potrošnju pokaže mi 9,4. Ne pržim je,vozim je normalno,prilagođeno uslovima u gradu.Pošto prvi put vozim auto sa board compom,jedno možda laičko pitanje.Da li je to normalno ponašanje za kompjuter i kako ustvari izračunati realnu potrošnju.Unapred zahvaljujem.
Praćenje potrošnje preko borda
- sasko63
- Garaža: Alfa Romeo 147 1,6 TS
Mislim da sam video ovu temu već otvorenu,ali ne mogu da je pronađem pa se izvinjavam. Ponosni sam vlasnik Alfe 147 ts 1,6v,i kada po gradu pokušavam da pratim potrošnju displej mi pokazuje razne cifre: 11,3 12,4 15,8 14,6 17,2 19,8.... jednom čak i 25,1. Naravno te cifre se stalno smenjuju. Kada prebacim na prosečnu
potrošnju pokaže mi 9,4. Ne pržim je,vozim je normalno,prilagođeno uslovima u gradu.Pošto prvi put vozim auto sa board compom,jedno možda laičko pitanje.Da li je to normalno ponašanje za kompjuter i kako ustvari izračunati realnu potrošnju.Unapred zahvaljujem.
- Dragon
- Saradnik Uprave

- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
To je normalno ponašanje borda. Možeš da ga resetujes dužim pritiskom na dugme sa strane ručice brisača. Realnu potrošnju najbolje je izračunati metodom "od čepa do čepa".
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- DejanGT
- Garaža: Giulietta MultiAir | 2010
Taj režim rada u kome kompjuter svakih par sekundi menja cifru na ekranu se zove "trenutna potrošnja" i pokazuje ti sa kašnjenjem od nekoliko sekundi koliko auto troši u tom trenutku.
Zabodeš gas on skoči na 20 L/100 km, spuštaš se niz brdo u leru on pokaže 2L/100 km. Korisna stvar ako hoćeš da probaš da naučiš da voziš štedljivo i da shvatiš kako potrošnja goriva zapravo funkcioniše. Neki automobili imaju kazaljku na instrument tabli koja pokazuje istu stvar.
Zabodeš gas on skoči na 20 L/100 km, spuštaš se niz brdo u leru on pokaže 2L/100 km. Korisna stvar ako hoćeš da probaš da naučiš da voziš štedljivo i da shvatiš kako potrošnja goriva zapravo funkcioniše. Neki automobili imaju kazaljku na instrument tabli koja pokazuje istu stvar.
- sasko63
Pravi odgovori.Sada je sve jasno.Hvala Dragon i DejanGT.Pozdrav 
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Odradi i jedno merenje od čepa do čepa na uzorku od par stotina km. Naravno pre toga potpuno resetuj parametre. Ovo čisto da uporediš podatke sa boarda i realnu potrošnju kako bi imao najbolji uvid u situaciju ukoliko želiš da tačno znaš koliko ti Alfa troši u određenim uslovima eksploatacije.
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- moth3
- Garaža: d(-_-)b
Moje iskustvo sa bordom: Na otvorenom laze i za vise od litre. Po gradu je manje-vise tacan.
Nema gorih ljudi od alfista.
- sasko63
Hvala alfanatik,moth 3. Izgleda moraće do čepa,Posle javljam rezultate.Pozdrav.
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Pa to ti je najsigurnije u startu da budeš siguran. Gotovo svi sa Alfama prethodnih generacija rećiće ti da board laže. Ja se na moj u MiTo mogu pouzdati bukvalno u decilitar koliko je precizan, što sam u par navrata egzaktno proverio. Tu ti tuđa iskustva ne pomažu previše i najbolje da sam testiraš...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- nole1985
- Garaža: ex Alfa 147 jtdM 16v 2006. 5p distinctive
I ja sam na mom autu tako proverio, u jednom periodu uvek do čepa, jedno 15ak uzastopnih sipanja, između sipanja prelazio od 300-400km, računao prosečnu potrošnju i upoređivao sa prosečnom koju bord pokazuje.Izuzetno zadovoljan tačnošću, razlika +-0,1 do 0,2 L.
Re: Praćenje potrošnje preko borda
I ja sam na mom autu tako proverio, u jednom periodu uvek do čepa, jedno 15ak uzastopnih sipanja, između sipanja prelazio od 300-400km, računao prosečnu potrošnju i upoređivao sa prosečnom koju bord pokazuje.Izuzetno zadovoljan tačnošću, razlika +-0,1 do 0,2 L.
Poslednja izmena od nole1985 u Pet Jun 06, 2014 7:50 am, izmenjeno 1 put ukupno.
- MiloshBg
- Garaža: No Alfa, no fun...
Nemam bord i lepo mi je, ne opterecujem se kojekakvim ciframa. 
Alfa Romeo - The car inside the driver.
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio