Pitanje za gume
- nole1985
- Garaža: ex Alfa 147 jtdM 16v 2006. 5p distinctive
Zato kažem, ako je Tigru glavna mana brže trošenje, ako nema drugih značajnih nedostataka, onda je verovatno ok izbor.
Re:
Ako je to jedina mana, onda je to dobra kupovina.Ne mogu se trošiti 3x brže od premijum pneumatika svakako, pa i svake druge godine da ih menjaš opet su jeftinije...Ja vozim Dunlop Sportmaxx RT pa se isto troši, a košta 3 puta više, ali nema drugih mana, čak je na svim drugim poljima perfektan, i zato i košta.Sauriann napisao:vozim ih u istoj dmenziji i guma je za te pare odlicna. Preudobne su ali se zato brzo trose (nema deformisanja vec potrosnja).
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Zato kažem, ako je Tigru glavna mana brže trošenje, ako nema drugih značajnih nedostataka, onda je verovatno ok izbor.
- Alex V6
- Garaža: V6 inside
Sava Intensa UHP je extra guma po mom iskustvu. Vec trecu godinu ih vozim u dimenziji 235/40 R18 na Alfi (nisam ni skidao, Alfu ne vozim zimi) i ponasaju se isto kao prvi dan. Presao sam sa Sportmaxx GT na nju i nista lose nisam primetio, osim sto je nesto tisa.
I na Jaguara sam ih stavio (225/45 R17) umesto Michelin Primacy HP i Sava je tisa i bolje drzi, Michelin u prvoj pri punom gasu prokliza skoro svaki put.
Mozda je neko naleteo na losu seriju ili sl., ja sam prezadovoljan.
I na Jaguara sam ih stavio (225/45 R17) umesto Michelin Primacy HP i Sava je tisa i bolje drzi, Michelin u prvoj pri punom gasu prokliza skoro svaki put.
Mozda je neko naleteo na losu seriju ili sl., ja sam prezadovoljan.
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Verujem da Đulka nije potpisivana niti vožena toliko oštro da za par meseci može ovoliko da potroši gume. Ok 15k možda nije malo ako je vožen po gradu ali auto putem predpostavljam da su brizne bile u normalnim granicama.
Meni je dobra kupovina jer za pare premiuma možeš svake godine da kupuješ nove Tigrice i voziš uvek nove gume dok će premium zadnje godine opet biti 3 godine stara guma. Vozne karakteristike naravno nisu kao premium ali nisu ni 3 puta gore i za moje potrebe su sasvim ok.
Na kraju u slučaju da rasečeš gumu na šine ili probiješ je na ekser sa premiumom možeš samo da plačeš a ovde nije mnogo strašno. Za gume sam se raspitivao za vikend i prodavac mi kaže da ih i on čeka i da su sve rasprodate. Nova cena ce biti 5800 što je super ako ih bude dovoljno. Otprilike se prodaju nenormalno dobro.
Pošto diskutujemo o gumama a guma glavu čuva moram da napomenem da ja auto vozim 90% po gradu 5 km do posla i nazad. Jednom u dva meseca 200km auto puta (porodično bez divljanja) i po koje potezanje po bulevarima
.
Za kolege kojima su bitne performanse, koji putuju van grada i češće učestvuju u dinamičnom saobraćaju svakako preporučujem premium.
Re: Re:
Mene i dalje brine potrošnja i mislim da je ipak velika. Gume sam kupio od kolege Italiana sa njegove Đulke, DOT 2015 i prešle su oko 15k ali na autu koji ima 105ks i može da ide 180kmh (ne omalovažavam auto već ukazujem koliko oštro/brzo možeš da ga voziš). Morao sam rotirati gume po osovinama kako bi napred bile novije. Mogu da zamislim šta bi neki jači i teži auto učinio od njih da ne pričamo o nekom dužem putu na odmor...nole1985 napisao:Ako je to jedina mana, onda je to dobra kupovina.Ne mogu se trošiti 3x brže od premijum pneumatika svakako, pa i svake druge godine da ih menjaš opet su jeftinije...Ja vozim Dunlop Sportmaxx RT pa se isto troši, a košta 3 puta više, ali nema drugih mana, čak je na svim drugim poljima perfektan, i zato i košta.Sauriann napisao:vozim ih u istoj dmenziji i guma je za te pare odlicna. Preudobne su ali se zato brzo trose (nema deformisanja vec potrosnja).
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Verujem da Đulka nije potpisivana niti vožena toliko oštro da za par meseci može ovoliko da potroši gume. Ok 15k možda nije malo ako je vožen po gradu ali auto putem predpostavljam da su brizne bile u normalnim granicama.
Meni je dobra kupovina jer za pare premiuma možeš svake godine da kupuješ nove Tigrice i voziš uvek nove gume dok će premium zadnje godine opet biti 3 godine stara guma. Vozne karakteristike naravno nisu kao premium ali nisu ni 3 puta gore i za moje potrebe su sasvim ok.
Na kraju u slučaju da rasečeš gumu na šine ili probiješ je na ekser sa premiumom možeš samo da plačeš a ovde nije mnogo strašno. Za gume sam se raspitivao za vikend i prodavac mi kaže da ih i on čeka i da su sve rasprodate. Nova cena ce biti 5800 što je super ako ih bude dovoljno. Otprilike se prodaju nenormalno dobro.
Pošto diskutujemo o gumama a guma glavu čuva moram da napomenem da ja auto vozim 90% po gradu 5 km do posla i nazad. Jednom u dva meseca 200km auto puta (porodično bez divljanja) i po koje potezanje po bulevarima

