Pozdrav svima, moje ime je Nebojsa, a skraćeno Nešo.
Imam problem na Alfi 147 1.9 JTD, prije petnaest dana mi je pukla osovinica na kompresorkom dijelu turbine i uništilo ju je čitavu. Prije havarije mi je prikazivalo grešku charging pressure valve ili tako nešto zaboravio sam i to je OK. Zamjenio sam turbinu odnosno kupio sam polovnu i sad imam problem overboost-a na višim okretajima mi se upali greška i prebaci se rad motora u safe mode (greška P0236 overboost valve). Kupio sam auto sa chipovanom elektronikom motora i nisam znao dok nisam pregledao u programu ECM 2001 razlika između originalne mape i ove moje postojeće (učitane) je: na torque limiteru 15 %, na turbo pritisku 5 % i na ubrizgavanju 15 %. E sad razmišljam da učitam originalni fajl. Stoga pitam vas ko ima iskustva sa ovakvim ili sličnim problemima da me posavjetuje sta dalje uraditi? I usput da pitam ako neko zna da li se vrši korekcija polugice ventila za regulaciju zakretanja krilaca turbine kada se vrši podizanje pritiska na turbini? Unaprijed Hvala.
Pozz
Overboost ventil
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
pozdrav i dobrodosao, ne bi bilo lose da predstavis auto u alfa virus sekciji 
za pocetak bi trebalo da ucitas fabricku mapu, pa ako i dalje imas overboost problem i safe mode, onda bi trebalo vise stvari pogledati i srediti: prvo sva vakuum crevca i usisna creva od turbine preko interkulera do motora, zatim duzinu poluge na "pasteta" ventila (u turbo servisima znaju tacno koliko treba da bude i mogu da ti nasteluju), overboost ventil sam po sebi moze da "ulenji", zatim ako nista od toga ne pomogne onda moras otvoriti tu novu turbinu i ocistiti varijhabilna krilca koja se znaju zaprljati i izazivati overboost error...
kako ide auto slabo u niskim obrtajima ili ?

za pocetak bi trebalo da ucitas fabricku mapu, pa ako i dalje imas overboost problem i safe mode, onda bi trebalo vise stvari pogledati i srediti: prvo sva vakuum crevca i usisna creva od turbine preko interkulera do motora, zatim duzinu poluge na "pasteta" ventila (u turbo servisima znaju tacno koliko treba da bude i mogu da ti nasteluju), overboost ventil sam po sebi moze da "ulenji", zatim ako nista od toga ne pomogne onda moras otvoriti tu novu turbinu i ocistiti varijhabilna krilca koja se znaju zaprljati i izazivati overboost error...
kako ide auto slabo u niskim obrtajima ili ?
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
creva mozes da proveris odmah jer ako su naprsla nema veze koju mapu vozis...senzore takodje. Tek onda sko je to ok vrati staru mapu pa se pozabavi turbom i pastetom.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
- Neso35
- Garaža: Alfa Romeo 1.9 JTD
Hvala na dobrodošlici, na niskim obrtajima poteže ko mahnit tek na višim ide solidno dok se ne pojavi greška i postavi u safe mode, pretežno mi se pojavi greška između 3000-4000 RPM, a ponekad idem do blokade i ne pojavljuje se.
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
pa ako se ne javlja svaki put greska onda je mala sansa da je do vakuum crevaca, jer onda bi ti se redovno javljala a i losije bi isao auto tj isao bi kao da nema turba... mirise ili da je neko dirao polugice ventila turbine ili da treba ciscenje turbine/zamjena overboost ventila... mada mozda da zamjenis i map senzor u usisnoj grani, oce nekad i on da pogresno ocitava parametre pa da javlja gresku... ima dosta stvari koje bi mogle biti
moras eliminisati jednu po jednu... dosta moze da ti pomogna ako uradis dijagnostiku i pracenje parametara u voznji pa da vidis koji parametar odstupa...

- Neso35
- Garaža: Alfa Romeo 1.9 JTD
Hvala Djomla na savjetima, i ja sam sumnjao na sve i svašta, danas kada sam došao sa posla učitam fabričku mapu i otišao da probam. Gazio sam ga 15 minuta tu oko grada kišno je vrijeme pa nisam puno ludovao, kucao ga u blokadu i ne pojavljuje se greška. E sad jš nisam siguran dok malo ne provozam ga malo više ovih dana. Jer u mene kuća-posao kuća 60 km, pa biće dobro za još jednu probu sutra.
Pozdrav momci
Pozdrav momci