Alfa Romeo klub Srbija Alfisti
http://arcs.org.rs/forum/

Alfa Romeo Disco Volante
http://arcs.org.rs/forum/viewtopic.php?f=18&t=54980
Stranica 1 od 1

Autoru:  sErGiO [ Uto Mar 12, 2013 3:08 pm ]
Tema posta:  Alfa Romeo Disco Volante

Krajem 1951 godine Alfa Romeo odlučuje da se službeno povuče iz auto-sporta. Naravno, kada fabrika tako bogata sportskim uspesima objavi tako nešto ne čudi što svet takvu vest primi s određenom rezervom. Kako bilo, Italijani su u životu ostavili svoje sportsko odjelenje kome je na zadatak dato da eksperimentišu na šasijama i motorima. Već sledeće godine razvijena je nova cevasta spaceframe šasija koja se pokazala višestruko čvršćom od uobičajenih, rešetkastih (merdevine), bez povećanja same težine. Na tu “svemirsku” šasiju ugradilo se prednje i zadnje vešanje poznato iz modela 1900, a taj model je posudio i dvolitrarskii motor koji je za C52 (kako se nazivao taj novi projekat) prošao detaljnu preradu (blok od aluminijuma, Weberovi karburatori…), pa je tako na kraju razvijao impresivnih 158 KS.

Slika Slika Slika

Da sve kod Alfe C52 izgleda napredno na kraju se pobrinula i dizajnerska kuća Touring. Dizajneri su se fokusirali na aerodinamičnost automobila, ali ne samo na prednjem delu, kao što je tada bilo uobičajeno, već i na bokovima. Zato je C52 ispao neuobičajeno zaobljen, sa delimično prekrivenim točkovima. Početkom 50-ih ovakav dizajn izgledao je itekako svemirski, pa je ubrzo nakon predstavljanja od strane javnosti prozvan letećim tanjirom, dok su u Alfi kreirali i službeni naziv - Disco Volante. O uspešnosti dizajna dovoljno govori činjenica da i danas mnogi stručnjaci ovu Alfu smatraju jednim od najljepših automobila svih vremena.

Slika Slika

Nakon uspešnih testiranja u Monci, Italijani su shvatili da bi njihov eksperiment mogao postići vrlo dobre rezultate i na trkama, pa lako zaboravljaju ideju da se povuku iz auto-sporta. Jedini problem bio je što se pri brzinama od 220 km/h tek 750 kg težak, odnosno lagan Disco Volante znao opasno podizati od tla, i napred i pozadi. U Alfi ipak nisu htjeli da njihov “leteći tanjir” postane upravo to u punom smislu reči i na kraju, iako su se kao vozači najavljivali legendarni Fanđo, Gonzales i Korteze, odustaju od trke u Le Manu. Godine 1953. Touring je izradio još jedan Spider i poseban kupe koji je trebao postizati bolje rezultate na brdskim trkama, gde se Spider po uskim zavojima i nije baš najbolje ponašao.
Disco Volante se ipak nikada nije pojavio na trkama. Alfa je odlučila nastupati, ali s drugim modelom (6C 3000 CM) koji je izgledom podsećao na Disco, ali imao je klasičnu šasiju i tako je u neku ruku naspram njega bio nazadan, a ne napredan model. Spaceframe šasija u Alfama je ponovno zaživela tek deceniju kasnije.
Alfa Romeo Disco Volante u svojoj Spider i Coupe izvedbi iz godine u godinu nastupa na izložbama dizajna i elegancije gde uredno mami poglede i izaziva uzdahe. Vlasnik je jedan – Museo Storico u Areseu.

Tekst preuzet sa Alfa-Corse

Autoru:  sErGiO [ Uto Mar 12, 2013 3:12 pm ]
Tema posta:  Re: Alfa Romeo Disco Volante

Slika Slika Slika

Slika Slika Slika

Slika Slika Slika

Slika Slika Slika

Slika

Autoru:  AckeB [ Sub Mar 29, 2014 1:35 pm ]
Tema posta:  Re: Alfa Romeo Disco Volante


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 1 sat
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/