Za kolege kojima su bitne performanse, koji putuju van grada i češće učestvuju u dinamičnom saobraćaju svakako preporučujem premium.

- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Na Adac-ovom testu Sava Intensa uhp 6 na listi..
Odmah iza Hankook Ventus S1 evo2 K117.
I bolja od Fulde Sport control...
- machella
- Garaža: 156 3.0 V6
159 SW 2.4 Q-Tronic - Lokacija: Požarevac
Fulda kakva takva bolja je od Save sigurno, a od Hankoka su jako daleko
Re: Pitanje za gume
Što ne treba uzimati zdravo za gotovo, oni urade test i rangiraju po srednjoj oceni a ključ testova njihovih je ekonomičnost. Stvar koju treba imati na umu da ih oni testiraju mali broj kilometra, te da je opšti utisak vozača subjektivna stvar. Treba uzeti u obzir i Nemačku promo politiku pa je na 90% testova najbolji ContiShanirani napisao:Na Adac-ovom testu Sava Intensa uhp 6 na listi..

Fulda kakva takva bolja je od Save sigurno, a od Hankoka su jako daleko
- Martin
- Garaža: Fiat Marea 1.9 JTD.....limuzina... ;-)
Sava ili Dunlop?
Dunlop SP Fastresponse dve imam od 2011, a dve od 2012 (pazarene od Miquea u maju 2012).
Dunlopom sam oduševljen. I nakon 35-50000 km guma je i dalje odlična. Odlično drže, relativno tihe...ono sve naj.
Problem je što su ove starije, iz 2011 i prešle 50000km, popucale po bokovima i po šarama a postale su pomalo i bučne. Ne tresu, mislim da nisu krive...ali bih iste preventivno zamenio.
Prvobitno bih uzimao Dulop BR - dve nove ove godine, pa dve dogodine....
Ali, vidim da je sve više ljudi zadovoljno sa Savom Intensom HP. Koja je jeftinija od BR za oko 3000 din, a i po testovima vidim da je sjajno prošla....
U pitanju je dimenzija 195/55/15.

