Rig mining, bit & litecoin

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
Tomic
Garaža: Audi TT
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 10:37 am

Rig mining, bit & litecoin

Sub Feb 08, 2014 10:05 am

Planiram da kupim nov racunar. Uvek za racunar dam oko 1.000 eur, jer sam zaludjen igricama ... iako imam 30 godina :D Listajuci tako oglase na Kupujem Prodajem, par puta sam naisao na neke rig mining masine :scratch: Moze li neko detaljno da mi objasni o cemu se radi? Znam da se koriste za "kopanje" nekih E valute, kao sto su bitcoin ili litecoin. E sad, kako to da od nicega ti kompjuteri stvore nesto, odnosno da od nicega stvore novac :scratch: Oni kao nesto kopaju i donose zaradu ... to je kao da pravis pare od vazduha :rolleyes: Nemojte mi postovati linkove ka sajtovima koji to objasnjavaju, jer ih nista ne kapiram. Bilo bi super ako bi neko od vas mogao to na nasem, domacem, jeziku da mi objasni, jer sam potpuni laik sto se toga tice ;)
Ponekad volim da sedim u ćošku svoje sobe i da se pretvaram da sam šargarepa.
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Re: Rig mining, bit & litecoin

Sub Feb 08, 2014 10:25 am

Najprostije...

Racunaju kompleksne matematicke zadatke i time zaradjuju "poene" tj. valutu...

To su takozvane kripto valute, tj. sifrovane su veoma kompleksnim algoritmima koje je teoretski nemoguce razbiti u razumnom vremenskom roku. ti kada nesto izracunas ti dobijes svoj kod, koji predstavlja tvoju zaradu. problem je ako ti crkne disk, obrises, ukradu ti racunar itd... zbogom pare.

Bitcoin koji se najvishe "kopa" je ogranicena valuta. tj nema je beskonacno, znaci da kada se sve izracuna, oni predvidjaju oko 2040. to je to. Radi kao i svaka druga valuta, gde je primaju, samo bez poreza. zato je i zanimljiva gomili ljudi sa mnogo para.

Problem je u tome sto se tezina racunice poveceva svakog meseca, i ti "mineri" tj. racunari koji to racunaju toliko brzo zastarevaju da je to suludo ulagati u to. jedini koji profitiraju u tome su firme koje prave taj hardware, testiraju ga par nedelja, zarade pare i onda a prodaju kada je vec skoro beskoristan.

Bitcoin ima jednu kriticnu gresku, koja ce mu na kraju doci glave, kako kazu neki strucnjaci za matematiku i vrlo skoro. ja verujem da se to vec desava ali da vecina jos nije svesna, tako da je samo pitanje vremena kada ce to puci...
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Sub Feb 08, 2014 10:41 am

Vrlo zanimljivo lepo si ovo objasnio. OK zarađuju prodavci moćnih GPU kartica ali mi nije jasno šta u stvari "klijenti" proračunavaju ? Vrte u prazno ili svi zajedno predstavljaju jedan super kompjuter koji proračinava nešto svrsishodno ?
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Sub Feb 08, 2014 11:07 am

hehe, to i jeste glavna caka... umesto da racunas nesto svrsishodno ti racunas svoje pare pre tudjih para...

zvuci suludo ali tako je, resavas zadatu jednacinu pre drugih, i ako uspes, pokupis pare i ides dalje. deluje jer se sve desava nasumiscno, ti pokusavas da nadjes resenje nepoznate pokusavajuci sve moguce kombinacije, ko dodje prvi do kombinacije on uzima "sifru" i svi rade sledeci blok...

objasnjenje je veoma matemeticki zahtevno i kapiram da nije zanimljivo vecini ljudi, ali u kratkim crtama ne racunas nista sem svojih para pre drugih... pa ko ima vishe hardware-a pre ce naleteti na resenje...

veci problem je proveravanje transakcija koje se na kraju ubiti bitcoin :)
Korisnikov avatar
Diego
Drug Član
Drug Član
Garaža: AR 156 1.8 TS 2002.
Pridružio se: Pon Avg 09, 2010 10:20 am

Sub Feb 08, 2014 12:46 pm

Eto zasto volim ovaj forum. Uvek nesto novo naucis. Mislim i da je Darkstar nedavno pisao detaljno o bitcoin-u.

