Overboost ventil

Forum namenjen svim problemima i specifičnostima vezanim za Alfe koje pod haubom imaju dizel Cuore Sportivo
Korisnikov avatar
Neso35
Garaža: Alfa Romeo 1.9 JTD
Pridružio se: Ned Feb 24, 2013 12:34 pm

Overboost ventil

Ned Feb 24, 2013 12:50 pm

Pozdrav svima, moje ime je Nebojsa, a skraćeno Nešo.
Imam problem na Alfi 147 1.9 JTD, prije petnaest dana mi je pukla osovinica na kompresorkom dijelu turbine i uništilo ju je čitavu. Prije havarije mi je prikazivalo grešku charging pressure valve ili tako nešto zaboravio sam i to je OK. Zamjenio sam turbinu odnosno kupio sam polovnu i sad imam problem overboost-a na višim okretajima mi se upali greška i prebaci se rad motora u safe mode (greška P0236 overboost valve). Kupio sam auto sa chipovanom elektronikom motora i nisam znao dok nisam pregledao u programu ECM 2001 razlika između originalne mape i ove moje postojeće (učitane) je: na torque limiteru 15 %, na turbo pritisku 5 % i na ubrizgavanju 15 %. E sad razmišljam da učitam originalni fajl. Stoga pitam vas ko ima iskustva sa ovakvim ili sličnim problemima da me posavjetuje sta dalje uraditi? I usput da pitam ako neko zna da li se vrši korekcija polugice ventila za regulaciju zakretanja krilaca turbine kada se vrši podizanje pritiska na turbini? Unaprijed Hvala.
Pozz
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Re: Overboost ventil

Ned Feb 24, 2013 1:29 pm

pozdrav i dobrodosao, ne bi bilo lose da predstavis auto u alfa virus sekciji :)

za pocetak bi trebalo da ucitas fabricku mapu, pa ako i dalje imas overboost problem i safe mode, onda bi trebalo vise stvari pogledati i srediti: prvo sva vakuum crevca i usisna creva od turbine preko interkulera do motora, zatim duzinu poluge na "pasteta" ventila (u turbo servisima znaju tacno koliko treba da bude i mogu da ti nasteluju), overboost ventil sam po sebi moze da "ulenji", zatim ako nista od toga ne pomogne onda moras otvoriti tu novu turbinu i ocistiti varijhabilna krilca koja se znaju zaprljati i izazivati overboost error...

kako ide auto slabo u niskim obrtajima ili ?
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Ned Feb 24, 2013 1:36 pm

creva mozes da proveris odmah jer ako su naprsla nema veze koju mapu vozis...senzore takodje. Tek onda sko je to ok vrati staru mapu pa se pozabavi turbom i pastetom.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Neso35

Ned Feb 24, 2013 1:53 pm

Hvala na dobrodošlici, na niskim obrtajima poteže ko mahnit tek na višim ide solidno dok se ne pojavi greška i postavi u safe mode, pretežno mi se pojavi greška između 3000-4000 RPM, a ponekad idem do blokade i ne pojavljuje se.
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Ned Feb 24, 2013 2:49 pm

pa ako se ne javlja svaki put greska onda je mala sansa da je do vakuum crevaca, jer onda bi ti se redovno javljala a i losije bi isao auto tj isao bi kao da nema turba... mirise ili da je neko dirao polugice ventila turbine ili da treba ciscenje turbine/zamjena overboost ventila... mada mozda da zamjenis i map senzor u usisnoj grani, oce nekad i on da pogresno ocitava parametre pa da javlja gresku... ima dosta stvari koje bi mogle biti :) moras eliminisati jednu po jednu... dosta moze da ti pomogna ako uradis dijagnostiku i pracenje parametara u voznji pa da vidis koji parametar odstupa...
Korisnikov avatar
Neso35

Ned Feb 24, 2013 5:44 pm

Hvala Djomla na savjetima, i ja sam sumnjao na sve i svašta, danas kada sam došao sa posla učitam fabričku mapu i otišao da probam. Gazio sam ga 15 minuta tu oko grada kišno je vrijeme pa nisam puno ludovao, kucao ga u blokadu i ne pojavljuje se greška. E sad jš nisam siguran dok malo ne provozam ga malo više ovih dana. Jer u mene kuća-posao kuća 60 km, pa biće dobro za još jednu probu sutra.
Pozdrav momci

Povratak na “Diesel Potenza”