Dunlop SP Fastresponse dve imam od 2011, a dve od 2012 (pazarene od Miquea u maju 2012).
Dunlopom sam oduševljen. I nakon 35-50000 km guma je i dalje odlična. Odlično drže, relativno tihe...ono sve naj.
Problem je što su ove starije, iz 2011 i prešle 50000km, popucale po bokovima i po šarama a postale su pomalo i bučne. Ne tresu, mislim da nisu krive...ali bih iste preventivno zamenio.
Prvobitno bih uzimao Dulop BR - dve nove ove godine, pa dve dogodine....
Ali, vidim da je sve više ljudi zadovoljno sa Savom Intensom HP. Koja je jeftinija od BR za oko 3000 din, a i po testovima vidim da je sjajno prošla....
U pitanju je dimenzija 195/55/15.
- Dika
- Garaža: Alfa Romeo GT
salu na stranu ja gledam isto bar dve nove Tigar.. Na mojim Pireli tj jednoj izletela dva bubca a gume odlicne al dzabe sad moraju u kantu iako su i sveze i dobra sara...
Re: Pitanje za gume
Hehe tebra opet si neodlucanPapaSle napisao:Odlučio sam se za nove. Ali koliko god naginjao na Intensu UHP, šokiram se kad vidim koliko ljudi hvale Sineris....
S obzirom da sam kupio nove Vintere i nisam najzadovljniji iako nisam nešto prezahtevan vozač, ne znam kako ću se sad opet odlučiti za nove Tigrice...
Opet procitam Edinov post i opet ne znam... Nije mi problem ako se trosi. Al da se izdeformise ili da gubi rub i da ne drzi dobro, to ne dolazi u obzir...

- PapaSle
- Garaža: "Il Biscione" 147 JTDm
Pa vidi, cim se premisljas izmedju 2 gume, a jedina ocita razlika je u ceni, jasno je koja ce da pobedi...
Planiram sad u petak, subotu da pazarim 4 Tigrice ako ih bude na stanju, cuo sam da je bas trazena... A ti i dalje nisi zamenio gume sa bubcima
...
@Martin i mene je Danlop vrhunski sluzio.

- tenore166
- Drug Član
- Garaža: Nekad:156 2.0 ts 155ks, 166 2.4 jtd 150 ks,159 2.4 jtdm 210ksMiTo 1.4 gpl 120ks MiTo QV 170 ks
Sad: Giulietta QV, Giulietta 2.0 JTDm 170 ks - Lokacija: Opovo
Sava Intensa UHP 235 40 18 posle 26000, napred istrošene npr. oko 3mm, nisam merio, srednje trake onako poravnate bez kosih šarica ali sa još dosta"mesa", zadnje kao juče montirane izgledaju potpuno nove, bez oštećenja,bubaca i sl.Vidim da su na Internet prodaji guma sada 10500, ja sam kupio za 13000 komad, i svakako bih opet iste gume kupio!
pritisak uvek ne manji od 2,6.

- Dika
- Garaža: Alfa Romeo GT
Pogledaj na kupujem prodajem ima 5 ljudi nude Tigrove.. Jesam zamenio sam onu sto je imala bubac ali stavio isto Pireli drugi model koji sam nasao ne bas sjajna ali je posluzila ali ove god ne bih da rizikujem po Grckoj sa njomPapaSle napisao:Pa vidi, cim se premisljas izmedju 2 gume, a jedina ocita razlika je u ceni, jasno je koja ce da pobedi...Planiram sad u petak, subotu da pazarim 4 Tigrice ako ih bude na stanju, cuo sam da je bas trazena... A ti i dalje nisi zamenio gume sa bubcima
...

