Nemam pojma,ne bih rekao da su kradene,i ovde se dobija 36 meseci garancije i racun a to sto je kod nas razlika za gume 16 i 17 30%+ to je cista prevara prodavaca pa kako te ko zakine neko vise neko manje.
Mozda je i do dobavljaca.. Ko ce ga znati.
Ja se bas raspitivao po par prodavnica i cene variraju 500rsd gore dole...
Mada i na KP cene guma do 16' su skoro iste..
Fuldu imam, Hankook w452 cekam da stigne. Sto se tice Fulde, veoma tiha i dobra po snegu, bez problema gazi dubok sneg. Na testovima je najbolja ili medju najboljima sto se tice voznje na snegu, malo losija po vlaznom i suvom, ali svakako zadovoljavajuca.
W452 jos uvek nije testirana, pojavila se ove godine u septembru, auto bild je proglasio najekoloskijom, ekonomicnijom, tako nesto, kao ima najbolji odnos predjeni km/cena. Trebalo bi da je solidna, osim sto je dosta bucna 72db, naspram 68 ili 69 kod Fulde. W320 je takodje model od ove godine, mislim da je vise namenjen voznji na autoputevima, po vlaznom i suvom kolovozu, tj. da bi w452 trebala da bude bolja na snegu. U svakom slucaju, Fulda i Hankook su mnogo bolji izbor od Lasse, a i Save, jedino sto su skuplje.
po kvalitetu zismkih guma, ja ih slazem: good year, michelin, dunlop, pa onda, fulda i na kraju tigar. naravno, i kontinental je u vrhu, kod premiuma i nema neke razlike, ali nize, ako mora fulda KM 3 ili na kraju ako bas mora- tigar. Sad, izbor izmedju tigra, save, lasa ili sta vec, uzmes tigar i kraj. bar je po snegu odlican, i najmanje kosta. ako vec postoji primedba na vlazan i hladan asfalt, ides klasu iznad, pa sve tako redom...
"When I see an Alfa Romeo go by, I tip my hat."
Henry Ford
Bas dok sam pisao ove gume gledah i Testove. Sava eskimo hp i ova Fulda se bas guraju. Jedino sto mi se kod Save svidja je ona zastita za felnu. A i jeftinija je 1500 dinara.
E sad ja bas i nemam neko iskustvo sa gumama.
Vec sam presao za 2 dana nesto preko 300km.. Sto otvoren put sto grad, i nemam zamerke uopste. Dobro kocenje, minimalno proklizavanje po klizavom, tise pri brzini od 160km na suvom autoputu. Isto tako stabilne pri brzini od 120 na snegovitom autoputu.
Molim za jednu pomoc. Imam neke nejasnoce u vezi dimenzija guma.
Zapravo, na Alfi 147. trenutno imam profil gume Tigar wintera 185/65/15. Hteo bi da stavim nove gume profila 195/65/15 ali me brine da li ta guma pored toga sto znam da je sira, da li slucajno i nije vislja. Bojim se da ce zakacivati mozda ponekad za rubove pozadi ako sedi dvoje odraslih ljudi ili sl...
Da li neko mozda zna da li je ista visina gume 185/65/15 i 195/65/15. Za sirinu znam da jeste sira. Samo me brine visina, jer neki kazu da je malo vislja i sira.
Jeste vislja. 65 oznaka je procenat fimenzije 185 ili 195.. Tj 195 je izracen u milimetrima dok je visina 65% tih mm. Ako me razumes.
I slobodno stavi tu gumu. To je fabricka dimenzija.
Za 156 možda jeste fabrička 195/65/15, ali za 147 sigurno nije. Za 147 jesu 185/65 (za čelične felne, 6J) i i 195/60 (za alu felne 6,5J).
Ja sam jedno kratko vreme vozio napred 195/65 i nisam imao problema, ali to je bilo nekih pet - šest dana, samo po gradu i ne u svim režimima opterećenja.
185/65/15 je fabricka i za 156 i za 147. Ja imam letnje 195/65/15 i nema nikakvih problema, a za zimske sam se ipak odlucio za fabricku dimenziju, zbog 1cm uzih guma, koje bi trebalo da bolje rade po snegu i ledu.