IMAM ALFU 156 1.9 JTD 16V 2004 GODISTEI KADA JE UPALIM NEKAKO RADI NERAVNOMERNO I KADA JOJ MALO DAM GAS STABILIZUJE SE I HOCE PO NEKADA DA SECA U VOZNJI A DAN PRE TOGA SAM JOJ OCISTIO EGR VENTIL
Maf je stavljen nov i nije do njega sigurno.
Da malo pojasnim auto mi je bukvalno stao u voznji i ja ga oterao kod jednog gradskog majstora i on kaze da je egr ventil zablokirao.Zatvorio je egr ventil i posle izvesnog vremena otisao sam do drugog majstora da proveri taj egr.On je skroz zablokirao i taj majstor ga je ocistio tj odglavio skinuo tu blindu i od tada mi auto pri paljenju radi neravnomerno dok mu ne dam malo gasa i tada se stabilizuje a isto se desava po neki put usred voznje kada da secne po nekada.I da napomenem protokomer je stavljen nov bosch pre desetak dana i ociscen je taj problematicni egr i ociscen je i map.
Nije jasno da li je EGR sada zatvoren (pločicom) ili nije. Ako je EGR zatvoren, onda više nije uzrok problema.
Ako je menjan MAF, čišćen EGR i MAP, ostaje još i regulator pritiska u CR (fuel pressure regulator). Glavni simptom koji izaziva dotrajao regulator je da motor "ne prima gas", a hoće i da se ugasi u vožnji, pa posle 10-15min može da se startuje ponovo...
Da li je "seckanje" više izraženo kad motor postigne radnu temperaturu ili se dešava od početka vožnje?
Ovako egr je sada slobodan tj bez blinde je.Auto samo hoce u momentima da secne u voznji kao da izgubi snagu na momenat pa je opet ok kroz sekundu dve i ne gasi se u voznji.Problem je i pri startu kada ga upalim auto ne radi ravnomerno dok mu ja ne dodam malo gasa i cim se to odradi zacuje se neko blago zujanje i auto se stabilizuje skroz tj lepo radi
Da li je opisano "seckanje" u vožnji bilo i sa zatvorenim EGR?
Da li se opisano zujanje čuje ako se da kontakt i sačeka dovoljno vremena pre startovanja motora?
Sa zatvorenim egr ventilom nije bilo seckanja niti tog neravnomernog rada pri startu te je to pocelo da se desava kada je blinda skinuta i ociscen egr a gresku od samog starta prijavljuje tj pise greska u protoku zraka i resetuju je one se ne pojavljuje dan ili sat sve zavisi i opet se upali greska
znaci treba EGR da ti bude zatvoren - ili prohromska plocica ili min 1mm debljine ako je obican lim...
a ako pise da imas gresku sa protokom zraka onda negdje postoji problem, trebas uraditi dijagnostiku u voznji i pratiti i snimati parametre boost-a i protoka zraka, kao i pritiska i kolicine ubrizganog goriva... tu ce se sigurno videti gde je problem... bez toga ces tesko ovako skontati (kad je vec promjenjen MAF, zatvoren EGR, pregledana creva itd)
Izgleda da je bolje da se zatvori EGR (o čemu je već pisano...). Ako se i tada greška bude javljala, ovde napiši kod greške Pxxxx i ispis greške (na engleskom)...
Najbolje je da dijagnostiku greške i dijagnostiku u vožnji uradi neki kolega sa foruma, a ne majstor...