AR 159 problem s prskalicama vetrobrana
- stegula
- Garaža: Giulietta QV 1750TBi 235ks
Ex Alfa Romeo MiTo 1.4TBi 155ks Rosso Distinctive
Ex Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v 150ks Distinctive - Lokacija: Beograd
Kao sto sam procitao u pojedinim temama vecina vlasnika 159ke ima problema sa pravcem prskanja. Pa me zanima da li je neko nasao nacin da mu prskalice prskaju samo njihov vetrobran a ne i mucenika iza. Da li je ikakvo resenje izbacivanje prskalica iz lezista i spustanje i pricvrscivanje pomocu neke zive gume ili necega slicnog?
- Roolieman
- Garaža: Alfa 159 2.0 JTDm
Re: AR 159 problem s prskalicama vetrobrana
To sam se i ja pitao, i bez neke teze modifikacije ili cak zamene kompletne prskalice nekom aftermarket koja bi pasovala nema pomoci. Kazu po stranim forumima da su tako dizajnirane da prskaju gde treba tek na 60-70kmh.
- stegula
Ovo sam pronasao danas u jednoj radnji u balkanskoj, pa ne znam da li da probam da napravim neki adapter za onu vec postojecu rupu na haubi, tako da bi prskalica stajala malo iskosena na dole. Kosta 350 dinara. Prvo cu probati sa zivom gumom, pa ako ne bude radilo posao, probacu ovo. Samo sto postaje tvrdo kao kamen kada se sasusi, ne znam da li cu moci da ga skinem ako ikada budem morao...
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
mocices da skines manje vise bez vecih problema. ovo jeste dobra stvar ali samo za neke stvari. postane tvrdo, to je tacno, ali nema preveliku moc lijepljenja odnosno ne vezuje se puno za materijal na koji ga lijepis.
iskreno mislim da ces napraviti ruglo i da je Roolieman u pravu za brzinu
iskreno mislim da ces napraviti ruglo i da je Roolieman u pravu za brzinu
Assumption is the mother of all fuckups
- stegula
Napravicu ruglo, vidljivo samo naginjanjem pod zadnji kraj haube. Ja cu da probam prvo sa zivom gumom pa cu da slikam i da okacim ako bude funkcionalno, a ako ne, probam sa bizonom.
- stegula
- spin
- Garaža: 147 1.9 jtd 85 kW 2003.
Ne vozim 159 nego 147 i nemam problem da podesim mlaz tako da ne prska iza. Međutim, iskustvo mi je pokazalo da pri većim brzinama, kada mi je pitanje čistog vetrobrana i najvažnije, ako je mlaz podešen nisko, strujanje vetra ga čini potpuno nefunkcionalnim, jer sve prska u dno vetrobrana i tečnost ne može da se iskoristi. Kada je podešeno da pri mirovanju baca malo preko, pri većim brzinama prska mnogo korisnije, tj. tamo gde je i potrebno. Zato verujem da to jeste tako namešteno s razlogom.
- stegula
Jedini problem je to sto je meni prskalo preko soferke i dok vozim 120.....
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
na 156 ne vidim poentu prskanja na vecim brzinama posto kombinacija tecnost+brisaci ne moze da skine one insekte koji se lijepe za soferku na autoputu... ucinkovitost je recimo <20%... meni prskalice vrede sa obicnu prljavstinu a ona prakticno nije problem na vecim brzinama vec insekti...
- spin
- Garaža: 147 1.9 jtd 85 kW 2003.
Ja sam kao poentu doživeo to što mi služi da uklonim onaj polusasušeni film prljavštine u uslovima malo brže vožnje po delimično vlažnom kolovozu. Tada nije dovoljno vlažno da se lepo ukloni samo brisačima, dodatno se suši od strujanja vazduha, a efektivno drastično kvari vidljivost. Insekte
i ne pokušavam da skidam.
Ako i na 120 prebacuje vetrobran, moguće je i da je neko ranije nešto skidao pa vratio malo neprecizno. Svakako je čudno da baš toliko prebacuje. Osim ako je projektovano da se auto vozi znatno brže

Ako i na 120 prebacuje vetrobran, moguće je i da je neko ranije nešto skidao pa vratio malo neprecizno. Svakako je čudno da baš toliko prebacuje. Osim ako je projektovano da se auto vozi znatno brže

- nidza
- Garaža: ex 159
Dobri brisači i Sonax koncentrat skinu dobar deo insekata. Doduše, meni i neka bulja od brisača za 300 kinti skine te insekte uz pomoć Sonaxa kog mešam sa destilovanom vodom (bočica je za 2l, ali ja sipam 4l destilovane).. Nije svemoguće, ali prijatno sam se iznenadio. Ne koristim više ništa drugo. I Tutelu i škripući Valeo sam izbacio iz priče.DjomlaN napisao:na 156 ne vidim poentu prskanja na vecim brzinama posto kombinacija tecnost+brisaci ne moze da skine one insekte koji se lijepe za soferku na autoputu... ucinkovitost je recimo <20%... meni prskalice vrede sa obicnu prljavstinu a ona prakticno nije problem na vecim brzinama vec insekti...