Hvala Jamal :drink
spike
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Sre Avg 17, 2011 12:13 pm

Sub Feb 08, 2014 12:52 pm

Bravo za objasnjenje, nisam imao pojma o ovome. Car si :)
Serbian Car Fans
Korisnikov avatar
Tomic
Garaža: Audi TT
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 10:37 am

Sub Feb 08, 2014 1:09 pm

Znaci, ne vredi kupovati racunar za to? Kako se racunaju ti zadaci? Da li postoji neki software koji to radi ... kao instaliram ga, kliknem start i on mi zaradjuje pare :D Ili je operacija slozenija? Kako posle pretvoriti bitcoine u pravi novac?
Ponekad volim da sedim u ćošku svoje sobe i da se pretvaram da sam šargarepa.
Korisnikov avatar
junky01
Garaža: Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD
Alfa Romeo GT
Pridružio se: Sub Avg 04, 2012 1:25 pm

Sub Feb 08, 2014 2:42 pm

Sve sam radi, tvoje je samo da mu obezbedis konstantno napajanje 24 h...mada je proslo vreme lepe zarade na tome.
Da, postoje programcici koji odradju posao.
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Sub Feb 08, 2014 11:19 pm

Jao...teram maglu iz Zemuna prema Beogradu i onda pokupim prasinu sa medaka i nosim u kaludjericu...
Koji bitcoin i ostala sranja zarada necega koje nema veze sa logikom,opet globalna prica onih VELIKIH koji nas male ugnjetavaju.
Nikada se tu leba necete najesti,samo ste mali pion u velikom sahu ozbiljnih igraca...
Slika
Korisnikov avatar
turshija
Garaža: Alfa Romeo Spider (939) 3.2 V6 2007
Pridružio se: Sub Mar 23, 2013 2:52 am

Ned Feb 09, 2014 5:26 pm

Oni koji su na vreme usli u tu pricu (pre 2-3 godine) i ostali u tome (rudarili a malo prodavali), sada su uglavnom puni para :)
Drugar je iz zajebancije pre 2-3 godine kupio 12 BTC za 20 eura i skroz zaboravio na njih, setio se tek kada je video clanak u novinama da je 1 BTC dosao do 1000$ (12 hiljada od 20 eur ulozenih).
Ranije se moglo lako rudariti sa obicnim desktop kompovima u koje stavis malo bolje graficke (graficki procesor je mnogo brzi od klasicnog u racunanju toga), ali vremenom je difficulty skocio do te mere da se obican komp ne isplati nikako, em je sporo rudarenje em nije efikasno (trosi to struje ko ludo kada radi na 100% opterecenja)...

Kada bi mogli da vratimo vreme u nazad i spucamo par hiljada eur u BTC-ove, sada bi nam se vratilo 500x vise :D
Korisnikov avatar
Roolieman
Garaža: Alfa 159 2.0 JTDm
Pridružio se: Pon Maj 13, 2013 10:39 pm

Ned Feb 09, 2014 5:47 pm

Kao sto Turshija kaze proslo je vreme isplativog rudarenja grafickim karticama. Na Benchu ima deo foruma posvecen kriptovalutama i to je prva stanica za nekog ko ozbiljno misli da pocne sa rudarenjem. Postoje i specijalno napravljene masine namenjene za rudarenje (tzv. ASIC mineri) kod kojih je hash rate (brzina racunanja) 10-100 puta veca nego kod klasicnih GPU-a.
ASIC-i su i glavni razlog zasto rudarenje obicnim grafuljama postaje neisplativo. Prilicno su skupi, cena od par hiljada eura pa nagore jer se radi o specijalizovanim procesorima.
Uglavnom trenutno se bitcoin uopste ne isplati, za litecoin kazu da jos uvek vredi juriti.
Korisnikov avatar
Jurke
Drug Član
Drug Član
Garaža: ex 156 1.8 (2.0) TS
ex 156 1.8 TS
ex 147 1.9 JTDm
ex 156 1.8 TS Polizei
ex 159 Rosso 1.9 JTS
ex 166 Grigio 2.4 MJet
156 1.9 MJet 16V SW
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 9:43 pm

Ned Feb 09, 2014 6:06 pm

Pravi Matrix...
Samo budnost da je smanjena.
Алфа Ромеотик

"Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!" Његош

Povratak na “Cafeteria da Romeo”