Switch to full style
Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Odgovori

Problem pri paljenju

Sre Apr 25, 2018 2:17 pm

Pozdrav kolege alfisti,

Imam jedan problem sa mojom 147 (1.9 jtd 116hp) koji me izluđuje. Naime kada je napolju jako toplo i kad auto zaustavim ili parkiram na suncu, pri ponovnom paljenju auto neće ni da zavergla. Na dijagnostici ne pokazuje ni jednu grešku niti na boardu.
Jedini način na koji upali je kada ga povežem na kablove sa drugim autom i to taj auto mora popriličan gas da da, da bi ovaj uopšte reagovao (ako je na leru drugi auto,moj i dalje ne vergla). Posle akcije sa kablovima auto se pali gasi normalno bez problema.

Problem nije vezan za akumulator (kupio sam novi vartin i isto se desava). Da napomenem ako ima veze ikakve da mi trepce kilometraza kad se ovo desava.
Bilo kakva ideja je dobro došla pošto više ni ja ni moj majstor ne znamo šta da radimo.

Hvala vam unapred :)

Re: Problem pri paljenju

Sre Apr 25, 2018 3:23 pm

Pretpostavljam da vrućina "razlemi" neki deo, otud blinkanje kilometraže. Da bi tačno utvrdio šta, treba pogledati kroz proxy(nikako ne raditi alignment) kada ne može da upali i uporediti to sa proxy "ekranom" kada pali. Ne znam koliko tebi ovo ima smisla, ali tvoj majstor bi trebalo da zna šta da proba

Re: Problem pri paljenju

Pet Maj 18, 2018 1:26 pm

Hvala na odgovoru.

Evo problem je rešen, a u slučaju da neko naiđe na nešto slično obrazložiću :) .

Naime, sve je provereno oko kompjutera i tu nije bilo nikakvih problema. Ispostavilo se da je problem u alanseru iako je prvobitno on izgledao dobro (električar 10tak puta upali ugasi za redom bez problema pa nije hteo ni da ga gleda).
Kada se desi da auto neće da upali (a to se po pravilu dešava kad sam na 20 km od najbližeg majstora :banghead: ), alanser dobija sturju kad se okrene ključ, ali na toj struji neće da vergla već je potrebno dovesti malo veću struju. Kad se spoji direktno + na akomulatoru sa alanserom onda vergla normalno al u suprotnom ni da krene.

Problem rešen remontovanjem alansera.

Re: Problem pri paljenju

Pet Maj 18, 2018 8:21 pm

To sam i ja imao u toku zime...pali kao nov a ponekad nema struje...cetkice na anlaseru totalno potrosene bile.
Odgovori