju sam skoro imao prilike da vozim a mladja tri puta manje. Poenta price je da ne treba kupovati bilo kakvu gumu i juriti dot u mjesec. Prosto je nejvjerovatno koliko ti ne shvatas. Ja ovdje pisem svoje iskustvo i imam pravo da ga propagiram koliko god hocu
- Super_genije
Pored toga, stvar koja je prevagnula je odluka da se u Austriji ukine zabrana voznje guma starije od 4 godine jer su dokazali da je bitno stanje gume ne i starost. Pritom, tehnicki pregled ovdje je takav da bi cak i mi alfisti koji vazimo za zaludjenike za odrzavanje auta lose proveli. Ne bavim se gumama pa necu da pricam ali bih se bio spreman dobrano posvadjati oko mjenjanja karakteristika gume kao materijala od pukog stajanja
- Dika
- Garaža: Alfa Romeo GT
Razliku izmedju premium guma i ovih siromasnih Tigar dot16 vadi razlika mog refleksa :-D 
Daj idiotu najskuplju,najbolju i najmladju gumu opet ce sjebati stvar, tako da za nase uslove sto materijalne sto vozne Tigar i tako to sasvim ok za neke 3 letnje sezone

Daj idiotu najskuplju,najbolju i najmladju gumu opet ce sjebati stvar, tako da za nase uslove sto materijalne sto vozne Tigar i tako to sasvim ok za neke 3 letnje sezone

- Vlada R
Šta kaže industrija? Da se guma stara do 6 godina može prodavati kao nova ukoliko je adekvatno skladištena (a da li je to uvek slučaj i u radnji? koliko često rotiraju gume na policama da se ne deformišu?). Koji je životni vek gume? Procenjuje se na 6 godina, nakon toga značajno degradiraju performanse. Dakle ako uzmemo ovo u obzir te Pirelli možeš voziti još sezonu ili dve ako si siguran da je adekvatno skladištena. Na tebi je da odlučiš da li ćeš to i uraditi. Za moje shvatanje je to previše stara guma a u tvom slučaju, ukoliko se ne varam pošto vidim da je 2.0 motor u pitanju, gume su starije i od samog automobila što je pomalo apsurdno. Sa druge strane, ako si se ti u praksi uverio da ta guma zadovoljava tvoje potrebe, šta te boli uvo ko šta piše na forumu.
Ja nisam izričito protiv kupovine polovnih guma ali treba znati šta kupovati. I sam sam prodavao kad mi ostanu nakon prodaje automobila i nikoga nisam prevario. Prosto svako nađe neku svoju računicu. Čini mi se da sam već pisao ovde, pre par meseci na oglasima Hankook Ventus S1 evo2 koje su tek skinute sa Audija gde idu kao fabrička ugradnja. Takvoj gumi sigurno nećeš naći zamerku osim cene od 400€. Tu dolazimo do osnovnog problema kupovine polovnih guma, ako je DOT mlad i šara dobra, guma nema defekta, cena bude relativno visoka. Za ovakve Hankook u tom trenutku u radnji je trebalo izbrojati nekih 60€ više ali dobije se i garancija.
Iskreno govoreći, sve manje vidim opravdanja za kupovinu polovnih guma ako pogledate cene po kojima se nude Sportiva i Lassa kao pristojne uvozne (ili Nexen kad naleti u oglasima), ili ako idemo u još jeftinije vode Tigar i Starfire od domaćih ili Starmaxx i Goodride od uvoznih.
Ja nisam izričito protiv kupovine polovnih guma ali treba znati šta kupovati. I sam sam prodavao kad mi ostanu nakon prodaje automobila i nikoga nisam prevario. Prosto svako nađe neku svoju računicu. Čini mi se da sam već pisao ovde, pre par meseci na oglasima Hankook Ventus S1 evo2 koje su tek skinute sa Audija gde idu kao fabrička ugradnja. Takvoj gumi sigurno nećeš naći zamerku osim cene od 400€. Tu dolazimo do osnovnog problema kupovine polovnih guma, ako je DOT mlad i šara dobra, guma nema defekta, cena bude relativno visoka. Za ovakve Hankook u tom trenutku u radnji je trebalo izbrojati nekih 60€ više ali dobije se i garancija.
Iskreno govoreći, sve manje vidim opravdanja za kupovinu polovnih guma ako pogledate cene po kojima se nude Sportiva i Lassa kao pristojne uvozne (ili Nexen kad naleti u oglasima), ili ako idemo u još jeftinije vode Tigar i Starfire od domaćih ili Starmaxx i Goodride od uvoznih.
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Opet se rasplamsava diskusija nove vs polovne gume
ali bilo kako bilo niko me ne može ubediti da toliko stare gume su isto dobre kao nove.A što se menjanja karakteristika gume od stajanja tiče to je činjenica koliko god to neko ne verovao.Značajan deo gume je organskog porekla i to igra veliku ulogu tokom starenja gume.Inače prirodna guma ne voli mirovanje i vremenom ako se ne "mesi" ili gnječi ona postaje krta a kako jedan deo auto guma je organskog porekla zaključite sami.

- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Mali off...
Izvin'te, pa kako vi vozite te alfe pa vam nikada ne proklizaju bar malo
Jos jednom se izvinjavam, bilo je jace od mene
Izvin'te, pa kako vi vozite te alfe pa vam nikada ne proklizaju bar malo

Jos jednom se izvinjavam, bilo je jace od mene

“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Rik
- Saradnik Uprave
- Garaža: AR 156 1.9 JTD 2005
Renault Clio 1.2 1999 - Lokacija: Beograd
- PapaSle
- Garaža: "Il Biscione" 147 JTDm
Ne znam, proklizavanje sa 10 - 20 % brzinom jačom od dozvoljene, tako u suštini uvek vozim... Kako se prokliza sa tom brzinom, ne znam... Da li je do auta, gume, situacije ili vozača, ne znam, al kod mene su izgleda za sada, da ne ureknem, svi od gorenavedenih elemenata ok 

- Super_genije
@VladaR na mom autu su bile 16". Ja sam kupovao 17" felne i slucajno dobio gume. Lik vozi 2.4 sw i negdje sam nasao da su te gume isle u fabrici. To sam vozio ove godine znajuci da ih bacam pa ih nisam stedio. Felne su bukvalno nove bile.
Naravno da se ne tangiram puno oko toga sta ljudi pisu. kao i svi samo dijelim misljenje i iskustvo koje je malo extremno u ovom slucaju a kolega interceptor ga omalovazava sto je bas bez veze. Ovdje se prica samo o dotu, smece nova guma je bolja od starije premijum i sl ja samo kazem da to nije bas tacno. Dijelim misljenje da su polovne gume opasna rabota, nije to poenta. Ove gume nisu siugrno kao nove ali ja bukvalno nisam mogao da se iscudim koliko dobro drze.
Naravno da se ne tangiram puno oko toga sta ljudi pisu. kao i svi samo dijelim misljenje i iskustvo koje je malo extremno u ovom slucaju a kolega interceptor ga omalovazava sto je bas bez veze. Ovdje se prica samo o dotu, smece nova guma je bolja od starije premijum i sl ja samo kazem da to nije bas tacno. Dijelim misljenje da su polovne gume opasna rabota, nije to poenta. Ove gume nisu siugrno kao nove ali ja bukvalno nisam mogao da se iscudim koliko dobro drze.
- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Ja sam doziveo jednu stvar koja me je naterala da promenim i kocnice i gume. Vozio sam po gradu a ispred mene je bio drugar sa istim autom kao moj. Kod mene su bile na 15 celicnim wintere, a kod njega letnje Tigar. Novembar je bio, onako prohladno. Oko 10 stepeni. I mokro je bilo. Njemu je iznenada izleteo lik na sred ulice i on je u mesto zakocio. Ja koji sam bio pa sigurno 2 duzine auta iza njega sam krenuo kociti u istom trenutku. Abs se momentalno upalio i kada sam stao bio sam na 2 cm od njegovog zadnjeg branika. Nista gore nisam osetio kao sto je kolega gore napisao. Drzanje kocnice a abs udara i ne usporava kako treba.
Tako da sam za leto kupio nove gume a sledece zime i zimske. Sa obe gume sam prezadovoljan.
Takodje mi se desilo sa starijim bf goodrich 17' da ne drze dobro asfalt. Jednostavno se guma stvrdnula i ne drzi. U svako malo ostije ulazenjenu krivinu, auto proklizava. Podupire se. Kocenje isto.
Kocnice i guma glavu cuvaju. Ako imate para za kozna sedista, alu felne i ostale pedanterije, bolje ulozite u Brze zaustavno vreme nego u to.
Tako da sam za leto kupio nove gume a sledece zime i zimske. Sa obe gume sam prezadovoljan.
Takodje mi se desilo sa starijim bf goodrich 17' da ne drze dobro asfalt. Jednostavno se guma stvrdnula i ne drzi. U svako malo ostije ulazenjenu krivinu, auto proklizava. Podupire se. Kocenje isto.
Kocnice i guma glavu cuvaju. Ako imate para za kozna sedista, alu felne i ostale pedanterije, bolje ulozite u Brze zaustavno vreme nego u to.
- edin
- Saradnik Uprave
Shano
K'a u Njegoša
I ne bih komentarisao brzine na kolima se javljaj klizanje
K'a u Njegoša