- Vlada R
- Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Ko ovih dana razmatra kupovinu novih mogao bi da razmisli o Barum Bravuris 3 HM. Odlično ocenjena a cenovno povoljnija od Save UHP, otprilike je u rangu cene odgovarajućeg Lassa pneumatika (u dimenziji 225/50R17 u V brzinskom indeksu sa XL indeksom nosivosti košta 10.600 tj oko 85€). Ovde možete videti utiske drugih vozača ali treba biti i rezervisan, ko zna na čemu su do tada vozili http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Barum ... is-3HM.htm
I Sportiva Performance izgleda interesantno a još je jeftinija ali je nov model i nema nekih iskustava što bi je kvalifikovalo za preporuku. U pitanju je Contijev low cost brend i proizvode se u njegovim fabrikama širom Evrope, zavisno od dimenzije. Iz prve ruke čuo da su im letnje i zimske manjih dimenzija sasvim dobre mada sumnjam da mogu da konkurišu premium segmentu. U gore navedenoj dimenziji, Y brzinski indeks i takođe XL košta 9.200 tj oko 75€. Tigar Syneris u toj dimenziji košta oko 6.300 tj 50€.
Sve ovo pišem iz razloga zato što mislim da nema mnogo smisla kupovina polovnih guma ako za 300-350€ možete uzeti solidne nove a lično bih radije za 200€ uzeo 4 nove Tigar nego neku polovnu 4-5 godina staru sa šarom 5,5-6 mm gde jedva da možete da "uštedite" više od 50€ za set.
I Sportiva Performance izgleda interesantno a još je jeftinija ali je nov model i nema nekih iskustava što bi je kvalifikovalo za preporuku. U pitanju je Contijev low cost brend i proizvode se u njegovim fabrikama širom Evrope, zavisno od dimenzije. Iz prve ruke čuo da su im letnje i zimske manjih dimenzija sasvim dobre mada sumnjam da mogu da konkurišu premium segmentu. U gore navedenoj dimenziji, Y brzinski indeks i takođe XL košta 9.200 tj oko 75€. Tigar Syneris u toj dimenziji košta oko 6.300 tj 50€.
Sve ovo pišem iz razloga zato što mislim da nema mnogo smisla kupovina polovnih guma ako za 300-350€ možete uzeti solidne nove a lično bih radije za 200€ uzeo 4 nove Tigar nego neku polovnu 4-5 godina staru sa šarom 5,5-6 mm gde jedva da možete da "uštedite" više od 50€ za set.
- pogano_celjade
- Garaža: ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8v
Alfa Romeo 156sw 1.9 JTD 8v - Lokacija: Pecinci
Htedoh da naručim 4 Tigrove Syneris gume 215/45 R17, cena im je stvarno niska, oko 5500 po komadu. Ali zamislite, nema ih nigde... Kažu najjeftinija je i brzo se proda, ne znaju kad će je imati. Nisam imao puno živaca da čekam i da tražim po radnjama da li ću naći Tigar i naručio sam Sportiva performance u Y indeksu brzine (bolje nego navedeni Tigar koji sam gledao) i isto XL. Cena im jeste malo veća od Tigra, ali su i dalje mnogo jeftinije od ostalih, oko 6600.
Sutra stižu pa ćemo videti kakve su.
P.S. Kod nas je izgleda broj guma ograničen veoma, nisam na to obraćao pažnju.
Sutra stižu pa ćemo videti kakve su.
P.S. Kod nas je izgleda broj guma ograničen veoma, nisam na to obraćao pažnju.
`Leb je navika, rakija dušu drži.
- Zillgian
- Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD - Lokacija: Ndjamena
Sportiva je u svakom slučaju bolja varijanta.
Ako mu šare i potraju, Tigar zna da se deformiše vremenom, a po mom iskustvu Sportiva je tu mnogo bolja. Ukoliko dođe do problema, mislim da su takođe dosta susretljiviji u pogledu garancije na gumu (ukoliko se guma deformiše u garantnom roku, znam da ti daju novu).
Ako mu šare i potraju, Tigar zna da se deformiše vremenom, a po mom iskustvu Sportiva je tu mnogo bolja. Ukoliko dođe do problema, mislim da su takođe dosta susretljiviji u pogledu garancije na gumu (ukoliko se guma deformiše u garantnom roku, znam da ti daju novu).
- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
Nisu se još dileri snabdeli svim dimenzijama ili čak čitavim brendovima...dosta njih je desortirano. Sada je prelazni period, pitanje je dana ili nedelje kada će imati svu robu. Bravuris 3hm je vrlo korektna guma i solidno se pokazuje na testovima.
Acqua-Olio-Benzina
- pogano_celjade
Ovim gumama su se snabdeli, ali su ih već prodali. Tako kažu, da ne imenujem firme sad.
Nadam se da je Sportiva bolja... Iako iskreno do sad nisam ni čuo za nju.
Nadam se da je Sportiva bolja... Iako iskreno do sad nisam ni čuo za nju.
- Caca
- Drug Član
- Garaža: GT 2.0 JTS
GTV 2.0 V6 TB
ex GTV 2.0 16v
ex 147 1.9jtd
ex 145 1.6box
ex 33 1.7 - Lokacija: Beograd
Šta označava XL u nazivu modela gume? Konkretno Michelin - Extra Load Pilot Sport 4 XL