I ne bih komentarisao brzine na kolima se javljaj klizanje

“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Vlada R
Winteru sam imao na prethodnom automobilu gde su pre toga bile Sava Eskimo S3 (proizvedene u Sloveniji jer se verovalo da su te kvalitetnije pa sam te i jurio). Obe uzete kao nove i sveže i obe vožene samo zimi (dakle i sneg, i mokro i suvo, kakve su već zime u Srbiji).Nikakve bitne razlike nema između navedene dve i nažalost obe su sklone proklizavanju na vlažnom kolovozu prilikom kretanja i kočenja. Za sneg nisam imao neku primedbu, obe korektne. Save su vožene 4 a Wintere 5 godina tako da smatram to dovoljnim vremenom eksploatacije gde sam imao dovoljno vremena da se upoznam sa dobrim i lošim stranama obe. Tako da se divim članovima koje izričito preporučuju Savu pre Tigra i obrnuto. Ćaletu sam uzeo Barum Polaris 3 i vožene se prethodne dve zime. Sve što mogu da kažem da je bolja i od Save i Tigra.
Kad sam uzeo Alfu prve zime jurim 16" felne i, slično Super_geniju, čovek mi ponudi gume koje su već na felnama - Nokian WR G2 u fabričkoj dimenziji 215/55R16 stare dve godine sa odličnom šarom (ako se dobro sećam 7 i 6,5 mm). Obzirom da je cena za komplet bila OK uzmem ih i ako mi ne budu odgovarale lako ću ih prodati obzirom na reputaciju Nokian zimskih guma. Guma je bila odlična i po suvom i po vlažnom, jedino je imala pomalo iritirajući šum ali mi je i to razumljivo za zimsku gumu. Ono što me je razočaralo je kad je pao prvi sneg. Tu su već krenuli problemi. Nemogućnost da se popnem uz ivičnjak prilikom parkiranja a zatim i jedno loše iskustvo pri vožnji na uzbrdici na Banovom brdu i tad sam odlučio da za sledeću sezonu uzimam nove. Uzmem za sledeću zimu nove Semperit Speed Grip 2 za broj užu (205/60R16), a ove Nokian prodam za jedan dan bukvalno. Semperit su ove tri zime izgurale besprekorno, ne mogu vam opisati koliko sam zadovoljan istima. Verujem da je i uža guma donekle odgovorna za takav utisak ali u vožnji je utisak kao da je razlika u klasama ogromna. Bez obzira šta se piše na netu i koliko su Nokian hvaljene i da nije očekivano da razočara zimskom gumom ja sam se uverio da iskustva mogu biti različita.
Svako može i treba da iznese mišljenje i iskustvo jer forum tome i služi ali nema pravo da nameće svoje mišljenje. Meni je recimo interesantno ovo što je Super_genije napisao. Čovek je uradio svojevrsni eksperiment, podelio svoje iskustvo sa nama i to jako cenim, to je pripadnost ovoj zajednici, kada podeliš i pozitivno i negativno iskustvo, i kad si u pravu i kad nisi. On je uradio nešto što ja ne bih ali me on ni ne ubeđuje da treba to da uradim.
Kad sam uzeo Alfu prve zime jurim 16" felne i, slično Super_geniju, čovek mi ponudi gume koje su već na felnama - Nokian WR G2 u fabričkoj dimenziji 215/55R16 stare dve godine sa odličnom šarom (ako se dobro sećam 7 i 6,5 mm). Obzirom da je cena za komplet bila OK uzmem ih i ako mi ne budu odgovarale lako ću ih prodati obzirom na reputaciju Nokian zimskih guma. Guma je bila odlična i po suvom i po vlažnom, jedino je imala pomalo iritirajući šum ali mi je i to razumljivo za zimsku gumu. Ono što me je razočaralo je kad je pao prvi sneg. Tu su već krenuli problemi. Nemogućnost da se popnem uz ivičnjak prilikom parkiranja a zatim i jedno loše iskustvo pri vožnji na uzbrdici na Banovom brdu i tad sam odlučio da za sledeću sezonu uzimam nove. Uzmem za sledeću zimu nove Semperit Speed Grip 2 za broj užu (205/60R16), a ove Nokian prodam za jedan dan bukvalno. Semperit su ove tri zime izgurale besprekorno, ne mogu vam opisati koliko sam zadovoljan istima. Verujem da je i uža guma donekle odgovorna za takav utisak ali u vožnji je utisak kao da je razlika u klasama ogromna. Bez obzira šta se piše na netu i koliko su Nokian hvaljene i da nije očekivano da razočara zimskom gumom ja sam se uverio da iskustva mogu biti različita.
Svako može i treba da iznese mišljenje i iskustvo jer forum tome i služi ali nema pravo da nameće svoje mišljenje. Meni je recimo interesantno ovo što je Super_genije napisao. Čovek je uradio svojevrsni eksperiment, podelio svoje iskustvo sa nama i to jako cenim, to je pripadnost ovoj zajednici, kada podeliš i pozitivno i negativno iskustvo, i kad si u pravu i kad nisi. On je uradio nešto što ja ne bih ali me on ni ne ubeđuje da treba to da uradim.
- temza
- rookie
- Garaža: Alfa Romeo
pitanje koje gume zimske da kupim imam felge celicne 15 koje dimenzije a da su pasu za alfa 147 103 kw
- edin
- Saradnik Uprave
Idealano bi bilo 185/65 R15, mada bez problema mogu da prodju i 195/60 R15, i 195/65 R15 