- MiloshBg
- Garaža: No Alfa, no fun...
- Caca
- Drug Član
GTV 2.0 V6 TB
ex GTV 2.0 16v
ex 147 1.9jtd
ex 145 1.6box
- pogano_celjade
Pa ja mislim da baš to i označava XL - Extra Load... Veći pritisak mogu da izdrže.
- Caca
- Drug Član
GTV 2.0 V6 TB
ex GTV 2.0 16v
ex 147 1.9jtd
ex 145 1.6box
Izgleda. Sada sam gledala i druge proizvođače i vidim da sve gume sa oznakom XL imaju index nosivosti 91...

- nole1985
- Garaža: ex Alfa 147 jtdM 16v 2006. 5p distinctive
Pa da...to je oznaka za gume namenjene težim vozilima, odnosno vozilima sa većom masom (velike limuzine tipa bmw serije 5 i 7, merc. S klase i sl.), ili vozilima koja se često koriste u uslovima gde su maksimalno natovarena, bilo propisanim maksimalnim brojem osoba ili nekim drugim teretom.
Poslednja izmena od nole1985 u Sre Mar 30, 2016 8:20 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- Caca
- Drug Član
GTV 2.0 V6 TB
ex GTV 2.0 16v
ex 147 1.9jtd
ex 145 1.6box
- pogano_celjade
Ja sam uzeo te XL za 147, videćemo kako će se ponašati s obzirom da ona nije ni teška, ni pretovarena...
- derg38
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 jtdm ,16v
Alfa Romeo 147 1.9 jtdm,16 v,Collezione,limited? - Lokacija: Zemun
Doslo vreme za menjanje dve gume,pred je,naravno.
Dunlop Sportmaxx rt je na kolima,drue dve ce izgurati nazad jos ovo leto.
Odlicno drzi gua al se trosi ko sami djavo.
E sad imam dilemu,
razmisljam izmedju opet Dunlop sportmaxx ali tt umesto rt,da probam ili Goodyear asymetric 2ili asymetric 3.
Asymetric 3 je novija al je cena ista il par dinara jeftinija cak,
nisam ih pogledao uzivo al kazu da je asy 2 lepsa i ima zastituza felne a da asy 3 nema i da kao je ruznija..mozda je to razlog iste cene,popularnija dvojka.
Pre naginjem asy 3 jer racunam,nov model je i verovatno usavrsenija i bolja a ono malo sto sam nasao testova i sl. izgleda da se i malo manje trosi od dvojke ,da bolje drzi na mokrom i da je malo tisa...sad piiiip li ga...
Misljenja kolega?
Prijatelj na 147 ima Savu uhp i zadovoljan je u istoj dimenziji kao ja 215/45/17,a sve je samo ne nezan vozac.
Dunlop Sportmaxx rt je na kolima,drue dve ce izgurati nazad jos ovo leto.
Odlicno drzi gua al se trosi ko sami djavo.
E sad imam dilemu,
razmisljam izmedju opet Dunlop sportmaxx ali tt umesto rt,da probam ili Goodyear asymetric 2ili asymetric 3.
Asymetric 3 je novija al je cena ista il par dinara jeftinija cak,
nisam ih pogledao uzivo al kazu da je asy 2 lepsa i ima zastituza felne a da asy 3 nema i da kao je ruznija..mozda je to razlog iste cene,popularnija dvojka.
Pre naginjem asy 3 jer racunam,nov model je i verovatno usavrsenija i bolja a ono malo sto sam nasao testova i sl. izgleda da se i malo manje trosi od dvojke ,da bolje drzi na mokrom i da je malo tisa...sad piiiip li ga...
Misljenja kolega?
Prijatelj na 147 ima Savu uhp i zadovoljan je u istoj dimenziji kao ja 215/45/17,a sve je samo ne nezan vozac.