- Boxa
- Saradnik Uprave
Potrebi su mi podaci za felne za 159.
Uzeo bih celicne za zimu, znam samo da je promer 5x110.
Uzeo bih celicne za zimu, znam samo da je promer 5x110.
YouTube: https://www.youtube.com/@joksimoviic
- Mladen7
- Garaža: Alfa Romeo 159 JTDm 16v Sportwagon
......................
ex147 1.6 TS
ex 156 2.0 TS
ex 146 1.6TS - Lokacija: Beograd
Čelične za 159:
Raspon rupa 5×110, 7 J ×16´ ,centralna rupa 65 ET.
dodatak: Gume za njih 215-55/ 16
Raspon rupa 5×110, 7 J ×16´ ,centralna rupa 65 ET.
dodatak: Gume za njih 215-55/ 16
Poslednja izmena od Mladen7 u Pet Okt 07, 2016 8:04 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- Boxa
- Saradnik Uprave
- Aca_159_pn
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0jtdm
Ja danas kupio 4 nove zimke, tigar vintera 225/50-17 98V, znam da to nije neka extra guma, ali nisam trenutno u situaciji da kupujem neke dosta kvalitetnije, plus vozio sam na tim gumama druge automobile samo u pitanju su bile 16", i bio sam zadovoljan.
E sad, imam jedno pitanje, posto sam celo leto vozio na zimskim gumama koje se inace bacaju sada, pre dva meseca sam dobio goodyear f1, sao 245/45-17 ali samo dve gume, 2015.god bile su kao nove, ja sam odlucio da ih probam posto su istog obima kao i moje izlizane zandje 225/50, odlicne su bile, sad ne znam da li da ja prodam te gume za leto i kupim 4 nove u fabrickim dimenzijama ili da kupim jos dve takve 245/45? Plus ove gume su 94Y, mozda imaju slabu nosivost za 159?
E sad, imam jedno pitanje, posto sam celo leto vozio na zimskim gumama koje se inace bacaju sada, pre dva meseca sam dobio goodyear f1, sao 245/45-17 ali samo dve gume, 2015.god bile su kao nove, ja sam odlucio da ih probam posto su istog obima kao i moje izlizane zandje 225/50, odlicne su bile, sad ne znam da li da ja prodam te gume za leto i kupim 4 nove u fabrickim dimenzijama ili da kupim jos dve takve 245/45? Plus ove gume su 94Y, mozda imaju slabu nosivost za 159?
- Boxa
- Saradnik Uprave
- sinisa
- Garaža: '19 Alfa Romeo Stelvio 2.2
'23 Skoda Superb 2.0TDI
'13 Audi A6 Allroad 3.0TDI
###############
Ex '11 Alfa Romeo 159 2.0JTDm
Ex '09 Alfa Romeo 159 1.8MPI
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Ex '07 Citroen C4 2.0VTS - Lokacija: Beograd
@Boxa: mogu, 205/55 R16 bile su fabrički default za moju bivšu 159 1.8MPI. Vodi računa da je Alfa s tim gumama prilično niska za zimu (-18mm u odnosu na npr. 235/45 R18).